Magazin / Összefoglaló

Egy rendszer sem tökéletes 2. rész

2002. május 15. 22:56

Azonban George Lucasnak nem sikerült megelőznie most sem, hogy egyes internetezők megzavarják a Baljós árnyak tavalyelőtti bemutatóját. Alig egy héttel A klónok támadása premierje előtt világszerte megjelentek a CD-re, DVD-re írt kalózmásolatok. Malajziában a napokban lepleztek le egy nagyobb szervezetet, amely árusította is az illegális videókat.

A Los Angeles Times úgy tudja, legalább két változata van a másolatnak és mindkettőt moziban vették fel, kézi kamerával. A később MPEG, illetve DivX formátumban betömörített videók minősége igen gyér, még a házilag készített VHS videók minőségét sem éri el. Mindazonáltal való igaz, hogy „A klónok támadása” utolsó vágása látható rajtuk, ellentétben a Harry Knowles által látott verziótól (de azért mindenkit óvok az ilyen változatoktól, mert maradandóan „roncsolhatják” a mozi által nyújtott élményt). A lap munkatársai szerint a filmet egy bennfentes rögzítette valamelyik zárt vetítésen.
ű
Nem kizárt, hogy például azon a jótékonysági célra megtartott események valamelyikén, melyekre a film világpremierje előtt egy héttel került sor Amerika szerte és amelyekre egy jegy 500 dollárt (kb 140 ezer forintot) kóstált. A kétszer hatszáz megabájtos mozi megállíthatatlanul terjed a fájlcserélő szolgáltatásokon, így gyakorlatilag bárki hozzájuthat, akinek kellő kitartása és nagy sebességű internet-kapcsolata van.

Mindez azonban kevéssé zavarja a Lucasfilm illetékeseit, hiszen a legtöbb moziban már több napra előre elkelt az összes jegy. Egyedül a már említett szegényebb Malajziában okozott kavarodást a több helyi szervezet által piacra dobott kalózmásolat. A másfél dollárért megvásárolható CD-k, DVD-k és videókazetták komoly kiesést okoznak a filmforgalmazóknak - legalábbis az ottani mozitulajdonosok ezt állítják. A maláj rendőrség több fiatalt is őrizetbe vett majd vád alá helyezett.

Úgy néz ki, az esetek még inkább hozzájárulnak A klónok sikeréhez. A negatív hírverés is hírverés, az elmúlt évben több hasonló botrány volt a Lucasfilm körül. Például nemrég Lucas elveszetette azt a pert, amelyet pornórajzfilm-készítők ellen indított, amiért StarBallz néven ízléstelen manga paródiát készítettek az eredeti filmekből.

Forrás: www.scifi.hu

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink