Magazin / Összefoglaló

Egy rendszer sem tökéletes 1. rész

2002. május 15. 22:54

Pánik uralkodott a 20th Century Fox és a Lucasfilm háza táján, miután Harry Knowles, az Ain‘t It Cool News névvel bíró hírhedt amerikai pletykalap renegád riportere közzétette a Star Wars-saga legnagyobb biztonsági intézkedések közepette készülő epizódjának kritikáját.
Knowles nem először tör borsot Hollywood nagymenőinek orra alá: honlapján rendszeresen közöl nem feltétlenül publikus pletykákat, riportokat a szórakoztatóipar kulisszái mögül. A filmet gyártó Lucasfilm reakciója nem lehet kétséges. George Lucas hírhedten paranoid módszerekkel igyekezett a film munkálatait elzárni a külvilág elől, hogy az előzetesek bemutatói, a mesterien adagolt pletykák és hírmorzsák a nagyobb erővel hassanak (a merchandisingnál – magyarul röviden annyit tesz: reklámozás – minden létező eszközt be is vetett). A paranoiára példa, hogy a színészek nem kapták meg az egész forgatókönyvet, nehogy idő előtt kiszivárogjon a történet. Hasonló dolog történt A birodalom visszavág forgatásán, amikor is Lucas a Darth Vadert játszó David Prowse-zal a film végén hallható „Én vagyok az apád” mondat helyett „Én öltem meg az apádat” szöveget mondatott el, majd az utómunkálatokban a Darth Vadert szinkronizáló James Earl Jones-szal korrigálta a záró poént.

A lényegre visszatérve Knowles úgy mondta: elsőnek tekinthette meg a “halandók” közül George Lucas szigorú hírzárlat közepette készített legújabb Star Wars-epizódját, A klónok támadását. Állítása szerint a film felvételeiben kész, ám nem végleges verzióját (hiányzó hang- és speciális effektek, néhol zene illetve még nem tökéletes vágás) egy ismeretlen személy meghívására nézhette meg egy szállodai szobában, a texasi South by Southwest Filmfesztiválon. Nos, engedjetek meg egy személyes véleményt: szerintem egy kritikus addig ne írjon kritikát a filmről, amíg azt nem látta a teljes, végleges terjedelmében, mert rengeteg olyan film volt már, amit a próbavetítések során módosítottak (lásd pl. botrányfilmek). Tehát akkor folytatom: a „riporter” ismeretlen jóakarója kifejezetten ragaszkodott hozzá, hogy megnézze a bétaverziót, ám ennél közelebbi információt nem árult el róla. “Forrásom annyira védett, hogy Lucas soha nem jön rá kilétére.” – mondta Knowles.

Harry Knowles egekig magasztalja a fiatal Obi-Wan Kenobi(Ewan McGregor) hűvös jellemét, míg Anakin Skywalker (Hayden Christensen) figurája nem feltétlenül kapott jó pontokat (ez nála nem jelent semmit, ő csak kimondja azt amit mások nem mernek ez köztudott). Knowles több olyan jelenetet is leírt, melyek valóban nem szerepeltek az eddig hivatalosan nyilvánosságra hozott négy előzetesben. Hosszasan ecsetelte például az Anakin és Amidala közötti szerelmi jelenetet, amely a negyedik előzetesben megvillantott aréna-epizódot előzi meg. Viszont külön kiemelte a lírai képsorokat kísérő, vonós hangszerekkel készített filmzenét, melyet ugyanaz a John Williams komponált, aki már az előző részek aláfestéséért is felel és aki Steven Spielberg kedvenc zeneszerzője.

Az első rész után Lucas-t hevesen támadták, amiért a különböző országokban tartott bemutatókat több hónap választotta el egymástól. Sokan úgy vélik, hogy a széthúzott premier-menetrend is hozzájárulhatott ahhoz, hogy “A baljós árnyak”-ból világszerte rekordmennyiségű kalózmásolat készült. Mindezeket figyelembevéve a Lucasfilm ezúttal egy napra - május 16-ra - időzítette a világpremier (pontosabban a legtöbb országban tartott bemutató) időpontját, A Klónok támadását ekkor mutatták be az Egyesült Államokban és Magyarországon is.

Forrás: www.scifi.hu

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink