Magazin / DVD Guide

DVD - A házimozi, ahol a néző a főhős

2003. február 4. 22:13

A kezdeti kételkedők is hamar megadták magukat, és mára már valamennyi nagy filmstúdió és számtalan független kiadó letette voksát a DVD formátum mellett. Ennek eredményeképpen az elmúlt években filmek tízezrei jelentek meg szerte a világon ezen az új formátumon. Egyre több és több embert ragad magával a DVD varázsa. De nézzük meg egy kicsit közelebbről, vajon mi a titka ezeknek a pici ezüstlemezeknek, honnan ez a töretlen népszerűség.

A DVD (Digitális Többfunkciós Lemez) - amint az a nevéből is kiderül - nemcsak filmek, de játékok, szövegek, zenék és más multimédiás anyagok tárolására is alkalmas. Ezeket digitális tartalomként beágyazva abba a sok millió mikroszkopikus méretű gödröcskébe, amelyeket a műanyag lemezről lézersugár olvas le. A DVD méretben megegyezik a hagyományos CD-vel, az előbbire azonban akár 17 gigabájtnyi információ is rögzíthető - szemben a CD maximális 900 megabájtos tárolókapacitásával. A DVD két rétegben képes a kívánt adatokat tárolni és mindkét oldala használható, de már egy oldala is elég helyet biztosít ahhoz, hogy egy teljes hosszúságú filmet tároljon többnyelvű szinkronnal és felirattal, valamint egyéb ráadás anyagokkal. Mindezt a videoszalagokénál sokkal élesebb képpel és tisztább hanggal.

A DVD-k képfelbontása kétszer nagyobb, mint a VHS-kazettáké, ezáltal a megjelenített kép sokkal valószerűbb. Míg a szélesvásznú filmek látványa jelentősen csorbul, ha videokazettán jelennek meg, vagy a televízióban sugározzák őket, a DVD egyik óriási előnye, hogy a filmek a legtöbb esetben eredeti képarányukban kerülnek a korongra. Ráadásul miközben a videokazettán maximum surround hangzás érhető el, a DVD a mozikban használt legmodernebb hangformátumok bármelyikével képes megbirkózni. A szabvány értelmében a hang Dolby Digital kódolással kerül a lemezre, amely a monotól kezdve egészen a maximális 6 diszkrét csatorna kódolását kihasználó Dolby Digital 5.1-es hang kódolására képes. Ugyanakkor a Dolby Digital mellé a nagy rivális formátum, azaz a DTS is felkerülhet. És akinek még ez sem elég, a Dolby Digital és DTS hétcsatornás verziója (a Dolby Digital EX és a DTS ES) is elérhető a házimozi szerelmesei számára.

A DVD-szabvány értelmében egy lemezre akár 32 felirat- és 8 hangsáv is felkerülhet. Így szinte minden esetben választható a film eredeti hangja, és egyre több esetben kerül fel a lemezekre a magyar felirat mellett a magyar szinkron is. Sok DVD a filmen kívül háttérinformációkat, werkfilmeket, előzeteseket, kimaradt jeleneteket, audiokommentárokat is tartalmaz. Ezek új dimenziókat nyitottak meg a filmbarátok előtt, hiszen bepillanthatnak a kulisszák mögé, jobban megismerhetik kedvenc színészeiket vagy a filmhez kapcsolódó interaktív játékokat próbálhatnak ki. Ugyanilyen rendkívüli lehetőség - elsősorban koncertfilmeknél -, hogy a néző több kameraállás képét saját maga váltogathatja, így szinte újrarendezheti az adott filmet. Sőt gyakorta felkerül a lemezre az úgynevezett különálló zenesáv, amely a film zenéjét zörejek és párbeszédek nélkül tartalmazza.

Ne feledjük, hogy az itt felsoroltak csak a technikai lehetőségeket mutatják be. Hogy ezekből mennyi kerül kihasználásra, és hogyan, az a videókiadókon és a DVD-programozókon múlik. Szerencsére azonban a köztük kialakult egészséges verseny egyre szélesíti megvalósíthatóság határait.

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink