Magazin / Összefoglaló

Clint Eastwood nem pihen

2010. június 5. 13:48

Clint Eastwood, a filmművészet mai élő egyik (méltán) legnagyobb legendája május 31-én töltötte be 80. életévét. De ha ránézünk, a szokásos jelzőkön túl kapásból egyetlen, heroikusnak tűnő tulajdonság jut eszünkbe róla: fáradhatatlan. Túl 65 filmszerepen és 35(!) rendezésen, 4(!) elnyert Oscar-díjon, 105 egyéb nemzetközi filmdíjon, és további 71 jelölésen, Clint Eastwood  nem az a cserzett (fizikailag, lelkileg, intellektuálisan) nyugdíjas, aki a babérjain üldögélve tekint vissza pályájára. Nem, Clint Eastwood tovább és tovább dolgozik, és azt hiszem, az ő számára örömet okozó “munkából” a legnagyobbat nem is saját mag profitálja - hanem mi, nézők (és érte rajongók).

Tavaly, 2009 december 11-én került az amerikai mozikba legújabb filmje, az Invictus - A legyőzhetetlen, amely hozzánk sajnos csak DVD-formátumban érkezett meg május 26-án. Ezen legújabb rendezése kapcsán készített interjút vele az Oberösterreichische Nachrichten (www.nachrichten.at) stábja, amelyben Clint Eastwood többek között beszél Nelson Mandela-ról, rendezői hozzáállásáról és soha nem múló munkaszeretetéről.

Mikor Nelson Mandela elnök lett, felismerte, úgy tudja egységessé tenni Dél-Afrikát, ha eléri, hogy az emberek, a nép felfedezze a közös vonásokat egymásban. Az 1995-ös rögbi világbajnokságot látta ehhez a legjobb lehetőségnek. A célok azonosak voltak: mind a fekete, mind a fehér szurkolók támogassák a csapatot a cél érdekében. John Carlin Playing the Enemy című regénye nyomán meséli el nekünk ezt a történetet. Hogyan született meg az ötlet?

Clint Eastwood: Mindig megpróbálok olyan témákat keresni, amelyek sok embert érdekelnek. Néha csak olvas az ember egy könyvet, és úgy érzi, meg lehetne filmesíteni. Néha pedig jönnek a dolgok egymás után. Ebben az esetben Morgan Freeman hívott fel, és azt mondta: “Egy csodálatos könyvet olvastam. Elküldöm neked. Meg kellene filmesítened!”.

Azzal a hátsó gondolattal, hogy Nelson Mandelát akarja alakítani?

Clint Eastwood: A híváskor Mandela nevét nem említette. De ha megnézi a filmet, és látja benne Morgan-t, világossá válik, hogy hiba lett volna nem neki adni ezt a szerepet.

És Matt Damon mint Francois Pienaar, a rögbicsapat kapitánya?

Clint Eastwood: Már jó ideje csodáltam őt, és amikor a szerepet felajánlottam neki, őszinte és hatalmas buzgalommal vetette bele magát. Amikor az igazi Francois Pienaar-t megismerte, megjegyezte, hogy ő sokkal magasabb volt. Ettől nyugtalan lett. Azt mondtam neki: “Legyen ez az én gondom, te foglalkozz más problémákkal!”. Csupán megfelelő kameraszög kérdése, és senki sem veszi észre a dolgot.

Mindkettejükkel dolgozott együtt korábban. A Millió dolláros bébi-vel Morgan Freeman-t segítette Oscar-hoz a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában. Freeman önt tartja a legjobb rendezőnek.

Clint Eastwood: Valószínűleg azért, mert egyszer nyilvánosan a világ legjobb színészének neveztem őt. Nem sokkal előtte Matt Damon-ról is ezt mondtam…

Mennyit tudott az Invictus előtt Nelson Mandela-ról?

Clint Eastwood: Csak annyit, amit az újságokban olvastam, illetve amit a hírekben láttam. Az első látogatásom a Robben-szigeteki cellájában tette világossá számomra, mekkora kaliberű ember is ő. Egy kis cellája volt saját WC nélkül, és naphosszat a követ törte, vagy a bányában dolgozott. És mit csinál ez az ember 28 év börtön után? Kiszabadul, és bocsánatot kér. Kétségtelenül az egyik legcsodálatosabb ember a világon!

Clint Eastwood filmje, amely a megbocsátásról szól. Korábban nem volt ilyen?

Clint Eastwood: Igaza van, a Piszkos Harry-t nem szabad elfelejteni.

Úgy tartják, hogy ellentétben más kollégákkal, nem szeret ismételni, és gyakran megelégszik az első felvétellel. Igaz ez?

Clint Eastwood: Úgy gondolom, mindig az első a legjobb. A további megzavarhatja a színész koncentrációját. Higgyen nekem, ha valaki nem találja meg 1 óra alatt, hogy mit akar, 17 óra múlva sem fogja megtalálni.

Néhányan az ön helyében nyugdíjba vonulnak, és hagyják, hogy menjenek maguktól a dolgok. Ön ezzel szemben rendszeresen forgat, és mindig kifinomultabb anyagokat keres. Miért?

Clint Eastwood: Nos az “anyagok” talán azért kifinomultabbak, mert ma már több tapasztalatom van. Minden filmemnél tanulok valamit, még magamról is. A mozgatórugó pedig az, hogy szeretem a szakmámat. Szeretek a kamera mindkét oldalán állni; szerencsés vagyok, hogy van munkám, és még ma is van lehetőségem dolgozni.

Egyszer azt mondta, hogy felhagy a színészettel…

Clint Eastwood: Igen, aztán jött a Millió dolláros bébi, és egy nagyon szép szerep. És a Gran Torino-ban ismét, aki egy ember volt az én koromból. De akkor ismét biztosítom önt, hogy a színész Clint Eastwood visszavonult. Ám jobban teszi, ha nem hisz nekem. Ha ismételten jön egy csodálatos szerep, ki tudja? Talán megint egy szerep az én koromból, egy késői harmincas…

Akkor értelmetlen megkérdezni, mikor akarja abbahagyni?

Clint Eastwood: Megkaphatja a pontos választ: akkor, ha valaki egy fegyvert tartana a fejemhez, és erre kényszerítene.

Két rendezői Oscart kapott eddig. Mit jelentenek önnek ezek a díjak?

Clint Eastwood: Minden elnyert díjnál el lehet mondani, hogy az ember hibázott valamit. De ilyenkor a legjobb, ha az ember nem gondolkodik ezen, csak egyszerűen örül nekik.

Van önnek osztrák múltja is. A hatvanas évek végén Salzburgban forgatta Richard Burton-nel a Kémek a sasfészekben című...

Clint Eastwood: És?

És volt egy híres szivarja abban a filmben.

Clint Eastwood: Ja igen, virginiai volt, amit éppen Ausztriában csináltak. Egyszer egy Beverly Hills-i üzletben vettem észre, mert szép, kézzel gyártott darab volt. Ráadásul szépen el lehetett 3 felé vágni, mert a filmjeimben mindig egy szivarvég volt a számban.

Meg is kóstolta?

Clint Eastwood: Minden jelenet végén a porban kötött ki. Én nem dohányzom…

Az Invictus - A legyőzhetetlen DVD-formátumú kiadása május 26. óta elérhető.

FORRÁS: www.nachrichten.at

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink