Magazin / Összefoglaló

Chris Columbus és az olimposziak

2010. február 16. 07:44

Chris Columbus nem ismeretlen védjegy, sőt, éppen ellenkezőleg, hiszen nevéhez fűződik a mozitörténet jó néhány, az utóbbi évtizedekben készített, és azóta is közkedvelt családi filmje: Reszkessetek betörők 1. és 2. (1990 és 1992); Harry Potter és a Bölcsek köve (2001), valamint a Titkok karmája (2002); Mrs. Doubtfire (1993); Édesek és mostohák (1998). És mint író, sem kell szégyenkeznie, elég csak a Szörnyecskék-re (1984) vagy a Kincsvadászok-ra (1985) gondolnunk.

Legújabb filmje, a Villámtolvaj - Percy Jackson és az olimposziak címre hallgató mesében az a Logan Lerman játssza a címszerepet, aki a pletykák szerint akár mint főszereplő is feltűnhet majd az új Pókember-ben. Az alábbi interjút a rendezővel és a főszereplővel a www.flicksandbits.com közölte le.

Milyen érzés, hogy nem kis munka után végre elkészült a film?

Chris Columbus: Csodálatos érzés. Valójában nem tudtuk, mikorra is leszünk meg vele pontosan, de valahol mindig is ezt az időpontot tartottuk szem előtt. Nagyon jól kidolgoztuk az egészet, teljesen elégedett vagyok a filmmel, a vizuális élményekkel, és nagyon boldog vagyok, hogy elmondhatom, egyáltalán nem hasonlít Harry Potterre… (nevet) Ezt feltétlenül hozzá akartam tenni.

Mennyit változott a CGI-technológia az első Harry Potter film óta?

Chris Columbus: Az első három Harry Potter film olyan volt számomra, mint egy CGI bevezető kurzus. Ha megnézed, az első rész kissé nyikorgós, aztán a második, harmadik rész képi világa már jobb lett. Sokat tanultam, nagyon, és találtam is egy módszert, illetve, hogy a vizuális effektusokat szem előtt kell tartanod, hogy gördülékenyen passzoljon a színészi játékhoz. Ebben a filmben ez, azt hiszem, sikerült.

Nagyon fiatalon kezdted a karriered, és ez egy nagy lehetőség számodra.

Logan Lerman: Igen, nagyon fiatal voltam. Los Angeles-ből származom, ott viszonylag könnyű dolgozni és közönséget találni a próbavetítésekre. Lassan lépegettem előre, most éppen itt vagyok, de nem tudom, hogyan kerültem pontosan ide, én csak folyamatosan csinálom a dolgom. A filmre nagyon büszke vagyok, ha az emberek a film alapján ismernek majd meg, az tök jó, nagyon hízelgő számomra, és a legnagyobb bók, amit kaphatok. Mindaddig, amíg ilyen okok miatt ismernek fel, büszke vagyok rá.

Mi késztetett arra, hogy belevágjál a filmbe, és miért döntöttél úgy, hogy a karaktereket kicsivel idősebbre formálod, mint ahogyan a könyvben van?

Chris Columbus: Számomra fontos volt, hogy a karakterek azt tükrözzék, egy kicsit idősebbek, mint ahogyan a könyv meghatározza őket. Nem tudtam elképzelni a harci képzéseket, a gladiátorok edzését tizenegy évesen fakarddal; úgy éreztem, szükséges egy kicsit élesebb, egy kicsit karakánabb és piszkosabb háttér, mint amely egy korhatár nélküli filmben lehetséges. Izgatott a koncepciója, ilyet még soha nem láttam annak előtte, az ősi görög mitológia összefonódásának a modern amerikai kultúrával, úgy gondoltam ez egy fantasztikus ötlet, emiatt akartam megcsinálni a filmet.

A görög mitológia mely részeit élvezted?

Chris Columbus: Ha ismered a görög mitológiát, akkor tudod, hogy egyes részei nagyon bonyolultak és sötétek, és nem igazán gyerekeknek valók. Aztán ott vannak a klasszikus elemek, amelyeket mindannyian ismerünk a középiskolából. Azt hiszem, ezeket az elemeket érintjük. Ez biztosan nem oktatófilm, amiről a gyerekek fejvesztve menekülnek, de remélem, hogy a figyelmet a görög mitológia felé terelik, és talán egyre többet és többet olvasnak majd a témában. A filmet mind szülők, mind gyerekek számára készítettem, már sokszor kísértem saját gyermekeimet gyerekfilmekre és néha, amikor egy kis állat énekelt, szétuntam az agyam - szóval számomra is valóban nagyon fontos, hogy a szülők is szeressék.

A sorozat könyvei alapján gondolod, hogy esetleg majd a további részeket is megfilmesítik?

Chris Columbus: Nem akarok olyanokat mondani, hogy baromi nagy kasszasiker lesz, és hogy nemsokára jön majd a többi film is, de ha elég sikeresek vagyunk - és remélem, leszünk is - azonnal belevágnék ezekkel a fiúkkal a következő produkcióba. Imádtam a szereposztást, csodás időszak volt a közös munka. Nagyon kemény volt, de szerettem a lelkesedésüket és a cinizmus hiányát, nagyon tehetséges banda jött össze, szeretnék mielőbb dolgozni velük.
Miért szereted ezeket a típusú filmeket?

Chris Columbus: Azt hiszem, a cinizmus hiánya miatt. Ez abból a tényből ered, hogy ezek a fiúk igazán boldogok, hogy van munkájuk. A csapat elégedett, hogy itt lehet és dolgozhat, ez engem lelkesít és hasonló mennyiségű energiával tölt fel, nagyon szeretek ilyen energikus légkörben dolgozni. Ritkán látod ezt azoknál az embereknél, akik már hosszú-hosszú évek óta dolgoznak.

Logan, mit gondoltál a könyvről a megfilmesítés előtt?

Logan Lerman: A filmen keresztül találkoztam vele, semmit sem tudtam róla korábban. Amikor először vettem kezembe a forgatókönyvet és Chris nevét láttam rajta, az volt az, ami igazán vonzott hozzá. Chris filmjei átszőtték az egész gyerekkoromat, nagy rajongója vagyok, mindig is szerettem volna egyszer az egyik filmjében játszani. Aztán elolvastam a forgatókönyvet, és beleszeretettem, majd olvastam a könyvet, és abba is beleszeretettem, szóval nálam igazából ez egy fordított folyamat volt.

A Villámtolvaj - Percy Jackson és az olimposziak február 18-án érkezik a magyar mozikba, előzetese megtekinthető a film adatlapján.


FORRÁS: www.flicksandbits.com

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink