Magazin / Interjú

Beszélgetés Füredi Zoltán producerrel

2006. április 11. 20:59

FÜREDI ZOLTÁN Vácott született 1973-ban. Családjával költözött ki Kanadába még gyerekkorában. Rendező szakon szerzett diplomát, de egyelőre nincs ideje saját filmterveire, hisz az egyik legtöbbet foglalkoztatott filmproducer. Jelenleg a Mansfeld kanadai részéért felel; ennek a produkciónak a budapesti forgatásán beszélgettünk vele a werkfilm szünetében.


Hogyan jutottál el a filmek világához?
Mindig is kedveltem a filmeket és a mozit, de egy egészen más szakmára szántam kezdetben a fejem. Ez valószínűleg diplomáciai állás vagy egyetemen való tanítás lett volna, mivel először történelem és politika szakon szereztem diplomát, és utána döntöttem csak el, hogy belekóstolok a filmes szakmába is. Ekkor visszamentem az egyetemre és a montreali Concordián három éven keresztül tanultam filmrendezést. Már ennek a vége felé saját céget alapítottam és forgalmazással kezdtem el foglalkozni.

Hogyan lett belőled filmproducer?
Egyre több filmessel hozott össze a sors, és Montrealban megismerkedtem Vámos Tamással is, aki Szabó István legelső filmjeinek operatőre volt. Rajta keresztül szereztem meg legelső produceri munkámat, ami Böszörményi Zsuzsa részben Kanadában forgatott Mélyen őrzött titkok c. filmje volt. A film line producerének, Kormos Andreának köszönhetően jutottam el a Mansfeldig. 2003. végén csatlakoztam Hábermann Jenő producerhez.

Mik a film külföldi esélyei?
Fontosnak tartjuk, hogy ne csak Magyarországon nézzék meg a Mansfeldet, és egyelőre nagyon bizakodóak vagyunk, hiszen máris több külföldi forgalmazóval és televízióval folytatunk tárgyalásokat.

Ha jól tudom, Kanadában is forgat majd a stáb.
Igen, ott vesszük majd fel a film keretét adó jeleneteket. A magyarországi forgatás április 19-én fog befejeződni, de azt még nem tudom megmondani, hogy kinn mikor fogunk dolgozni. Egyelőre csak az a biztos, hogy a rendező, az operatőr és a kamerastáb utazik itthonról, a többi kolléga kanadai lesz. Bő egy hetet szeretnénk forgatni Torontóban.

Néhány dokumentfumfilmet leszámítva még nem rendeztél filmet. Ez mikor fog bekövetkezni?
Eddig szinte időm se volt arra, hogy a saját rendezői álmaimat megvalósíthassam, és ez a közeljövőben sem fog bekövetkezni. Még idén forgatjuk Engert Péter rendezésében a Terror Háza című horrort és a Viszkis filmet Dobray György irányításával. Ezt követően Szilágyi Andor harmadik filmje, A bárány utolsó megkisértése következik, majd egy életrajzi film Kabos Gyuláról (Broken Laughter), ugyancsak Engert Péter rendezésében. Mindkét utóbbi film főszerepeire ismert amerikai színészekkel folynak a tárgyalások.

Mik a saját rendezői álmaid?
A saját forgatókönyveim illetve filmrendezéseim közül a Négy ászok c. film áll a megvalósításhoz legközelebb. Ez kanadai-amerikai-magyar-japán koprodukció lenne, és négy részben négy különböző nemzetiségű gengszter kalandjait követnénk. A magyar epizódot Szilágyi Andor rendezné, a főszerepet pedig Kovács Lajosra írtuk. A japán rendező valószínűleg egy igazi nagyágyú lesz, ám erről még korai beszélni. A másik filmtervem címe Embattled Courage, mely egy második világháborús dráma. Ebben egy sokáig szőnyeg alá söpört témát dolgozunk fel: az amerikaiak és franciák által létesített katonai fogolytáboraiban fog játszódni, ahol több százezer német és osztrák katona vesztette életet 1944 és 1948 között. Ez a film az elveszett ifjú német generációról szól, akiknek a náci rendszer alatt kellett felnőniük és szembesülniük egy olyan elnyomó, embertelen, és ördögi hatalommal, mely sokukat és más ártatlan nemzeteket is a halálba taszított.


Szöveg: Osváth Gábor [nyil] Fotók: Tiszeker Dániel

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink