Magazin / Összefoglaló

Ázsiai filmek 2006-ban

2006. január 21. 18:11

Összeállításunkban szemügyre veszünk néhány, 2006-ban bemutatásra kerülő ázsiai filmet. Elsősorban kínai / hong kongi filmek szerepelnek listánkon, de megnéztük, mit forgat a fejében Dél-Korea legismertebb művészfilmese. Nem törekedtünk a teljesség igényére, így a lista teljesen szubjektív, mindenesetre mi az alábbi filmekre vagyunk a leginkább kiváncsiak…


[cim]Fearless: Jet Li búcsúja a wushu-tól[/cim]
Tökéletes trió: Jet Li (főszereplő), Ronny Yu (rendező) és Yuen Wo-Ping (koreográfia). A Huo Yuanjia (1869-1910) harcművész életét feldolgozó életrajzi, ám akciójelenetekben sem szűkölködő alkotást január végén mutatták be Ázsiában, Európába pedig őszre várjuk. A film azért is fontos Jet Li életében, mert elmondása szerint nem akar több wushu-filmet készíteni, a Fearless-szel bezárólag már mindent elmondott a témában. Természetesen kungfu- és akciófilmeket még látunk tőle, legalábbis nagyon reméljük!


[cim]The Banquet: Daniel Wu mint Hamlet?[/cim]
A Ferde forgatást és a 2004-es World Without Thievest is jegyző Feng Xiaogang kínai rendező végre igazán grandiózus költségvetéssel forgathatott filmet, és mindezt ráadásul a gyönyörű Zhang Ziyi és az üstökösként berobbant Daniel Wu főszereplésével tehette. A The Banquet nagyon lazán Shakespeare Hamletjének a foldolgozása. A forgatás még mindig tart, így a premierre 2006. végefelé kerül majd sor valamikor. Az akció-koreográfia ezúttal is Yuen Wo-Ping érdeme lesz.

[cim]The Aunt’s Postmodern Life: Chow Yun-Fat visszatér[/cim]
Hihetetlen, de a ‘80-as, ‘90-es évek egyik elsőszámú hong kongi sztárja a 2000-es Tigris és sárkány óta mindössze egy, igencsak feledhető filmben szerepelt, és azt sem hazájában forgatta (Golyóálló szerzetes). Szerencsére 2006-ban megtörik a jég, hiszen Chow Yun-Fat hosszú lustálkodás után ismét forgatott egy filmet. A népszerű rendezőnő, Ann Hui könnyed mozijában Chow egy olyan szélhámost alakít, aki belezúg legújabb kiszemeltjébe… A produkció már dobozban, a színész pedig jelenleg A Karib-tenger kalózai 3.-at forgatja!

[cim]Dragon Tiger Gate: Donnie Yen és a fiatalok[/cim]
A 43. életévét taposó, kantoni születésű Donnie Yent legutóbb a Hősben láthattuk, és remélhetőleg nemsokára befut a magyar mozikba a Seven Swords is. Az akciósztár idei éve is ütősnek igérkezik: a Dragon Tiger Gate c. filmje sikerre van ítélve a film. Yen nem csak főszereplője, hanem akciókoreográfusa is az alkotásnak. A hetvenes években rendkívül népszerű képregény alapján készülő akciófilmben Yen partnere Hong Kong két legmenőbb ifjú színésze, Nicholas Tse és Shawn Yue.


[cim]Project BB: Jackie és Sammo újra együtt[/cim]
Hong Kong két legszórakoztatóbb akciósztárja, Jackie Chan és Sammo Hung Kam-Bo már több mint két tucatszor volt látható együtt a vásznon (sőt: Sammo nyolc filmben rendezte is Jackie-t!), és a nagy duú most újra együtt mókázik ebben az akció-vígjátékban. Mint azt már megírtuk, a történet a Szabadnapos baba c. amerikai komédia nyomvonalán halad, azaz három piti bűnöző küzd egy pelenkással. A trió a legnépszerűbb hong kongi karakterszínésszel, Eric Tsanggal teljes.  A film forgatása még javában zajlik; a premier októberben lesz.

[cim]Battle of Wits: Andy Lau új csatája[/cim]
Még ki sem hevertük a Repülő tőrök klánját, máris itt az újabb Andy Lau-szuperprodukció! Hong Kong talán elsőszámú sztárja egy “bölcs harcost” alakít majd ebben a történelmi filmben, aki Liang állam védelmében felveszi a küzdelmet az igencsak túlerőben lévő betolakodókkal szemben. A film forgatás január 13-án ért véget; a premier alighanem ősszel lesz.


[cim]Time: Kim Ki-Duk beszédes filmje[/cim]
Dél-Korea elsőszámú művészfilmese, Kim Ki-Duk munkamániájáról híres, ám most 10 hónap is úgy telt el, hogy egy kockát sem forgatott. A relatív csendnek most vége, és a tavaly Cannes-ben bemutatott The Bow után most készen áll tizenharmadik egészestésének forgatására. A Time című új produkció egy olyan nő történetét meséli el, aki úgy akarja megtartani szerelmét, hogy plasztikai műtéteknek veti alá magát. A film különlegessége az lesz, hogy szemben Kim Ki-Duk legutóbbi alkotásaival (Tavasz, nyár, ősz, tél.. és megint tavasz, Lopakodó lelkek) , ezúttal igen beszédes, és sokszereplős mozit látunk majd. A rendező azonban továbbra is tartja azon szokását, hogy alig ismert színészekre osztja a főbb szerepeket. A forgatás január 18-án kezdődött, és egészen áprilisig dolgozik majd a stáb.

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink