Magazin / Összefoglaló

Az Oscar-jelölések margójára

Durucz Dávid írása
2010. február 2. 21:37

Kihirdették a 2010-es Oscar-díj jelöltjeit - itt az ideje összevetni másfél hónappal ezelőtti esélylatolgatásunkat a valósággal; emellett érdemes megállni egy szóra a vitatható vagy éppen örömteli döntéseknél is. Szubjektív kommentár következik.

Kezdjük a legnagyobb mellényúlással, ami egyébként teljesen független a nominációktól: majd’ 2 hónapja azt írtam, az Avatar csak “oscarosan” lehet nyereséges. Nem szükséges részleteznem, mekkorát tévedtem. “Technikai kategóriákban komoly, a nagyobbakban csekély eséllyel indulhat az Avatar” - nem nehéz megjósolni, a mondat második fele hamar az enyészeté lesz. Ekkora baklövés mellett szinte eltörpül, hogy az Amelia, bármennyire is vártam, még csak a vörös szőnyeg közelébe sem fog kerülni a gálán.

Tippemmel ellentétben a Komfortos mennyország mindössze egyetlen jelöléssel képviselteti majd magát az Oscar Night-on, és még ez is nagy szó, ha azt nézzük, mekkora bukás lett Mr. Jackson új mozija… A Kilenc sem lett elsöprő siker, de egy-két helyen azért megjelenik a jelöltlistán; a színészi nominációkból végül csak az isteni Penélope Cruz részesülhetett. Az Invictus - A legyőzhetetlen meg csak hozott két színészi jelölést - ha a legjobb filmek tízesfogatába nem is került be.

Ennyit az önostorozásról - most lássuk, miben volt igazunk. Az Avatar mellett az Egek ura, az A Serious Man, az A bombák földjén, a Precious és az Egy lányról is ott lesz a legjobb film jelöltjei között. Coenék filmje még mindig esélyes a legjobb eredeti forgatókönyv díjára, ahogy A bombák földjén is. Utóbbi ráadásul valóban megjelenik a vágás és hangvágás kategóriákban is. Végül, a Precious még mindig elcsenhet egy-két (főleg színészi) díjat a “surranópályán”.

Rossz kifogásnak tűnhet, de igaz: a Becstelen brigantyk-kal azért nem foglalkoztunk az előrejelzésben, mert abban a duplacikkben a nálunk még be nem mutatott, esélyes mozikra akartuk felhívni a figyelmet. Ha már Tarantino mesterművénél tartunk, érdemes megjegyezni, hogy ha nem Christoph Waltz lesz a legjobb férfi mellékszereplő március 7-én, akkor nincs igazság a Földön.

Sandra Bullock-nak is nagyon kinéz már egy Oscar, persze, ahol Mery Streep feltűnik, ott az aranyszobrocskákra egy furcsa mágneses erő kezd el hatni (nem véletlenül). Mi azért Bullockra tippelünk. Jeff Bridges-nek pedig azért drukkolunk, hogy a nagy comeback-szereppel ne jusson Mickey Rourke sorsára.

Az, hogy a Fel! bekerült a 10 legjobb film közé, két dolgot jelent: egyrészt az animációs kategória többi jelöltjének nem kell majd szívgyógyszerért kapkodnia a számukra tökéletesen izgalommentes gálán; másrészt azt, hogy a mezőny bővítése kellett ahhoz, hogy az évek óta az élőszereplős mozik közé jósolt rajzolt csodák (lásd Táncoló talpak, WALL-E) végre oda is kerüljenek.

A District 9 kellemes meglepetés, ami azt üzeni: a kisebb költségvetésű, de nagy ötletmunícióval rendelkező mozikat is szívesen látja Oscar. Tulajdonképpen, ha végignézünk a mezőnyön, azt állapíthatjuk meg, hogy az idei a kis filmek gálája lesz, ahol sok tehetséges ember megmutathatja magát - és amin azért mégis egy behemót, az Avatar visz majd mindent. Ennyi megmaradt Hollywood megalomán természetéből; de ennyi kell is.

A végére egy apró bosszúság maradt. Volt egy olyan mondat a Terminátor - Megváltás kritikámban, hogy: “Jelentem, megvan a 2010-es év hangvágás és hangkeverés Oscarjának nyertese!” Nos, ebből, érthetetlen módon, nem lett semmi - sőt, a hangkeverés kategóriába bekerült az ilyen fronton (is) igencsak szerényen teljesítő Transformers: A bukottak bosszúja.

Ennél nagyobb bajunk persze ne legyen. A lényeg, hogy még mindig van legalább féltucat remek film, amikre már csak az Oscarra készülés jegyében is érdemes lesz jegyet váltani. Annyi már biztos, hogy A bombák földjén és az Egek ura február 18-án érkezik hozzánk, az Egy lányról pedig közvetlenül a gála után, március 11-én.  Jó mozizást!

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink