A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: fopen(/var/lib/php/sessions/ci_session65oommor1l9du52s9ofvquj4f5p3o6f8): failed to open stream: No space left on device

Filename: drivers/Session_files_driver.php

Line Number: 172

Backtrace:

File: /var/www/moziplussz.hu/application/libraries/Ion_auth.php
Line: 91
Function: library

File: /var/www/moziplussz.hu/application/controllers/Cikkek.php
Line: 7
Function: __construct

File: /var/www/moziplussz.hu/public/index.php
Line: 315
Function: require_once

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): Failed to read session data: user (path: /var/lib/php/sessions)

Filename: Session/Session.php

Line Number: 143

Backtrace:

File: /var/www/moziplussz.hu/application/libraries/Ion_auth.php
Line: 91
Function: library

File: /var/www/moziplussz.hu/application/controllers/Cikkek.php
Line: 7
Function: __construct

File: /var/www/moziplussz.hu/public/index.php
Line: 315
Function: require_once

Magazin: Áprilisi MoziRadar - Moziplussz.hu
Miért nem frissülünk? Az Moziplussz 2012. júliusában ideiglenesen leállt, az okokról részletesebben itt olvashatsz.
Magazin / Összefoglaló

Áprilisi MoziRadar

Erdélyi Tamás és Szilvási Krisztián írása
2011. április 1. 08:26

A mestergyilkos

Előttem az utódom. Illetve sajnos az előd már nincsen az élők sorában. Jason Statham csupán 66 napos volt, amikor 1972-ben a Mestergyilkos című akciófilm bemutatásra került a kultstátuszba emelkedett Charles Bronson-nal a főszerepben. A Londonban született színész - mármint Statham - a 2000-rel kezdődő évekre immár nemcsak Bronson hagyományos imázsát tudhatja a magáénak, hanem egyenesen ő az egyik kevés a (túlzottan) sokak között, akik az akció-színészetet örökítik át a jelenbe, természetesen alkalmazkodva a kor követelményeihez (értsd: igény- és elvárásszintjéhez). Statham volt már “szállító”, bérgyilkos, ex-fegyxenc és ex-katona, hogy A mestergyilkos remake-jében talán mindez egyszerre lehessen.

Arthur Bishop (Statham) profi bérgyilkos, aki szigorú szabályok szerint él, mindig tiszta, érzelemmentes munkát végez a célpontok likvidálása során. Amikor azonban megölik a mentorát és egyben jó barátját, Harry-t (Donald Sutherland), a férfi ezúttal nem tudja szétválasztani a munkáját és az érzelmeit. Saját magának szabja meg a következő feladatot: meg kell találnia azokat, akik Harry haláláért felelősek. A küldetés aztán tovább bonyolódik, amikor Harry bosszút forraló fia, Steve (Ben Foster) is feltűnik a színen, hogy elsajátítsa Bishop szakmájának fortélyait. A háttérben egyre halálosabb ármánykodás bontakozik ki, amely miatt a veterán bérgyilkos és új társa maguk is színtiszta problémává, azaz célpontokká válnak. (Magyar premier: április 7.)


Csúcshatás

Neil Burger A mágus-sal került bele igazán a nagy hollywoodi vérkeringésbe. Edward Norton illúzióira 85 millió dollárnyian voltak kíváncsiak világszerte, így Burger megkapta az esélyt további valódi sztárjátékosokra: ugyan a The Lucky Ones Tim Robbins-szal és Rachel McAdams-szel hozzánk egyelőre még DVD-n sem jutott el, a Csúcshatás már bedübörög a magyar mozikba.

Az Alan Glynn regényén alapuló thriller-ben Bradley Cooper játssza a főszerepet, a történetben szó szerint Robert De Niro-val a sarkában. Az eredeti tervek szerint Shia LaBeouf alakította volna Eddie Morra karakterét, ám LaBeouf súlyosan megsérült egy autóbalesetben, így ugrott be helyette Cooper.

A történet szerint Morra egy válságba jutott munkanélküli író, aki egy MDT nevű kísérleti gyógyszert kezd szedni, miáltal sokkal céltudatosabbá és magabiztosabbá válik, teljesítőképessége pedig elképzelhetetlen magasságokba ugrik. No vajon kit érdekelhet még egy ilyen csodaszer? Naiv kérdés, persze, hogy mindenkit! Így szakad a nyomába a De Niro által játszott üzleti mogul, hogy megszerezze tőle a pirulákat. (Magyar bemutató: április 7.)


Maci Laci

Mielőtt a mozikban láthatnánk viszont Peyo legendás Hupikék törpikéit, Garfield, Alvin és a mókusok, illetve Scooby-Doo után Maci Laci-val is meg kell küzdenie sokat tapasztalt érzékszerveinknek. William Hanna és Joseph Barbera klasszikus rajzfilmjének filmváltozatáért a 2008-as, Utazás a föld középpontja felé című, közvetlen a 3D-mozikba szánt értékelhetetlen alkotás direktora, Eric Brevig a felelős. A történet szerint a Jellystone Park mára szinte teljesen elveszítette népszerűségét, a turisták egyre nagyobb csapatokban maradoznak el, a költségvetés pedig egyre szűkebb. Ezért Brown polgármester (Andrew Daly) elhatározza, hogy lezárja és eladja a területet, melynek folytán a piknikkosarak réme, Maci Laci (Dan Aykroyd hangján) és legjobb barátja, Bubu (Justin Timberlake hangján) elveszíthetik egyetlen otthonukat.

Szembesülvén a végzetes változás döbbenetes szelével, Macinak be kell bizonyítania, hogy sokkal okosabb, mint egy átlagos medve, ezért Bubuval úgy határoznak, hogy egyesítik erőiket legősibb ellenségükkel, Smith vadőrrel (Tom Cavanagh), hogy megtalálják a megoldást a park végleges bezárása ellen, és sikeresen vegyék fel a harcot a kapzsi polgármesterrel.

A trailer alapján mérsékelt sikert látunk, és a szó szerint nevetséges animált karakterek miatt megtekintését szigorúan családi mozidélutánokra és / vagy gyerekes pároknak ajánljuk április 7-től a magyar mozikban!


Ismeretlen férfi

Lehetne sajnálkozni, hogy Liam Neeson kerüli a fajsúlyosabb szerepeket. Illetve hogy a szerepek kerülik őt. Hiszen az ír színész a Schindler listájával olyannyira magasra tette a lécet, amelyet nehéz újra megugrani. Az utóbbi években főként vagy light-os akciófilmekben kamatoztatja fizikumát (A szupercsapat, Elrabolva), vagy meseszerű könnyűségekben asszisztál (A titánok harca, Batman: Kezdődik!). Azért szerencsére becsúszik neki néhány komolyabb lélektani mozi is, mint amilyen a Chloe - A kísértés iskolája.

Az Ismeretlen férfi nagyjából ezt a két attitűdöt (akció + lélektan) kívánja ötvözni, és az IMDB.com nézői értékelése szerint nem is teszi ezt annyira rosszul: Dr. Martin Harris (Neeson) feleségével, Elizabeth-szel (January Jones) Berlinbe utazik. Egy autóbalesetet követően aztán Dr. Harris Berlin utcáin eszmél fel, majd 4 napos kómába zuhan. Ahogy kijön a kórházból, keresni kezdi a feleségét, és meg is találja őt, csakhogy Elizabeth nem ismeri fel a férjét, sőt. Martinnak arra a megdöbbentő érthetetlenségre kell ráébrednie, hogy Elizabeth férjeként egy másik, ismeretlen férfi (Aidan Quinn) vette magára a személyazonosságát. Hogy aztán a lélektan erőszakkal megoldható, illetve feloldható-e, az április 14-től derül ki a magyar mozikban.


Sikoly 4

Csak megtörtént végül! A Sikoly-széria 2000-ben bővült és egészült ki trilógiává, ám előre eltervezett lezártsága ellenére folyamatosan tartotta magát a pletyka, hogy esetleges folytatáson törik a fejüket a producerek. Nos, immár félelemmel vegyes örömmel jelenthető ki, hogy 11 év elteltével megszületett a negyedik rész, a Sikoly 4.

A dolog nem volt egy könnyű szülés. Iszonyatosan hosszas egyeztetések és rábeszélések kellettek ahhoz, hogy a horrorfilmek történetben egyedülálló módon jöhessen létre az, hogy egy ijesztgetős mozisorozat mind a 4 részében visszatérjenek a főszereplők. Így a Neve Campbell-Courtney Cox-David Arquette hármas véglegesen standardnak tekinthető. De van még egy állandó bútordarab az 1996 óta futó Sikoly-szériában, a rendező Wes Craven, aki mostani dirigálását ahhoz a feltételhez kötötte, ha Kevin Williamson forgatókönyvíró (ő a Sikoly 3-ban nem vett részt) legalább olyan kiváló szkripttel alapozza meg a történetet, mint tette azt az első részben. S mivel Craven lett a rendező, talán reménykedhetünk.

Bájos adalék még a filmhez, hogy két főszereplő, a már említett Neve Campbell, illetve a Sikoly-univerzumban debütáló Emma Roberts mindketten rettegnek a horrorfilmektől. Roberts elárulta, hogy az első három Sikoly-film nézése közben gyakorlatilag a paplan alá bújt félelmében, míg Campbell nem nézi vissza a korábbi részeket, mert utál megijedni. Reméljük, mindkettőjük félelmei újra beteljesednek majd, mert ez azt jelenti, hogy mi jól fogunk szórakozni… a Sikoly 4-en április 14-től a hazai mozikban.


Forráskód

A legendás zenész, David Bowie fia, Duncan Jones a 2009-es Hold című alkotásával úgy tűnt elő a semmiből, mint egy száguldó üstökös. A kellően depresszív, elismerésre méltó sci-fijével egyaránt felhívta magára a szakma és a filmrajongók figyelmét, azóta 2013-ig minden évre be is van tervezve 1-1 filmje. A Forráskód-ban jó szokásához híven ismét a sci-fi világához nyúl.

Colter Stevens kapitány (Jake Gyllenhaal) egy ismeretlen ember bőrében ébred fel, majd idővel ráeszmél, hogy egy küldetés része, amelynek célja, hogy megtalálják egy chicagói vonat felrobbantóját. A küldetés semmi eddigihez nem hasonlítható, mivel Colter a Forráskódnak nevezett kormánykísérlet alanya, egy olyan programé, amely lehetővé teszi számára, hogy idegen emberek személyazonosságába, identitásába bújhasson életük utolsó 8 percére.

Mivel egy második, sokkalta nagyobb célponttal tervezett robbanás fenyegeti Chicago belvárosát, amely akár milliók halálát is okozhatja, Colter újra és újra kénytelen átélni a borzalmas eseményt. Minden egyes alkalommal újabb nyomokat kell felderítenie, mindaddig, amíg fel nem fedi robbantó kilétét vagy a tervezett célpontot.

Érdekesség, hogy Gyllenhaal szerepére eredetileg Topher Grace (Ragadozók) pályázott, aki készülő új filmjében, a The Double-ben inkább egy amerikai szenátort likvidált szovjet bérgyilkost üldöz Martin Sheen oldalán. (Magyar premier: április 21.)


Paul

Régen hallottunk a jól összeszokott angol duó, Simon Pegg és Nick Frost felől (Haláli hullák hajnala, Vaskabátok), úgyhogy már éppen ideje volt a visszatérésnek. Székhelyüket ezúttal áttették Amerikába, hogy a Superbad rendezőjével, Greg Mottolá-val összefogva színre vigyék sajátos negyedik típusú találkozásukat egy egyáltalán nem hétköznapi idegennel. Mármint biztosan nem olyannal, amiket a nagy könyvek leírtak.

Paul az elmúlt 60 évben egy titkos katonai bázison múlatta az időt. Az űrutazó fenegyerek ismeretlen okból úgy dönt, hogy elhagyja a létesítményt, és felugrik az első arra tévedő járműre. Ez pedig egy bérelt lakóbusz, melyben két földlakó, Graeme Willy (Simon Pegg) és Clive Collins (Nick Frost) utazik éppen.

Miközben üldözik őket a szövetségi ügynökök, no meg egy véletlenül elrabolt lány felbőszült apja, Graemme és Clive idétlen tervet ötlenek ki, miképpen juttassák vissza Paul-t az anyahajójára. És miközben a két nyominger segíteni igyekszik, a kis szürke talán éppen bolygóközi hőst csinál a két balfácánból.

Paul eredeti hangjaként Mottolánál természetesen csakis jó ismerőse, Seth Rogen (Zöld darázs) jöhetett szóba. (Magyar bemutató: április 21.)


Rio

Mára tényleg eljutottunk odáig, hogy havonta akár több animációs film is érkezik a mozikba, nem kell hosszú negyedéveket várni a következőre. Lassan-lassan már képtelenség is számon tartani őket, amely azzal fenyeget, hogy a gyengébbek mindenféle visszhang nélkül múlnak ki a filmvásznakról. Node ez nem nagyon rettenti vissza a kimondottan erre szakosodott filmvállalatokat, jelen esetünkben a 20th Century Fox részgyáregységeként létrejött Twentieth Century Fox Animation-t.

A Rio ismét egy színpompás állat-kalandnak ígérkezik Brazília és talán Dél-Amerika legelbűvölőbb metropoliszának kulisszái között. A sikert nem bízták a véletlenre, hiszen forgatókönyvírónak a Vigyázz, kész szörf! szerzőjét kérték fel (Don Rhymer), rendezőnek pedig azt a Carlos Saldanha-t, aki a Jégkorszak-nál ugyan még csak segéd-direktorként edződött, viszont a további két folytatás esetében (Jégkorszak 2 - Az olvadás, Jégkorszak 3. - A dínók hajnala) már főrendezőként vezette sikerre a projektet.

A történet nem tűnik túl csavarosnak, de jelen esetben nem is ez az elvárás. A sztori szerint Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság, a kaland felesleges, a repülés balesetveszélyes. Ám különös és meghökkentően peches véletlenek sorozata úgy hozza, hogy kipottyan addigi kényelmes életéből, és míg körülötte tombol a karnevál, ő kénytelen elfogadni azt, amit Rio adhat: izgalmat, kavarodást, sok új barátot, és előbb-utóbb a repülés örömét. Aztán hogy Rio-n kívül a nézők is felejthetetlen kalandokkal lesznek-e gazdagabbak, április 21-étől tesztelhetjük a magyar mozikban.


Thor

A Marvel Studios első sikerei után mostanra ráállt a tucatgyártásra: idén Amerika Kapitány mellett Thor is érkezik a mozikba, utóbbi már áprilisban. Hulk és a Vasember után tehát immáron négy fősre duzzad A bosszúállók csapata, hogy aztán jövőre, kellő alapismeretekkel felvértezve mind összeállhassanak egy egész estés sztárparádéra és kalandra.

Thor azonban a többiektől képest kissé különböző szuperhőskarakter, mivel valójában egy földönkívüli faj tagja, akit régi korok emberei istenségekként tiszteltek. Vakmerőssége miatt azonban száműzik a Földre, hogy megtanulja mit is jelent hősnek lenni. Erre pedig kitűnő alkalomnak ígérkezik, hogy az Univerzum egyik legveszélyesebb gonosztevője sötét erőket küld világunk ellen.

A rendezői székben sokak megdöbbenésére a Shakespeare-veterán Kenneth Brannagh ül, aki a trailer alapján úgy tűnik, megbirkózott a feladattal. Persze nem volt nehéz dolga olyan színészekkel a fedélzeten, mint Natalie Portman, Anthony Hopkins, Stellan Skarsgaard vagy Rene Russo. (Magyar bemutató: április 28.)


A lány és a farkas

Hogy mik vannak! Piroska és a farkas mint Rómeó és Júlia, A falu és a Farkasok szövetsége kulisszái között, ahol Az álmosvölgy legendája karakterei félik az ismeretlen gonoszt. Klasszikus meséhez tisztátalan kézzel nyúlni igazi blaszfémia, pláne dühítő tud lenni, hogy képtelenek valami eredetit kitalálni. Aki nem ismeri a Piroska és a farkas történetét, annak mindez persze falra hányt elemózsiás kosár, de őszintén vállaljuk, hogy A lány és a farkas-t ab ovo fenntartásokkal kezeljük. Ám talán nem is vagyunk ezzel egyedül, hiszen az IMDB-com oldalán jelenleg 5-ös alatti átlagot produkál az Alkonyat producereinek és rendezőjének (Catherine Hardwicke) fantáziamozija.

A filmben a bájosan guvadó, csodálkozó szemű Amanda Seyfried alakítja a Valerie nevű fiatal lányt, aki két férfi között őrlődik. Ugyanis szeret egy fiút (Shiloh Fernandez), Peter-t, ám a szülei egy ismerős család gazdag fiának, Henry-nek (Max Irons) szánják őt. Éppen ezért elhatározzák, hogy együtt szöknek meg a kényszerű kötöttségek elől. Ám azon a napon, amikor a fiatalok nekivágnának az erdőnek, holtan találják Valerie nővérét. A tettes minden valószínűség szerint az a vérfarkas lehet, aki már régóta a falujukat körülvevő, sötét erdőben él.

Tovább is van, mondjuk még? Nem mondjuk. A lány és a farkas adatlapjáról elérhető a tini-fantasy-mese hosszabb szinopszisa, itt most legyen elég ennyi, plusz az előzetes, amely kedvcsinálónak bőven megteszi. De hogy azért korrektek legyünk, a Gary Oldman által is erősített mozi április 28-án kezdi meg (ámok)futását a hazai filmszínházakban.

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink