Magazin

Animátrix - Epizódlista

2003. november 2. 12:01

1. Az Osiris utolsó útja (The Final Flight of the Osiris):

A Wachowski-fivérek által írt film bevezetőként szolgál a trilógia második darabjához, A Mátrix - újratöltvéhez. A hagyományos technikák mellőzésével, teljes egészében számítógépes animációval készült, amely 13 hónapot vett igénybe. A kisfilmet Andy Jones rendezte, aki korábban a nagyszabású Titanic film animációs munkálatainak vezetője volt, és szintén az ő neve fémjelzi a Final Fantasy - A harc szelleme című mozifilmet. - Próbáltunk minél több mindent megvalósítani ebben a kilenc percben - emlékszik vissza a film munkálataira a rendező. - Minden, ami a filmvásznon látható, a szereplők szemének csillogásától, a mesterséges égbolt felhőin át egészen a virtuális járda utolsó repedéséig, számítógéppel készült. A film minden egyes kockája - és ez 24 képkockát jelent másodpercenként - átlagosan 15 darab digitális részletet tartalmaz.


A kisfilm az Osiris nevű hajóról szól, melynek legénysége azt a feladatot tűzi ki mag elé, hogy juttasson el egy életbevágóan fontos üzenetet Zionba. A küldetés nem tűnik túl nehéznek, ám a Zionba vezető utat ellenséges gépek állják el. Az eljuttatandó üzenet szolgál a Mátrix - újratöltve cselekményének kiinduló-pontjaként.


2. Az emberi Mátrix (Matriculated):

“A Mátrix olyan, mint egy élőszereplős anime-film. A Wachowski-testvérek a digitális technológiát használták fel, hogy a két médiumot egybedolgozzák. Számos esetben úgy látszott, mintha ’átrajzolták’ volna a színészeket.” - mondta Peter Chung, Az emberi Mátrix rendezője - “A Mátrixban az emberek egy olyan álomvilágban élnek, amit a gépek hoztak létre, én viszont arra voltam kíváncsi, mi történik, ha egy robot kerül az emberi álomvilágba. Ez volt történetem kiindulópontja.”


Az emberi mátrixban lázadók egy maroknyi csoportja elfog egy érző robotot, és sikerül azt úgy átprogramozniuk, hogy szövetségesükké váljon. A robot egy virtuális számítógépes világba kerül, amit nem gépek, hanem emberek hoztak létre, éppen azért, hogy elbűvöljék vele a robotok mesterséges intelligenciáját. Az ’átnevelés’ azonban túl jól sikerül. A robot étvágya a valódi, ‘emberi Mátrixra’ olyan mértékűvé válik, amelynek kielégítése már meghaladja az emberek képességeit.”


3. és 4. Második Reneszánsz I. és II. (Second Renaissance):

A Larry és Andy Wachowski által írt, de Mahiro Maeda által rendezett kétrészes Második reneszánsz a Mátrix-trilógia eseményeinek háttértörténetét meséli el. Megismerhetjük az intelligens robotok XXI. század eleji felemelkedését, az emberi fajjal vívott harcukat, valamint a Mátrix megalkotását. Maeda napjainkban is létező alkatrészekből - csövek, rugók, napelemek, motorok - tervezte meg a robotok testét, feltételezve, hogy a legfejlettebb gépek olyan szerkezetekből építenék fel magukat, amelyeket már eleve ismernek. Maeda arra is választ keresett és talált, hogy a Mátrix építésekor hogyan voltak képesek a gépek majdnem tökéletesen szimulálni a XX. századot. “Amikor elképzeltem, hogyan szerezték a robotok ez irányú információikat a háború során, a logikus megoldás a kamera volt. - mondja a rendező. - Így került digitális videokamera a katonarobotok fejére.”


A Második Reneszánsz betekintés a Mátrix keletkezésébe, az emberiség utolsó városai, háború a gépekkel, az ember végső bukása. Elbeszélés a Mátrix történetéről a Zioni levéltárban őrzött feljegyzések alapján.


5. Világrekord (World Record):

A Yoshiaki Kawajiri írta, Takeshi Koike rendezte Világrekordban egy olyan fizikai adottságokkal rendelkező rövidtávfutó a főszereplő, aki meglehetősen emlékeztet egyes képregények csupaizom főhőseire.


A filmben Dan, a világcsúcstartó sprinter hihetetlen akaraterejének és lenyűgöző fizikai állapotának köszönhetően kitör a Mátrixból, és rövid benyomásokat szerez a valódi világról.


6. Detektív történet (Detective Story):

A rendező Shiniciro Watanabe - a híres Cowboy Bebop című rajzfilm alkotója - egy olyan fekete-fehér, fénymásolatszerű képi világot teremtett, amely a Mátrix mesterséges voltát sugallja, de egyben tökéletes hangulatot kölcsönöz saját története számára is. A Detektív történet főhőse egy fekete-fehér betondzsungelben dolgozik, amely az 1940-es évek New Yorkjának vagy Chicagójának városképére emlékeztet.


A kisfilmben Ash-nek, a kiábrándult magánnyomozónak sikerül az akkor még számítógépkalózként tevékenykedő Trinity (hangja: Carrie-Anne Moss) nyomára bukkannia. De vajon ki talált meg kit?


7. Hiba a rendszerben (Beyond):

Koji Morimoto filmjében japán emberek kerülnek kapcsolatba a Mátrixszal, ahol egy XX. század végi japán város szimulációját láthatjuk, s a Mátrix világában zajló hétköznapi életbe nyerhetünk betekintést.
A Hiba a rendszerben című kisfilm egy csendes kisvárosban játszódik, ahol semmi sem az, aminek látszik. Tinédzserek egy csoportja apró működési hibát fedez fel a Mátrix rendszerében, egy elhagyott kúriában, ahol látszólag bármi megtörténhet. De aztán hamarosan megérkeznek a rendszer őrei.


8. Kölyök története (Kid‘s Story):

A Kölyök története (írták a Wachowski-fivérek, rendezte Shiniciro Watanabe) olyan karakterrel (Kölyök) ismertet meg, akivel a trilógia második filmjében (Mátrix - újratöltve) találkozhatunk.
A középiskolai osztálytermében ülő Kölyöknek személyesen Neo (hangja Keanu Reeves) próbál segíteni a Mátrix elhagyásában. Ám kijáratot találni sokkal nehezebbnek bizonyul, mint azt Kölyök valaha is gondolta volna.


9. Program (Program):

Yoshiaki Kawajiri, a Program rendezője témáját a nagyjátékfilmből meríti, ám új irányba fejleszti azt tovább. Egy komputeres szamuráj-kiképzőprogram mesterséges világában Cis, Zion katonája választani kényszerül a szerelem és az igazi világban harcoló bajtársai között, s örökre vissza akar térni a Mátrix álomvilágába.
“A Mátrix attól még veszélyes marad, hogy valaki rájön mesterséges mivoltára - fejtegette Michael Arias, az Animátrix koordinátora. - Még ebben az esetben is annyira elbűvölő lehet, hogy az ember hinni akar benne.” Arias szerint a fivérek úgy érezték, hogy Kawajiri a Mátrixnak egy olyan vonását boncolgatja, amit ők maguk is szerettek volna jobban kifejteni.

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink