Magazin / Összefoglaló

Animációs-mozi előzetes 2010-2011

2010. június 11. 15:09

Hűen célkitűzéseinkhez, hogy a jövő filmjeit elsőkézből szállítjuk nektek, ízelítőként körbejártuk a következő egy év nagyobb durranásnak ígérkező animációs alkotásait. Íme!

Hupikék Törpikék (The Smurfs)

Rendező: Raja Gosnell
Szereplők, hangok: Neil Patrick Harris, B. J. Novak, Steve Carell, Katy Perry
USA premier: 2011. július 29.
Hazai premier: várhatóan 2011. nyár

A Hupikék Törpikék című mese- és képregénysorozat Peyo-tól - gondolom - nem szorul bemutatásra. A Garfield és a Scooby-Doo nyomdokain most a Columbia Pictures készít ebből egy kevert, élőszereplős-animációs filmet, amelyet egy lehetséges trilógia első részének tervezik.

A sztori úgy indul, hogy Sam és húga, Sophie felfedezik, hogy az apjuktól kapott belga baba nem más, mint egy élő, lélegző törp, Ügyi-fogyi. A cél természetesen nem lehet más, mint visszavinni a kétbalkezes törpöt társaihoz. Az egyik élő főszereplő, az Így jártam anyátokkal című tévésorozattal nagy népszerűségnek örvendő Neil Patrick Harris, alias Barney, Hókuszpókot pedig Hank Azaria (Derült égből Polly, Huff) kelti majd életre.

Megaagy (Megamind)

Rendező: Tom McGrath
Eredeti hangok: Tina Fey, Brad Pitt, Jonah Hill, Will Ferrell
USA premier: 2010. november 5.
Hazai premier: 2010. december 12.

Szuperhősös animációkkal immáron Dunát lehetne rekeszteni. A Megaagy  típusú alkotásokkal viszont egy kisebb patak folyását is nehezen apaszthatnánk el. Megamind ugyanis egyik ördögien gonosz cselszövése következtében legyőzi örökös ellenfelét, Metro Man-t, s innentől kezdve nem találja helyét a világban.

Életcéljának elérése a lehető legrosszabb dolog volt, ami történhetett vele. Ennek következtében dönti el, hogy megalkotja Titánt, egy Metro Man-nél sokkal ügyesebb, erősebb, okosabb szuperhőst, aki ellen tovább folytathatja ármánykodását. Titán viszont másképp gondolja. Szerinte sokkal izgalmasabb gonosznak lenni. (Negatív) hősünk hirtelen furcsa döntésre kényszerül. Lehet egy Szupergonoszból Szuperhős? A film készítői jegyzik a Madagaszkár, Shrek és a Kung Fu Panda animációkat is, ami mindenképpen bizalomra ad okot a produktumot illetően.

Az őrzők legendája (The Legend of the Guardians)

Rendező: Zack Snyder
Eredeti hangok: Emili de Ravin, Hugo weaving, Ryan Kwanten, Jim Sturgess, Helen Mirren, Sam Neil
USA premier: 2010. szeptember 24.
Hazai premier: valamikor 2010. telén

Ornitológusok, bagoly-imádók örvendjetek! Egy egészestét mozifilmben csodálhatjátok meg kedvenc szárnyasaitokat, mégpedig lélegzetelállító animáció keretében. Az őrzők legendája című animáció Kathryn Lasky azonos című könyvsorozatának első három könyvét dolgozza fel. Lényegében legendás bagoly harcosokról és agymosott, gonosz baglyokról van benne szó. Sorent elrabolják a St. Aggi árvaház baglyai, ahol a hozzá hasonló árvákat gonosz harcosokká nevelik. Neki és újdonsült barátainak sikerül elszökniük Ga’Hool szigetére, ahol nemes baglyok egy csoportja éppen ez ellen az agymosott bagolyhadsereg ellen harcol. Ha a sztori nem is keltette fel sokak érdeklődését, a trailer megtekintését mindenképpen ajánlom.

Ha ez sem lenne elég, akkor felhívnánk rá a figyelmet, hogy a mozi rendezője az a Zack Snyder, akinek a 300-at és a Watchmen-t is köszönhetjük.

Maci Laci (Yogi Bear)

Rendező: Eric Brevig
Eredeti hangok: Anna Farris, Justin Timberlake, Dan Aykroyd, T. J. Miller
USA premier: 2010. december 17.
Hazai premier: talán 2010. Karácsony

Előre elnézést kérek mindenkitől, ha esetleg pontatlanul, vagy hiányosan vázolnám fel a tényeket, de a Maci Laci sohasem tartozott a kedvenc meséim közé. Ez persze nem indok, hogy kihagyjuk az áttekintésből, hiszen mindenképpen nagy név, és a szinkronszínészeket elnézve sem holmi garázsprodukcióról van szó. A Hupikék törpök-höz hasonlóan Macink kalandjai is élő szereplőkkel gazdagodtak.

A Yellowstone parkot komoly veszély fenyegeti, ugyanis üzletileg már nem annyira sikeres, mint annak előtte. A kapzsi polgármester ezért úgy határoz, hogy bezárja a természetvédelmi területet. Ez azonban azt jelentené, hogy a családok nem csodálhatnák meg a természet gyönyörű adottságait, és ami még ennél is rosszabb, Maci és Bubu az “utcára” kerülne. Természetesen ez tarthatatlan állapot, így a mackók összefognak addigi riválisukkal, Smith vadőrrel, hogy megakadályozzák a katasztrófát.

Toy Story 3

Rendező: Lee Unkrich
Eredeti hangok: Tom Hanks, Tim Allen, Joan Cusack, Michael Keaton
USA premier: 2010. június 18.
Hazai premier: 2010. június 17.

Minden bizonnyal sokak várják érdeklődéssel Woody, Buzz és a többi játékfigura legújabb kalandjait a Toy Story 3-ban. Az animációs mesék egyik klasszikusának számító alkotás (az első része volt az első egész estés számítógéppel készített rajzfilm) nemcsak a régi szereplőket hozza vissza a vászonra, de olyan új karakterek is szerephez jutnak, mint Barbie, Ken, egy rózsaszín plüssmackó és Mr. Pricklepants, a sün is.

A történet szerint Andy felnőtt és főiskolára megy, a játékok pedig egy gyermekmegőrzőbe kerülnek, ahol közel sem bánnak velük olyan tisztességtudóan, mint előző tulajdonosuk. Így nincs más lehetőségük, mint megszökni. Persze ez elég nehéz, ha az illető egy játékbaba. Külön érdekesség, hogy ez az első olyan PIXAR film, melyet IMAX-ra készítettek.

Micimackó (Winnie The Pooh)

Rendező: Stephen J. Anderson
Eredeti hangok: Jim Cummings, Craig Ferguson, Peter Cullen, Dee Bradley Baker
USA premier: 2011. július 15.
Hazai premier: kérdéses, de ha eljut a mozikig, akkor 2011. nyarára tippelünk

Szintén egy mesehős, akit keveseknek kell bemutatni. A Disney ismét vászonra viszi a Százholdas Pagony híres lakóját és nem kevésbé ismert társait. Az animáció hagyományos, kézzel rajzolt módon kerül majd a mozikba, és egyelőre annyit lehet tudni róla, hogy öt, eddig fel nem dolgozott rész kerül a közönség elé az eredeti A. A. Milne  könyvből.

A Disney-nek nem szokása folytatásokat készíteni a klasszikus meséiből. Ezt az is bizonyítja, hogy jelen alkotásuk csupán a negyedik olyan filmjük, amely folytatásként kerül a mozikba.

Kari-gurashi no Arietty

Rendező: Yonebayashi Hiromasa
Eredeti hangok: Shida Mirai, Otake Shinobu, Kiki Kirin, Kamiki Ryunosuke
Japán premier: 2010. július 17.
Hazai premier: ha szerencsénk van, akkor a 2011-es Titanic Filmfesztiválon

Azok számára, akik nincsenek tisztában a Japán animációs filmekkel, valószínűleg nem mond semmit a Mononoke hercegnő (Princess Mononoke), A vándorló palota (Howl’s moving castle), vagy Miyazaki Hayao neve. Ezek az alkotások mind-mind az egyik leghíresebb és a nyugaton is elismerésnek örvendő anime rendező, a fent említett Miyazaki alkotásai. Jelen produkciónál mint forgatókönyvíró működött közre, de azt hiszem, nem lövök mellé, ha azt mondom, bármi, amiben benne van a keze, arannyá válik.

A történet egy kis családról szól. A kis család itt szó szerint értendő, ugyanis körülbelül 10cm magasak és egy másik (nagy) család verandája alatt élnek. A történet Mary Norton The Borrowers című könyvének modern japán átirata, és a “kölcsönző” család lánya után kapta a címét. A The Borrowers (kb. A kölcsönzők) cím onnan eredhet, hogy a saját lakásukat az emberektől kölcsön vett apróbb tárgyakból építették fel. Persze megtalálják őket, de hogy ezután mi történik, az legyen a mese titka!

Gru (Despicable Me)

Rendező: Pierre Coffin, Chris Renaud
Eredeti hangok: Steve Carell, Jason Segell, Julie Andrews, Kristen Wiig
USA premier: 2010. július 9.
Hazai premier: 2010. november

Újabb szuperhősös, vagyis inkább dupla szupergonoszos mozi. Gru  a csendes, szép, kertvárosi környezetben éktelenkedő koromfekete házában - pontosabban alatta - azon töri a fejét, hogyan lehetne ő az elsőszámú gonosz a városban. A cím ugyanis egyelőre Vectoré.

Gru háza alatt különböző tudományos bizgentyűk és egyéb fegyverek segítségével gonoszkodik folyvást, és arra készül, hogy ellopja a Holdat. Ez eddig sima ügy, csakhogy egyszer kopogtatnak az ajtaján. Három árva kislány áll előtte, s potenciális apukaként tekintenek Gru-ra, aki minden akarata ellenére végül csak beleegyezik, hogy a lányok maradjanak. Az ördögi terv így veszélybe kerül, a Holdnak pedig egyelőre jók a kilátásai.

Kung Fu Panda: The Kaboom of Doom

Rendező: Jennifer Yuh
Eredeti hangok: Angelina Jolie, Gary Oldman, Seth Rogen, Jakcie Chan, Jean-Claude Van Damme, Jack Black, Dustin Hoffman, Lucy Liu
USA bemutató: 2011. május 27.
Hazai premier: 2011. június

Po immáron Sárkány harcosként védelmezi a Béke Völgyét új barátaival, az Őrjöngő Ötössel, ám semmi sem tart örökké. Egy feltörekvő gonosztevő fenyegeti Po és társai újdonsült életét, méghozzá egy titkos fegyverrel, mellyel le kívánja igázni Kínát és elpusztítani a kung-fu-t. Hőseinken múlik minden. De hogy lehet megállítani egy fegyvert harcművészettel, ami a kung-fu ellen készült? Nemcsak testi, de szellemi erejére is szüksége lesz Po-nak, ha sikerrel akar járni ezen a fontos küldetésen.

Ahogy a Toy Story 3, úgy a Kung Fu Panda 2 is IMAX-ra készül. A DreamWorks munkái közül szintén első alkalommal.

Gnomeo and Juliet

Rendező: Kelly Asbury
Eredeti hangok: Emily Blunt, Jason Statham, James McAvoy, Sir Patrick Stewart
Angliai bemutató: 2011.

Erről az angol animációról egyelőre olyannyira kevés az infó, hogy még a pontos megjelenés dátuma sem ismert. Az már biztos, hogy a szinkronszínészek nagy nevek ahhoz, hogy ne valami sebtében összefirkált meséről legyen szó. Ha minden igaz, kétdimenziós szereplőkre és háromdimenziós környezetre lehet számítani. Az viszont biztos, hogy Shakespeare klasszikusának feldolgozásáról van szó. Törpökkel.

Továbbá a rendezőnek köszönhetjük a Shrek második részét, ami egyeseknél jó, másoknál rossz ómen.

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink