Magazin / Összefoglaló

Amikor Thor kalapácsa lesújt...

Szilvási Krisztián írása
2011. április 18. 15:15

Történetünk hőse Hatalmas Thor, a rettenthetetlen, ám hirtelen haragú harcos, akinek meggondolatlan cselekedetei miatt újra kitör egy rég elfeledett háború. Büntetésül a Földre száműzik, ahol kénytelen az emberek között élni. Amikor világának legsötétebb gonosza le akarja igázni a Földet, Thor megtanulja, mit jelent igazi hősnek lenni.

A Thor című szuperprodukció a férfiúvá érés története: a gőgös trónörökös szerény szuperhőssé válik, és kiérdemli, hogy a seregek élére álljon.

Lecsap a villám

Stan Lee és Jack Kirby 1962-ben álltak elő a Hatalmas Thor-ral a Marvel Comics képregény sorozatában, és a pöröllyel hadakozó skandináv isten történetével új korszakot nyitottak a műfajban. A fura nevek ellenére a cselekmény ismerős ősi húrokat pengetett: a fiú mindenáron bizonyítani akar apjának; az ármányos fivér halálos tervet sző; eljő egy nő, aki új világot ismertet meg a nyakas férfival. Királyi vérvonal, vendetta, bukást okozó gőg - legyen szó bármelyik világról, egy ilyen történetet érdemes elmesélni.

A Bosszúállók (The Avengers) néven ismert szupercsapat alapító tagjaként Thor igazán jó társaságba került a Marvel Comics hősei között: Vasember-hez, a Fantasztikus Négyes-hez, az X-Men csapatához és Pókember-hez csatlakozott.

Stan Lee egyszer elmesélte, hogy miután Jack Kirby-vel megalkották ezeket a hősöket, az jutott eszükbe, most jöjjön egy isten, akit letaszítunk a mennyből - emlékezett vissza a kezdetekre Kevin Feige, a Marvel Studios elnöke, aki egyben a Thor producere is. - Az a briliáns ötletük támadt, hogy a skandináv mitológiát veszik elő. Egy csomóan ismerik a görög meg a római legendákat, de az északi népek ősi regéi szinte mindenkinek kimaradtak. Ezek a történetek igazán méltók arra, hogy a Marvel-képregényekbe kerüljenek; a hősök roppant esendők, miközben gigászi erők szunnyadnak bennük: vihart idéznek elő, hegyeket hasítanak ketté, villámokkal csapkodnak. Esetünkben klasszikus családi probléma áll előttünk: két fivér, Thor és Loki vetélkedése. Ugyanolyan szembenállás ez, amely bármelyikünkkel vagy akármelyik Marvel-hőssel is megeshet. Ezért szeretjük annyira ezeket a karaktereket. Már jó sok földi Marvel-hős történetét filmre vittük, de nem véletlenül beszélünk Marvel-univerzumról: a Thor-ral most kozmikus szintre érkeztünk.”

A Thor-ra a film rendezője, Kenneth Barangh is felfigyelt a hatvanas években, belfasti kamasz fiúként. “Észak-Írországban szinte mindig esett, és a dolgok valahogy szürkésnek tűntek - mesélte Branagh. - A Marvel Comics képregények rikító borítói egy kis színt vittek az életembe, és a Thor a lista élén állt. Magával ragadott, hogy valamilyen nagyon ősi történetet mesélt el, meg hogy a szövegbuborékok betűtípusa a rovásírásra hasonlít, és hogy a főhős hihetetlenül erős. Az is lenyűgözött, hogy senkit nem kér olyasvalamire, amit maga ne tudna elvégezni. Ugyanakkor olyan hajmeresztő dolgokat csinál, amit az ember nem is feltételezne róla.”

Thor makacssága és hirtelen haragja nem teszi őt alkalmassá arra, hogy örökölje ősz atyjától Ashgar trónját. Csatában vitéz és legyőzhetetlen, de dührohamai és átgondolatlan döntései miatt nem lenne belőle olyan király, aki józanul, megfontoltan vezeti népét. “A skandináv mitológián alapuló képregény sikerének titka, hogy hegyek omlanak és tengerek áradnak, de az egészet az emberi tényező tartja össze” - folytatta Branagh, aki tud egy-két dolgot az ősi regékről és a királyi családok ármányairól, hiszen Shakespeare-művek színpadra és filmre álmodásával szerzett magának világhírnevet színészként és rendezőként egyaránt.

“Amikor a karakterek úgy reagálnak bizonyos kihívásokra, ahogyan bárki más; amikor vészhelyzetben nehezen találják a kiutat, és ugyanolyan apró-cseprő gondjaik vannak, mint nekünk; azonnal szerethetővé válnak, és át tudjuk élni, mit éreznek - vette át a szót Feige producer. - Így aztán édesmindegy, hogy milliárdos fegyvergyárosról van szó, vagy Odin isten fiáról, ha olyan gondjaik és hibáik vannak, mint bárkinek, és ezért közénk tartoznak. Lehet, hogy valakinek ismerősen cseng Thor, Odin és Loki neve, de azt eddig biztosan nem sejtette, hogy ők is eleven, érző lények.”

Feige meggyőzően képes megindokolni, miért Kenneth Branagh-ra esett a választás, amikor rendezőt keresett a produkció. “Amint azt nálam élesebb elmék már kifejtették, a képregények modern korunk mítoszainak szerepét töltik be, Ken Branagh pedig úgy tudja megragadni ezek lényegét, mint senki más. A lelke mélyén született mesélő, és nekünk pont ilyen alkotóra volt szükségünk. A régmúlt időkben a Thor-hoz hasonló történeteket a tűz mellett mesélték, és tulajdonképpen ma is ilyen időket élünk, csak éppen a tüzet felváltotta a vetítőgép fénye a moziban.”

Talán szükségtelen hangsúlyozni, hogy a film készítése során a klasszikus képregény volt az elsődleges ihletforrás, de amint a munka előrehaladt, más művek hatása is beszűrődött. Az előkészületek alatt, illetve később, amikor a színészek már életet leheltek a karakterekbe, a stábtagok a vikingekről és a skandinávokról szóló tanulmányköteteket forgattak, illetve szépirodalmi műveket olvastak (ezek egyike Hermann Hesse Sziddhártá-ja volt). Chris Hemsworth, a hatalmas termetű ausztrál színész, aki Thor-t alakítja, így emlékezett vissza: “Az egész olyan volt, mint egy egyetemi szeminárium. Könyveket nyomtak a kezembe olyan emberekről, akik rátalálnak önmagukra, és megértik, milyen tulajdonságok kellenek ahhoz, hogy be tudjanak illeszkedni az adott körülményeknek megfelelően. Ken tudta, ezeken át kell rágnom magamat, ha meg akarom érteni, milyen történetet fogunk elmesélni.”

Thor szinte sebezhetetlen - vette át a szót Ashley Edward Miller forgatókönyvíró. - Természetfeletti ereje van, repülni is tud, és pörölyével irányítani képes a viharokat. Királyfiként és aranyifjúként senki nem mondott neki nemet, mindig azt tehette, amit csak akart. Aztán azon a ponton, ahol más történetek hőseit megcsípi egy pók vagy eltalálja egy gammasugár, hirtelen elveszti különleges képességeit. Ráadásul fura helyre száműzik. A királyfiból koldus lesz, vagyis egy közülünk.”

Tehát száműzött királyfink a új-mexikói sivatagban kutyagol, éppen ott, ahol egy bizonyos kutató, Jane Foster megmagyarázhatatlan égi jelenségek titkáról szeretné lerántani a leplet. “Jane a munkája megszállottja - magyarázta Natalie Portman, aki az elvarázsolt tudóst alakítja. - Kicsit át is tévedt már az asztrofizikán túli területekre, mert olyan dolgokban hisz, amelyeket a kollégái őrültségnek tartanak. Thor megérkezése azonban megerősíti abban, hogy valószínűleg igaza van. Jane először a kutatásához tartozó alanyként tekint Thor-ra. Kutatócsapata mellett a száműzött isten az egyetlen szemtanú, aki látta az Új-Mexikó feletti rendkívüli jelenségeket, tehát szüksége van rá a munkájához. Lassan azonban kezdi megkedvelni ezt a különös idegent, vagyis, miként a legtöbb kutatóval előfordul munkája tárgyával, egyre kevésbé tud objektív maradni irányában.”

Akárcsak a karaktere, aki lassan megszokja a különös helyzetet, amelybe csöppent, Hemsworth is azokat a bensőséges jeleneket kedvelte a forgatáson, amelyekben a bukott királyfi átalakulása tetten érhető. “A Thor tele van látványos összecsapásokkal meg hatalmas robbanásokkal, de a kedvenceim azok a jelenetek, amelyekben Thor és Jane csak úgy beszélget, mint két normális ember. Ezek a felvételek Új-Mexikóban készültek, ahol a káprázatosan kéklő hegyek adták a hátteret. Itt mutatkozott meg, miért volt érdemes elolvasni azt a sok könyvet a mítoszokról meg a karakterek fejlődéséről. Az pedig, hogy Natalie-vel dolgozhattam, maga volt a valósággá vált álom.”

Az sajnos nincs Thor ínyére, hogy egy robbanás keretében érkezik a Földre, hogy rögtön elüsse Jane szolgálati terepjárója. De a tény, hogy az emberek között él - amit el sem tudott volna képzelni fényűző asgardi palotájában lebzselve -, igencsak tetszik neki. Persze senki nem sejti, valójában kicsoda ő, még Jane és csapata is valamilyen fura sivatagi nomádnak gondolja.

Thor Jane Foster révén tanulja meg, milyen sokra képesek az emberek - mondta el Zack Stenz forgatókönyvíró. - Ez az emberi természet egyik legvonzóbb tulajdonsága. Amikor sarokba vagyunk szorítva, és látszólag minden remény elveszett, felül tudunk kerekedni önmagunkon, és rádöbbenünk, ki vagyunk valójában. Ezt az utat járja be Thor is. Kis híján feladja, mert már nem a régi önmaga, de aztán felfedezi, hogy mivé válhat.”

Hús-vér színészek mitikus szerepekben

Chris Hemsworth már megjelenésében is tökéletes szuperhős - magyarázta Stan Lee executive producer, aki egyben az eredeti képregény megalkotója. - Maszkban és jelmezben aztán végképp olyan, mint egy isten. Azt sugározza, elég bölcs és erős ahhoz, hogy a világ terhét a vállára vegye.” “Chris tényleg különleges - tette hozzá Andy Armstrong kaszkadőrkoordinátor. - Minden nő vonzónak találja, ami ritka eset, ugyanakkor a férfiaknak is rokonszenves. Amikor elkezdtünk dolgozni, kiderült, sokkal durvábbra vehetem a harci jeleneteket, mert kemény és belemenős, mint amilyen mondjuk az ötvenes nagy sztárja, Robert Mitchum volt.”

A képregényfolyam ötven éve alatt az ikonikus hős több alakban is testet öltött. “Több izmot rajzoltak neki, mint amennyi egy emberre ráfér - mondta Kevin Feige producer. - De mi már az elején tudtuk, hogy nem testépítőre vagy pankrátorra akarjuk bízni a szerepet. Olyan színészt kerestünk, akire a legjobban illik a karakter, és az sem számított, ismert-e vagy sem, mert Thor önmagában márkanév. Tucatjával hallgattuk meg a színészeket, éles próbát néggyel-öttel csináltunk. A végére biztosak voltunk benne, hogy Chris az emberünk. Karizmatikus, van humora, hitelesen hangzik a szájából Thor beszéde. Felkelti a néző érdeklődését, és ettől lesz egy mozihős nézhető.”

A méret is lényeges volt. Vannak olyan karakterek - Volstagg és a Fagyóriások -, akik magasabbak Thor-nál, de ő a legnagyobb termetű, és Chris ennek az elvárásnak is megfelelt. “Hosszú időn át kerestük a megfelelő színészt, amíg nem éreztük a csontjainkban, hogy megvan az igazi - emlékezett vissza Kenneth Branagh. - Chris impozáns megjelenésű, amelyhez kellő színészi intelligencia párosul.”

Thor öccse, Loki szerepére Tom Hiddleston-t választották ki. Branagh jól tudta, milyen teljesítményt várhat el a színésztől, mert játszott már vele színpadon, egy rádiójátékban, valamint a Wallander című tévésorozatban is. “Rettentően sokoldalú tehetségre volt szükségünk, aki nem retten meg attól a feladattól, hogy el kell játszania Loki számos személyiségét. Tom ráadásul tökéletesen passzol Chrish-ez. Mindketten szálfatermetűek, elhisszük róluk, hogy testvérek, és ellentétes tulajdonságaik jól kiegészítik egymást.”

Amint Thor a Földre pottyan, egyenesen Jane Foster útjába kerül, akinek szépsége vetekszik okosságával. “Jane az eredeti képregényben ápolónő volt, mi azonban orvost csináltunk belőle, aki tanulmányai során jobban beleássa magát az asztrofizikába, mint az anatómiába - magyarázta Feige. - Azt akartuk, hogy Jane nagyon szép legyen, elvégre mégiscsak egy szuperhős barátnője, ugyanakkor roppant intelligens és erős akaratú nőre volt szükségünk. Ahogy a szereplőválogatás előtt összeraktuk, milyen karakterű színésznőt szeretnénk, kiderült, hogy a Natalie Portman minőségre gondolunk. Aztán a lázas agyalás közben az egyik zseni kibökte: hát kérdezzük meg Natalie-t!

Mint kiderült, a színésznő több szempontból is örült a felkérésnek. Egyrészt régi rajongója a Marvel képregényeinek, de ennél is fontosabb, hogy már nagyon szeretett volna együtt dolgozni Kenneth Branagh-val. A forgatás előtt többször is találkozott a rendezővel, és alaposan megtárgyalták, hogy Jane nem amolyan megmentendő hölgyemény lesz, akit a vonat elől kell elrántani, hanem a cselekmény kulcsfigurája, mivel miatta kezd átalakulni Thor jelleme.

Portman azt a célt tűzte ki maga elé, hogy hajszálfinoman építi fel karakterét, miközben körülötte minden robban és potyog. “A tény, hogy Ken rendezte ezt a filmet, különleges vállalkozássá teszi - magyarázta a színésznő. - Dolgoztam már hasonlóan nagyszabású produkciókban, de most éreztem először, hogy a rendezőnek a színészi játék a legfontosabb. Menet közben derült ki számomra, hogy a kimunkált alakítások teszik igazán szórakoztatóvá ezt a látványos filmet.”

Jane mentorát, Dr. Erik Selvig-et az a Stellan Skarsgaard alakítja, akivel Portman már játszott együtt Milos Forman Goya kísértetei című filmjében. “Nem valami nagy szerep, de több okból is örültem, hogy elvállalhattam - mondta a színész. - Az egyik vonzó tényező az volt, hogy Ken a rendező, a másik pedig, hogy Natalie-vel játszottam, akibe a Goya-film óta bele vagyok zúgva úgy szakmailag, mint emberileg.”

A Thor április 28-án zuhan a mennyekből a magyar mozikba.

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink