Magazin / Összefoglaló

A Szinglik egri éjszakája

2009. október 11. 19:15

A közmondás szerint ugye még senki sem halt bele abba, ha leesett a karikagyűrű  az ujjáról, ám ha a közelben éppen egy maffiafőnök tartózkodik, jobb vigyázni az efféle manőverekkel: Sas Tamás Szinglik éjszakája címmel forgatja új filmjét, mely az egyedülállókat illető jelző alapján romantikus, a sötétségre utaló napszak okán pedig akció dús mozi lesz.

A nagyszabású  produkció legalábbis hasonló terveket dédelget –  „pénzt csak pénzzel” alapon a film 479 milliós költségvetéssel büszkélkedhet, sőt: a célkitűzések szerint a vele egy időben megjelenő hollywoodi blockbustereket is a sarokba készül szorítani látogatottságukat tekintve (nem kincstári optimizmus ez, hiszen a roppant komoly team-munka eredményeképp, valóban több százezres tömegre számítanak). Ennek ellenére – vagy persze éppen ezért – a történet nem éppen a nagyközönség általános problémáiból táplálkozik, hiszen a középpontba elsősorban vágyható idolokat állítottak az alkotók. Már a forgatásnak teret adó környezet is ennek megfelelően alkalmazkodott az előírásoknak: a patinás belvárosú Eger, illetve a fényűző belső, és külső képekhez tökéletes La Contessa Kastélyszálló meglehetősen nívós megoldást jelentett – ráadásul a készítők így a régi megszokásokkal, azaz többek között a zsúfolt fővárossal is „szakíthattak”.

Ahogyan a film producere, Dér Tamás elmondta, egészen egyszerűen nem akarják szégyellni magukat amiatt, hogy szórakoztató mozit készítenek, hiszen eme intézményt annak idején tulajdonképpen ezért hozták létre: érezzék jól magukat az emberek egy-egy film alatt, felhőtlenül. 

Ennek értelmében a szereplők is csupa pozitív, őket érő hatásról számolhattak be a forgatás kapcsán. Gallusz Nikinek például ez lesz eddigi legtartalmasabb prózai szerepe, Hámori Gabi karaktere miatt lovagló leckéket kellett vegyen, Szávai Viktória pedig most is szép – fiatal színésznők lévén talán nem véletlen, hogy mindannyian ugyanazt várják a mozitól: újabb filmeket.

A Szinglik éjszakája nem mellesleg komoly állami támogatásnak örvendhet: a Magyar Mozgókép Alapítvány, a szponzorok tömkelege, sőt, egy német koproducer is sokat nyomott a latban, amikor a büdzsé összeállt. Nem véletlen ez persze: a közel sem túlzottan „magyar-szagú” alkotást külföldi piacon egyaránt forgalmazni kívánják – nálunk várhatóan a Filmszemlére már nevezik, bemutatása februárra várható, de ha győzzük kivárni, a filmet a tv2 is bemutatja majd.

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink