Magazin / Összefoglaló

A premier előtti hét eseményei

2002. május 15. 22:58

2002. május 10. A londoni IMAX mozi oldalán óriási plakátok hirdették a II. Epizód érkezését. Az erről készült fényképeket megtalálhatjátok a TheForce.Net-en.
2002. május 10. Elvileg csak a bemutató napján jelenhettek meg kritikák a II. Epizódról, a világhálóról azonban – mondhatjuk - özönlöttek az “ez nem kritika, csupán leírom a véleményem a filmről” témájú írások.
Amerika két legnevesebb kritikusaként tartják számon Roger Ebertet és barátját, Roeper-t. Roepernek nagyon tetszett A klónok támadása, Ebernek viszont már annál kevésbé, ami azért furcsa, mert Ebert azon kevés kritikusok közé tartozik, akik három éve pozitív kritikát írtak a Baljós árnyakról (külön kiemelve, a színészi játékot). Az Empire már igazi kritikát is közölt, méghozzá rendkívül pozitívat. A bevezetője szabad fordításban így hangzik: “1999-ben a magazin négy csillaggal jutalmazta a Baljós árnyakat. Ebből a szemszögből akkor A klónok támadása huszat érdemel, de sajnálatos módon csak ötöt adhatunk. Rendben, A klónok… nem minden idők legjobb filmje. Még csak nem is minden idők legjobb Star Wars filmje, hisz egy picivel lemarad közeli rokona, A Birodalom visszavág mögött. De teljes mértékben túltesz a Baljós árnyakon, a Jedi visszatérre köröket ver, és Steven Spielberg szerint is jobb, mint az Új reménység. Nem kétséges: a Star Wars visszatért!” A People Magazine szerint pedig a II. Epizód “a legjobb a Birodalom óta”.

2002. május 10. Ekkor röppent fel először a hír, miszerint a II. Epizód egy kamerával felvett, gyenge minőségű változata letölthető a világhálóról.

2002. május 11. Fanatikus tolvajok járták Ausztrália buszmegállóit - számolt be róla a Daily Telegraph. Három nap alatt a II. Epizód plakátjainak egyharmada eltűnt a megállókból. Nem kérdéses, hogy az elkövetők a négy fajta plakát összegyűjtését tűzték ki célul. A Fox a csütörtöki premierig gyors utánnyomással volt kénytelen pótolni azokat.

2002. május 11. Néhány napja már a magyar boltokban is kapni a II. Epizód zenéjét CD-n, négy különböző borítóval, valamint a filmhez kiadott Képes Enciklopédiát, amely a szereplőket, helyszíneket, fegyvereket, járműveket és a Star Wars univerzum egyéb kellékeit mutatja be. Továbbá P.A. Salvatore átírásában könyvben is olvasható már A klónok…

2002. május 12. Az internetes jegyárusítással foglalkozó weboldalakon egyre több a II. Epizódra szóló jegy fogyott. A Fandago.com munkatársa szerint hat nappal a bemutató előtt több jegyet váltottak a filmre, mint a tavalyi év legnagyobb sikerére, a Harry Potterre ugyanebben az időszakban (vagyis a filmet megelőző hetekben).
2002. május 12. 19:50-kor médiatörténeti esemény vette kezdetét az RTL Klubbon, ugyanis a kereskedelmi TV műsorára tűzte a Baljós árnyakat. 18 év után ez volt az első magyar nyelvű TV adón levetített Star Wars film. És a különlegességnek még nincs vége: hamarosan jön a trilógia is.

2002. május 12. Amerikában megtartották a II. Epizód jótékonysági vetítéseit, de hasonló díszbemutatókat tartottak a világ több pontján is. A vetítéseket mindenhol óriási buli kísérte, melyen jelen voltak a sztárok - Ewan McGregor, Samuel L Jackson és Ahmed Best Los Angelesben, Natalie Portman és James Earl Jones New Yorkban, George Lucas pedig San Fransiscoban. Az eseményről beszámolt a hazai híradók többsége

2002. május 13. Az episode-x.com rajongói weboldal egyik készítője, Tai-Zec egy müncheni sajtóvetítésen látta a II. Epizódot, és élete legnagyobb moziélményének nevezi azt. “Star Wars is so f***ing BACK…” - olvashatjuk az episode-x nyitóoldalán. Kritikájában nem győz betelni a filmmel (igen sok benne a spoiler, vagyis a részleteket is eláruló információ). A TheForce.Net-en fellelhető kritikák közül legtöbbjük megint csak pozitív. “Miközben az eddigi kritikák elsöprő többsége pozitív, vannak olyanok, akik a rajongók I. Epizód iránti utálatára építenek, és a tőlük telhető legundokabb epés rosszindulattal köpködnek. Ezekben a korai vonatraszállókban van egy közös dolog. Mindannyian óriásit tévednek.”

2002. május 14-én ünnepelte 58. születésnapját George Lucas. Legújabb varázslatáig már csak 2 napot kell várnunk…

2002. május 14. A BBC News összegyűjtötte a II. Epizód kritikáit az angol lapokból: a The Timestól egészen London‘s Metroig. A kis gyűjteményből kiderült, hogy az angol kritikusok igen kedvezően fogadták az új Star Wars filmet – beleértve a BBC News ugyancsak pozitív hangvitelű pozitív kritikáját is.

2002. május 14-én került napvilágra, hogy a tengeren túli rajongóknak sikerült megtalálniuk az első Easter Egget, azaz elrejtett kis meglepetést a II. Epizódban. Erről bővebben az Egy rendszer sem tökéletes cikk 2. részében már szóltunk.

2002. május 13-án és 14-én lezajlottak a magyarországi sajtóvetítések a sajtó és a sztárvilág képviselői számára.

2002. május 16. 0:02 Az első előadások időpontja. Ismét hódtó útjára indult a Skywalker- saga!

Forrás: www.starwars.hu

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink