Magazin / Összefoglaló

A mi kis Bush-unk

2006. június 20. 23:54

Ezekben a napokban még nagyobb káosz lesz Budapesten, mint amit a szokásos nyári útbombázások által már többé-kevésbé megszoktunk. Jön a Világ Legnagyobb Hatalmú Embere, és ezt a Moziplussz is örömmel kész megünnepelni. Az alábbiakban szűklátókörű voltunkhoz méltóan a film szemszögéből vizslatjuk meg George W. Bush életművét - azaz bemutatjuk, hogy milyen is az a Bush, amilyennek mi szeretjük. Vagy nem.


[cim]Bush, a szerető férj[/cim]

A Comedy Central merész vígjátéksorozata, Az én kis Bush-om (That’s My Bush!) 2001. április és júniusa között volt műsoron. A South Park két szülőatyja, Trey Parker és Matt Stone által elkövetett agymenésben komoly témák (abortusz, halálbüntetés, drogok) voltak kellően komolytalanul tárgyalva, és mindez hagyományos sitcom-keretek és tipikus karakterek (dögös titkárnő, nagyszájú házvezetőnő, jópofizó szomszéd) felvonultatásával történt - szóval egyben volt Fehér Ház- és vígjátéksorozat-paródia. Bush katakterét annyira balfékre vették, hogy már-már egyenesen szerethető volt!


A három évtizeddel korábban Az utolsó mozielőadás főhőseként befutott Timothy Bottoms karrierje ugyan megmenekült ezzel a szereppel, de sajnos két évvel később újra Duplavé bőrébe bújt - na de erről majd kicsit lejjebb!


[cim]Bush, a sokoldalú politikus[/cim]

Amerika népszerű szombat esti szkeccsműsorában (NBC) mindig is előszeretettel parodizálták ki az épp aktuális elnököt. Amíg állandó szereplő volt (2002-ig), Will Ferrell is kivette ebből a részét: remeklett Bush szerepében.

Az egyik legismertebb ilyen jelenete az a show-nyitó paródia, mely a tipikus fehér házi elnöki beszédek kifigurázása. A szóban fordó monológban Bush bőrébe bújva Osama bin Ladennek üzen - nem sokkal a terrortámadások után… “Haver, ezt alaposan elcseszted! (...) Ha lett volna eszed, inkább szókirakós versenyre hívtál volna ki engem! Vagy… mondjuk egy ‘szakáll-levevős’ versenyre. Ezt talán meg is nyerhetted volna, mert nekem nincs szakállam!” vagy: “Te leszel az én személyes ‘Hol van Waldo?’-m. És nem úgy, mint azokban a frusztráló Waldo-mesekönyvekben, ezúttal meg foglak találni!”... Najó, elismerem, így magyarra lefordítva és a jellegzetes texasi akcentus nélkül kevésbé humoros, de azért talán átjön a lényeg.

Szerencsére néhány videó letölthető a netről. Ebben a fergeteges részben a ranchén “spontán” tévényilatkozatot adó elnökként csodálhatjuk Ferrell-Bush-t; míg a testvérdarabjában ugyanott nyilatkozik a globális felmelegedésről, Ádám és Éváról, meg egy csúnya-gonosz liberális találmányról, az ún. tényekről (megnézem). Ferrell távozása óta sem maradt a műsor Bush-nélkül: mostanság az ugyancsak fergeteg Will Forte kelti életre igencsak gyakran az elnököt. Az innen letölthető szkeccsben Duplavé amerikai katonákkal folytatott “spontán” csevelye kerül kiparodizálásra, és még az is kiderül, hogy az irakiak csupán a demokrációtól való telítettségük miatt robbannak néha-néha fel…


[cim]Bush, az akcióhős[/cim]

És elérkeztünk Timothy Bottoms művész úr második eljöveteléhez. A két évvel korábban még az elnököt A mi kis Bush-unk c. sorozatban kiparodizáló színész a 9/11 - A katasztrófa után c. tévéfilmben egy komolyabb, és ezért sokkal kevésbé realisztikus elnököt alakított.

A szeptember 11-i tragédiával megbírkózó, hősi elnök olyan, amilyennek republikánus szavazói látni szeretnék. Szerencsére a többi normális ember ugyanúgy fogadta a produkciót, mint az igaz történeteket bemutató tévéfilmek 99%-át: mellőzéssel.

Aki nem hiszi, hogy tökéletes (?) propaganda nyáladzásról van szó, az itt meg tudja nézni az előzetest.


[cim]Bush, a magyarbarát[/cim]

A Nyócker c. film végén a címszereplő hazai kerület olyannyira veszélyezteti bolygónk sorsát, hogy nincs mit tenni, Bush elnök úr (Orosz István szinkronhangján) atomot küld a magyarokra. A drámai, már-már armageddon/deepimpact-szerű kulcsjelenet végén azonban fellélegezhetünk, hisz a bunkó amerikaiak tévedésből Bukarestet zúzták le, és nem a mi fővárosunkat. Az amerikai elnök egyébként egy közelmúltbeli magyar vígjátékban is szerephez jut, igaz a Kútfejekben kevésbé kártékony, csupán aggasztják őt Gesztesiék és a magyarországi helyzet.


[cim]Bush, saját maga (?)[/cim]

A Fahrenheit 9/11-gyel jutott csúcsára a Bush-elleni dokuk özöne. Szinte már külön műfaj lett az elnököt archív felvételeken szerepeltetni, és ezáltal hazugságaival / elszólásaival szembesíteni. Jó, Michael Moore-ra talán nem teljesen alaptalanul mondják, hogy demagóg, de a szóban forgó alkotás (valamint előzménye, a Kóla, puska, sültkrumpli) mindenképpen (film)történelmi jelentőségű. A 2005-ös Razzie-díjátadón egyébként e filmben nyújtott alakításáért az Elnök úr “vihette haza” a Legrosszabb Színész díját. De persze ez nem szégyen, hiszem a mellékszereplő kategóriában Donald Rumsfeld és Britney Spears aratott, utóbbi még Condoleezza Rice-t is megelőzte.

Persze nem csak a dokufilmesek használják Bush és tsai. eredeti hangját. A már említett Saturday Night Live c. szkeccsműsorban rendszeresen szerepel a TV Funhouse c. rajzolt szegmens, és itt néha eredeti hangokhoz készítenek animációt. Ilyen volt például ez is - Bush, Cheney és Rumsfeld valóban elhangzott mondatai hallatán a legtöbben köpnyi-nyelni sem tudnak.

...hogy budapesti tartózkodása alatt mond-e majd hasonló aranybölcseleteket az Elnök, az csak remélhető, ám hogy történelmünkben roppant jártas Bush úr, arról már van bizonyítékunk.

[menu]A fenti kis összeállítás nem szándékozik befolyásolni abban a Kedves Olvasót, hogy Bush látogatásakor a limuzinoknak integessen vagy éppen az ellentüntetések valamelyikén fejezze ki undorát; csupán emléket állítunk a popkultúra egyik jelenségének. Az Erő Legyen Mindannyiunkkal.[/menu]

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink