Magazin / DVD Guide

A Király hét filmje DVD-n

2004. július 4. 13:08

[cim]Elvis élete [/cim]

Egyes teóriák szerint Elvis földönkívüli. Ha ez így van, az itt következő életrajz egy része nyilvánvalóan hamis. A királyfi 1935. január 8-án született Tupelóban, Mississippi államban, szegény szülők gyermekeként. Ikertestvére halva született, azóta is élő legendákat generálva a nagy csalásról és Elvis gonosz ikertestvéréről, aki minden rosszért felelős, amit az eredeti valaha is elkövetett. Tizenhárom év múlva az egész család Memphisbe költözött, és Elvis ott is fejezte be tanulmányait egy középiskolai végzettséggel, majd Frank Sinatra cégénél kamionsofőr lett.

Első felvételét 1953 karácsonyán rögzítette a Sun Records, és lassan be is indult a karrier, melynek során 131 arany, platina, vagy többszörös platinalemez látott napvilágot, melyekből a földlakók több mint egymilliárd darabot vásároltak meg. Az első években azonban ez még nem volt egyértelmű: hiába szerződtette a Sun Records, a DJ-k nem nagyon játszották számait, mert nem jöttek rá, hogy Elvis fehér, úgy meg nem találták elég izgalmasnak. 1955 végén azonban megjelent Parker ezredes, az illegális holland bevándorló, és átvette a fiút. Rögtön szerzett is neki egy szerződést az RCA-nál. Remek menedzser volt, és megelégedett a fiú bevételeinek 25%-ával. Elvis az RCA-tól kapott pénzből azonnal meglepte szeretett édesanyját egy pink Cadillac-kel, de az amerikai anyák mégsem kedvelték meg: az első tévés fellépésén erotikusra vett és Bill Haileyhez képest hangos és agresszív Heartbreak Hotel miatt gyermekeiket megrontó rémnek kijáró iszonyattal tekintettek az ifjoncra. Ebben gyermekeik egyetértettek velük, és ezért Istenként tisztelték a földönkívülit.  Hollywood is azonnal meglátta a lehetőséget, és három filmre szóló szerződést írattak alá az Ezredessel, ezek közül a harmadik a Jailhouse Rock, azaz a Börtönrock.

A filmezés közben a Király folyamatosan ontotta a slágereket, és 1957 elején megvette Gracelandet, ahol új otthonát rendezte be. Sok ideje nem volt a feng shui-ra, mert a hadsereg kíméletlenül beszipkázta, és Németországba repítette, ahol 17 hónapot töltött. Parker ezredes eközben mindent megtett, hogy neveltje a hírekben maradjon, ráadásul további lemezek és egy film is kijött ez időszakban. Elvist a rajongók nem felejtették el. 1960 márciusában szerelt le, és nyáron máris koncertkörútra indult, de ennek is hamarosan vége szakadt, legalábbis nyolc évre, amikor 1961 elején az ezredes bejelentette, hogy Elvis felhagy a turnézással, és a filmekre koncentrál. Így is történt, de a filmek sora mellett azért a slágerek sem maradtak el. Elvis 1964-ben megvásárolta a korábban Roosevelt elnök tulajdonában lévő óceánjáró jachtot, az USS Potomac-ot alig több mint félmillió dollárért. 1967-ben Las Vegasban elvette 21 éves barátnőjét, Priscilla Beaulieu-t, aki napra pontosan kilenc hónappal később gyermekkel ajándékozta meg: a kis Lisa Marie, aki később egy rövid ideig Michael Jackson felesége is volt, mindenképpen a földönkívüli összeesküvés elméletét támasztja alá. 

A hatvanas évek végén nagyon pörgött a Király: egyik filmjét a másik után forgatta, kijött a From Elvis to Memphis című legendás albuma és számos más kislemez, sőt, a koncertezéshez is visszatért. 1972-ben aztán elvált, és hamarosan puffadásnak indult, előbb az arca, aztán a teste. Enni is nagyon szeretett, meg gyógyszereket falni és rá jóízűeket inni is. Ez persze már valószínűleg a gonosz iker volt, ő rég nyugdíjba ment. Az ál-Elvis folytatta az életet, jöttek a lemezek, a koncertek, amikből egyre többet kellett lemondani, de azért 1976-ban még 60 000 ember volt kíváncsi a michigani Pontiacban. 1977-ben pedig jött az elkerülhetetlen kádjelenet, és Elvis Aaron Presley 1977. augusztus 16-án örökre lehunyta szemeit. Egyesek szerint. A temetésére azért elmentek vagy 80 000-en.

Ha él, ha nem, számaiban és filmjeiben örökre velünk maradt a Király. Addig is, amíg nem kerül elő valahonnan és kezd újabb filmek forgatásába, nézzük meg azt a hetet, ami most jelenik meg DVD-n. Sorrendben: Jailhouse Rock (Börtönrock, 1957), Viva Las Vegas (Szerelem Las Vegasban, 1964), Harum Scarum (1001 éj rock and roll, 1965), Spinout (Kipörögve-bepörögve, 1966), Double Trouble (Csőstül a baj, 1967), Speedway (Gyorsiramban, 1968) és The Trouble With Girls (Gond a lányokkal, 1969).


[cim]A filmek[/cim]

Börtönrock (Jailhouse Rock), 1957.
Rendezte: Richard Thorpe.
Főszereplők: Elvis Presley, Judy Tyler, Mickey Shaughnessy, Dean Jones.

A Jailhouse Rock Elvis Presley egyértelműen leghíresebb, sokak szerint legjobb filmje. A Király egy leány megmentése közben véletlenül megöli annak támadóját, ezért egy évre börtönbe vetik. Hogy az az egy év ne teljen mostohán, odabenn megtanul énekelni és gitározni, és elítélt-társával együtt a börtöndzsemborik legnépszerűbb előadóivá válnak. Innen már csak egy lépés az elhatározás: kiszabadulva zenekart alakítanak és sikerre törnek. Ez így is lesz, de a siker nem várt változásokat hoz hőseink egójában, amikkel szintén meg kell küzdeniük. A rendkívül híressé vált börtöntáncot maga Elvis koreografálta! A filmben a következő számok hangzanak el: Jailhouse Rock, Treat Me Nice, Young and Beautiful, I Wanna Be Free, Don‘t Leave Me Now, Baby I Don‘t Care.
93 perc, színes.

[nyil] Extrák: Előzetes, Interaktív menük, Jelenetek közvetlen elérése
[nyil] Hangok: angol (1.0), német (1.0), spanyol (1.0)
[nyil] Feliratok: magyar, angol, német, spanyol, portugál, dán, finn, norvég, svéd, héber, lengyel, cseh, horvát, szlovén, görög, török, izlandi
Halláskárosultaknak: angol, német


Szerelem Las Vegasban (Viva Las Vegas), 1964.
Rendezte: George Sidney
Főszereplők: Elvis Presley, Ann-Margret, Cesare Danova.

A Viva Las Vegas összehozta a félisten Elvist és a diva Ann-Margretet, kettősük az egyik legvarázslatosabban együtt játszó hollywoodi part alkotja, természetesen a forgatáson össze is jöttek. A filmben Elvis egy autóversenyzőt alakít, aki meg akarja nyerni a világbajnokságot, de egy gonosz olasz gróf, aki szintén erre a babérra hajt, szabotálja Elvis versenyét. A párbaj egészen a film végéig kiélezett marad, de közben a Király megismerkedik az Ann-Margret által játszott bájos úszásoktatóval, és végigbulizzák Las Vegast.
A filmben elhangzó slágerek: The Yellow Rose Of Texas ; The Eyes Of Texas / C‘mon Everybody / You‘ll Always Be / What‘d I Say / Santa Lucia ; If You Think I Don‘t Need You / Viva Las Vegas / I Need Somebody To Lean On / The Lady Loves Me / Appreciation / My Rival. 82 perc, fekete-fehér.

[nyil] Extrák: Előzetes, Interaktív menük, Jelenetek közvetlen elérése
[nyil] Hangok: angol (1.0), német (1.0), spanyol (1.0)
[nyil] Feliratok: magyar, angol, német, spanyol, portugál, dán, finn, norvég, svéd, héber, lengyel, cseh, horvát, szlovén, görög, török, izlandi
Halláskárosultaknak: angol, német


1001 év rock‘n‘roll (Harum Scarum), 1965.
Rendezte: Gene Nelson.
Főszereplők: Elvis Presley, Carolyn Carter, Mary Ann Mobley

Végre egy igazi Elvis-kung-fu! Johhny Tyrone, amerikai harcművész-sztár épp egy filmje közel-keleti bemutatójára igyekszik, amikor emberrablók csapnak le rá. A lelkes rablók kiváló verekedési képességei miatt hurcolják el, és céljuk is hamar kiderül: országuk királya meggyilkolására akarják kényszeríteni. Johhny azonban ilyesmiben nem akar részt venni, így meg is szökik, de előtte az ezeregyéjszaka minden kellemes momentumával megismerkedik, hastáncosokkal, lakomákkal, és természetesen a királylánnyal is. Meg persze énekel: felcsendül a My Desert Serenad,  Go East Young Man, Kismet,  Shake That Tambourine,  Hey Little Girl, Golden Coins, So Close Yet So Far és a Harem Holiday. Fekete-fehér, 82 perc.

[nyil]Extrák: Előzetes, Interaktív menük, Jelenetek közvetlen elérése
[nyil]Hangok: angol (1.0), német (1.0), spanyol (1.0)
[nyil]Feliratok: magyar, angol, német, spanyol, portugál, dán, finn, norvég, svéd, héber, lengyel, cseh, horvát, szlovén, görög, török, izlandi
Halláskárosultaknak: angol, német


Kipörögve-bepörögve (Spinout), 1966.
Rendezte: Norman Taurog
Főszereplők: Elvis Presley, Diane McBain, Dodie Marshall, Shelley Fabares.

A romantikus komédiában Elvis megint autóversenyzőt alakít, akit többen is üldöznek. Egy tervező, aki rá akarja venni, hogy próbáljon ki egy új tervezésű autó a sivatagban, a tervező lánya, a szerelmes, elkényeztetett úrilány, valamint két másik szépség: egy dobos, aki Elvisszel akar játszani, mert a filmben a király nemcsak autóversenyző, hanem énekes is, és egy írónő, aki a tökéletes amerikai férfit kereste, és úgy fest, meg is találta. Hatalmas kalandok a sivatagban! Elhangzik: Stop Look Listen / Adam and Evil / Because Of You / Never Say Yes / Am I Ready? / Beach Shack / Spinout / Smorgasbord / I‘ll Be Back. Fekete-fehér, 89 perc.

[nyil]Extrák: Előzetes, Interaktív menük, Jelenetek közvetlen elérése
[nyil]Hangok: angol (1.0), német (1.0), spanyol (1.0)
[nyil]Feliratok: magyar, angol, német, spanyol, portugál, dán, finn, norvég, svéd, héber, lengyel, cseh, horvát, szlovén, görög, török, izlandi
Halláskárosultaknak: angol, német


Csőstül a baj (Double Trouble), 1967.
Rendezte: Norman Taurog
Szereplők: Elvis Presley, Anette Day, Yvonne Romain.

Az énekes egy németországi fellépése után beleszeret egy gazdag örökösnő, és a nyomába szegődik, de nem sokat árul el magáról. Nemsokára kiderül, hogy titokzatoskodásának oka az életkora, még csak 17 éves. Elvis mindent elkövet, hogy kiábrándítsa, de eközben az örökösnő rossz szándékú követőire is oda kell figyelnie, hiszen úriember mivolta nem engedi, hogy a lánynak baja essék. A kalandok közepette azonban rájön: beleszeretett az úrilányba… A filmben felcsendül: Double Trouble / If You Give Me All Your Love / Could I Fall In Love / Long-Legged Girl With A Short Dress On / City By Night / Old MacDonald / One In Every Town / There‘s So Much World To See. Fekete-fehér, 88 perc.

[nyil]Extrák: Előzetes, Interaktív menük, Jelenetek közvetlen elérése
[nyil]Hangok: angol (1.0), német (1.0), spanyol (1.0)
[nyil]Feliratok: magyar, angol, német, spanyol, portugál, dán, finn, norvég, svéd, héber, lengyel, cseh, horvát, szlovén, görög, török, izlandi
Halláskárosultaknak: angol, német


Gyorsiramban (Speedway), 1968.
Rendezte: Norman Taurog
Főszereplők: Elvis Presley, Nancy Sinatra, Annette Funicello.

A romantikus vígjátékban Elvis megintcsak autóversenyzőt alakít, akit menedzsere bajba sodor, ezért egy gyönyörű adóbeszedőnő (Nancy Sinatra) ered a nyomába. A remek hangulatot tovább fokozza a veterán komikusok, Gale Gordon és Carl Ballantine parádés alakításai, és természetesen a slágerek, melyek közül a filmben a következők hangzanak el: Speedway / Let Yourself Go / Your Time Hasn‘t Come Yet Baby / He‘s Your Uncle / Who We Are / There Ain‘t Nothing Like A Song / Your Groovy Self. Fekete-fehér, 90 perc.

[nyil]Extrák: Előzetes, Interaktív menük, Jelenetek közvetlen elérése
[nyil]Hangok: angol (1.0), német (1.0), spanyol (1.0)
[nyil]Feliratok: magyar, angol, német, spanyol, portugál, dán, finn, norvég, svéd, héber, lengyel, cseh, horvát, szlovén, görög, török, izlandi
Halláskárosultaknak: angol, német


Gond a lányokkal (The Trouble With Girls), 1969.
Rendezte: Peter Tewskbury
Főszereplők: Elvis Presley, Mary Tyler Moore, Barbara McNair, John Carradine

Elvis egyik legutolsó filmjében egy karnevál forgataga keveredik a nyüzsgő keleti parti kollégium hangulatával, amikor a vándorszínész csoport megérkezik az iowai Redford Centerbe.  Nem jönnek azonban egyedül: a bajt is magukkal hozzák! Elvis Presley alakítja Valter Hale-t, az elegáns menedzsert, aki a társulat újszerű művészetét és a szoros közönségkapcsolatokat felügyeli. A baj, ami velük érkezik, nem más, mint egy gyilkosság, Walter azonban kinyomozza a tetteseket, és reklámcélzattal bejelenti, hogy egyik előadásukon fogják elmondani a gyilkosok nevét. Azért persze mindeközben éneklésre is jut ideje: felcsendül a Swing Low Sweet Chariot / The Whiffenpoof Song / Violet / Clean Up Your Own Backyard / Sign Of The Zodiac / The Darktown Strutter‘s Ball / Susan Brown / Toot Toot Tootsie. Fekete-fehér, 95 perc.

[nyil]Extrák: Előzetes, Interaktív menük, Jelenetek közvetlen elérése
[nyil]Hangok: angol (1.0), német (1.0), spanyol (1.0)
[nyil]Feliratok: magyar, angol, német, spanyol, portugál, dán, finn, norvég, svéd, héber, lengyel, cseh, horvát, szlovén, görög, török, izlandi
Halláskárosultaknak: angol, német

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink