Magazin / Összefoglaló

A Budapest Film 2004-es kínálata

2003. december 27. 13:34

2004-ben kerül a mozikba Pedro Almodóvar: La Mala Education című műve, amelyben a nagy mexikói sztár Gael Garcia Barnel kapta az egyik főszerepet. A márciusi spanyol premier után a film először Cannes-ban mutatkozik be a nagyvilágnak, a magyar bemutató várhatóan 2004. decemberében, a Beszélj hozzá című Oscar-díjas alkotás premierjének második évfordulóján lesz. Emir Kusturica várva várt új filmje, a When Life Was A Miracle ugyancsak az őszi évadot fogja színesíteni. A Macska-jaj utáni első Kusturica-játékfilm ezúttal egy romantikus szerelmi történetet mesél el, de a délszláv humor nagy mestere ezúttal sem lesz hűtlen a poénokhoz.

Almadóvar új filmje még készül (La Mala Education)


Wong Kar Wai emlékezetes Szerelemre hangolva című mesterműve után itt a folytatás: a 2046 főszereplői ismét Tony Leung illetve Maggie Cheung. A cannes-i premier után a film várhatóan szeptemberben kerül a művészmozikba. Robert Altman legújabb dolgozata a The Company, egy balett- intézet hétköznapjait vesézi ki. Jim Jarmusch Kávé és cigarettájában a nagy sikerű - a hazai mozikban is játszott - 4 rövidfilmet egészíti ki még 7 bolondos történettel. Michael Winterbottom berlini nagydíjas In This World című munkája afgán menekültek viszontagságait részletezi döbbenetes erejű képekben. Bernardo Bertolucci 1968-ba repít bennünket, ahol a párizsi diáklázadások alatt két fiú és egy lány keresik a barátság és a szexualitás határait egy varázslatos film-hommage-ban (The Dreamers). Francois Ozon Swimming Pool című munkáját még frissen vetítik a mozik, de a Budapest Film már szerződést kötött a francia film fenegyerekének következő alkotására: az 5 x 2 a 2004-es velencei fesztivált követően jut el hozzánk. Gus Van Sant Elefántja 2003-ban Arany Pálmát érdemelt Cannesban a columbine-i gimnáziumban történt tömegmészárlás egyéni hangú megformálásáért. A szenvtelenül megszerkesztett sokkoló képek áprilisban kísértenek Budapesten. Chen Kaige neve ismerősen cseng a filmbarátok körében. Az Isten veled ágyasom rendezője most egy fiatalkorú hegedű-tanonc göröngyös útját meséli el a hírnévig, egy szívszorító, emlékezetes történetben (Together).

Gus Van Sant: Elefánt


Woody Allen legújabb szösszenete az Anything Else ezúttal két neurotikus fiatal szerelmével foglalkozik Jason Biggs és Christina Ricci főszereplésével. Michael Haneke borús látomása a világ végéről, A farkasok ideje a Francia Filmhét idején kerül a művész-hálózat vásznaira. Agnes Jaoui, az Izlés dolga című filmjének világméretű sikere után új történettel jelentkezik. A Comme une image című dolgozatban az előző filmben megkedvelt színészek mind visszatérnek.

Whale Rider


Az év egyik legvitatottabb filmje azonban várhatóan Mel Gibson A passió című alkotása lesz. A Jézus életének utolsó 12 óráját feldolgozó történelmi tabló már napjainkban is a folyóiratok címlapján szerepel. Mel Gibson naturális, sokszor kegyetlen vízióját Krisztus keresztre feszítéséről még sokat fogjuk emlegetni a húsvéti premier előtt és után. Az Oscar díjkiosztó környékén több olyan film is bemutatásra kerül, amelyek február 29-én esélyesek lehetnek az arany szobrocskára. A sort az új-zélandi Whale Rider című gyöngyszem vezeti. A maori színészekkel eljátszatott, szívet melengető történet közönségdíjak tucatját nyerte az elmúlt évben. Gabriel Salvatores Nem félek című remeke az olaszok jelöltje az Oscarra, az Arany Kamera díjat nyert dán Reconstruction pedig csak az egyike azon kiváló skandináv filmeknek, amelyeket 2004-ben mutatnak be. Mongóliát képviseli majd az Oscaron az a formabontó sztori, amely a Góbi sivatag egy nomád családjának életét mondja el A pityergő teve történetében. A pityergő teve pillanatok alatt vált a filmszakma kedvencévé, 2004 a közönség meghódításának az esztendeje lesz! A legjobb női szereplő kategóriában befutónak látszik Toni Collette elképesztő alakítása a Japanese Story című alkotásban. A film otthonában, Ausztráliában szinte már minden elképzelhető díjat megnyert. Két kiemelkedő angol film is bemutatásra vár 2004-ben: Young Adam a címe David Mackenzie óramű pontossággal körülírt szerelmi háromszögének, amelyben Ewan McGregor és Tilda Swinton vélhetőleg életük legjobb alakításával rukkolnak elő. Mother a címe annak a rendhagyó angol filmnek, amely egy hatvanas éveiben járó idős hölgy és egy harmincéves asztalos közötti heves szerelem történetét meséli el érzékenyen és hihetően, emlékezetes színészi alakítások segítségével.

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink