Magazin / Összefoglaló

A 78. Oscar-díjkiosztó gála percről percre

2006. március 6. 15:02

Idén hetvennyolcadik alkalommal osztották ki a filmszakma legtekintélyesebb elismerésének számító Oscar-díjakat. A neves eseménynek ötödszörre is a Kodak Filmszínház adott otthont, ám mivel Chris Rock ezúttal szerencsére nem ért rá, hosszas keresgélés után a 44 éves komikus Jon Stewartban sikerült megtalálni a tökéletes(?) házigazdát.

A váratlan meglepetések elkerülték az idei ceremóniát, viszont érdemes volt a szervezetünkbe erőltetett diétás kólával és popcornnal éberen tartani magunkat, hiszen a legkitartóbbak végül megtudhatták, melyik fél nyeri a Túl a barátságon és az Ütközések hosszadalmas vetélkedését. Vegyük hát sorra az est fontosabb eredményeit és kiemelkedő csúcspontjait mindentudó Oscar-naplónk segítségével!

01:25 - Elérkezett a mágikus időpont, amikortól egyik kereskedelmi adónk is aktívan bekapcsolódott a Los Angelesben zajló eseményekbe. A vörös szőnyegen a legkeresettebb filmcsillagok pózoltak, az első fél órára természetesen most is néhány rövidre fogott interjú meghallgatása, valamint a legelegánsabb ruhaköltemények, legkacérabb dekoltázsok megcsodálása jutott. A szervezőknek sikerült mikrofonvégre kapniuk néhány jelöltet és tavalyi nyertest, akik általában előzetes latolgatásokba bocsátkoztak, avagy magukról meséltek.

02:00 - Pontban kettőkor végre bebocsátást nyerhettünk a szentélybe, a Kodak Színházba, amelynek díszleteit a szervezők ezúttal klasszikus stílusúra építették át, mivel a tavalyi, high-teches beütésű, modernizált próbálkozást nem fogadta kitörő lelkesedéssel a publikum. Sajnálattal fogadtuk, hogy sem Steve Martin, sem Whoopi Goldberg, sem Mel Gibson nem vállalhatta a házigazda szerepét “bokros teendőik” miatt, de a legédesebb álmaiból felrázott Jon Stewart vállalta a nemes feladatot, és hamarosan feltűnt a színpadon. Bemelegítő poénszórása után átengedte a helyet az első díjátadónak…

02:17 - ..., aki nem volt más, mint Nicole Kidman. A Földre szállt boszorkánnyal itthon hatalmasat bukott színésznő az arra érdemes legjobb férfi mellékszereplőnek adhatta át a szobrocskát. Végül egykori, Peacemakeres partnerét, George Clooney-t szólíthatta színpadra, aki a Szirianában nyújtott alakításáért markolászta Oscart. “Akkor rendezőként már nem nyerhetek!” - jegyezte meg humorosan. Hát, Mr. Clooney, azt hiszem, ezt hívják úgy, hogy önbeteljesítő jóslat. Ross doki egyébként kiütött a nyeregből egy nagy vesztest: Paul Giamatti tavalyi igazságtalan mellőzése (a Kerülőutakért még csak nem is jelölték!) után idén is üres kézzel térhet haza. Clooney-t szószátyársága miatt kénytelenek voltak lekeverni, és intésképpen lejátszották Tom Hanks korábbi köszönőbeszédjét, ahonnan padlót fogva távozott.

02:27 - A legjobb vizuális effektusok kategóriájában a King Kong bizonyult a mezőny legjobbjának, felülkerekedve a Narnia krónikáin és a Világok harcán. Ben Stiller szokásos képtelen marháskodásai közepette szolgáltatta ki a díjat az alkotóknak, zöld hacukába öltözve.

02:32 - A legjobb animációs film kitüntetést végül a Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylény különleges gyurmafigurái söpörték be, ugyanakkor hoppon maradt Tim Burton, akinek ez volt az első nominációja, ám reméljük, nem az utolsó.

02:49 - Jennifer Aniston érkezett a színpadra. Ex-Mrs. Pitt a legjobb jelmeznek járó elismerést nyújthatta át az Egy gésa emlékiratai alkotóinak. A film maga alá gyűrte Burton másik titkos reménységét, a Charlie és a csokigyárat is.

02:58 - Napégette díjátadóink a Narnia krónikáinak adományozták a legjobb maszkért járó aranyszobrot. Ezzel a Star Wars III. - A Sith-ek bosszúja, és vele együtt a prequel trilógia mindörökre díjazatlan maradt.

03:04 - Nem okozott különösebb meglepetést, hogy Rachel Weiszhez került a legjobb női mellékszereplő Oscar-díja. A hölgy Az elszánt diplomatában nyújtott fantasztikus alakításával könnyedén maga mögé utasította jobbára még ismeretlen vetélytársnőit.

03:34 - Fél négykor végre a legjobb látványtervezés díja is gazdára talált. Sandra Bullock és Keanu Reeves, a Féktelen szerelmespárja az Egy gésa emlékiratai című film alkotóit szólították a színpadra.

03:46 - Már-már azt hittük, üres zsebbel kénytelenek hazatérni a Túl a barátságon készítői. A meleg cowboy-okról szóló dráma azonban háromnegyed négykor díjra váltotta jelölését a legjobb filmzene kategóriájában.

4:01 - Azonban ekkora még a King Kong sem fejezte be a trófeavadászatot. A legjobb hangkeverésért Jessica Alba és Eric Bana ajándékozta oda az elismerést a film szakembereinek.

04:11 - Igazi két lábon járó legenda, Robert Altman szoríthatott magához egy életmű Oscart ezen az estén. A rövidre vágva, A játékos és a Gosford Park rendezője úgy tekintett a díjra, mint egyetlen, hosszú film megkoronázására, és a filmrendezést igen találó metaforával a homokvárépítéshez hasonlította. 

04:23 - Az est kevés váratlanságainak egyike volt, hogy a Hustle&Flow című film betétdala is nyertes lett, és így - az RTL Klub “szakkomentátora”, Balázsy Panna szerint - megszületett az Oscar-történet első, díjazott rap-száma (bizonyára a 8 mérföld Eminem-féle betétdala musicalnek számít). Jordan Houstonék szerzeménye futott be nevető harmadikként a Transamerica és az Ütközések orra előtt.

04:28 - Jennifer Garner konferálta fel a legjobb hangvágás díjkategória esélyeseit, majd a King Kong hang-technikusait szólította a döntő pillanatban.

04:31 - A hagyománynak megfelelően néhány percre letekintettek ránk a nagyképernyőről azok a művészek, akik nemrég hagytak itt bennünket. A felvételek segítségével még egyszer utoljára megidézhettük többek közt Pat Moritát, Vincent Schiavellit, Anne Bancroft-ot, Ismail Merchant producert, Barbara Bell Geddes-t és Richard Pryort.

04:38 - Dél-afrikai alkotás diadalmaskodott a legjobb külföldi filmek között. A Tsotsi kiejtette a mezőnyből a nagy esélyesnek tartott Sophie Schollt is.

04:42 - Ami késik nem múlik, és az Ütközések sem maradt szégyenben, ugyanis a vágás kategóriájában maga mögé utasította legádázabb ellenfeleit.

04:45 - A papírforma érvényesült a legjobb férfi főszereplő kategóriájában is: a Capote főszereplője, Philip Seymour Hoffman lett a győztes, miután sokat ajnározott alakításával már számtalan rangos díjat megszerzett magának.

04:56 - John Travolta visszatér! Persze csak a díjátadó szerepében, ő mosolyoghatott az Egy gésa emlékiratai operatőrének, Dion Beebe-nek az arcába.

04:58 - Ezzel megkezdődött az átadások valóságos hullámvasútja! Jamie Foxx Reese Witherspoont jelentette be győztesként. A fiatal színésznő a Dr. Szöszi émelyítő borzadalmai után megmutatta, hogy elvárható tőle komolyabb, érettebb alakítás is. A nyughatatlan női főszereplőjeként örülhetett (és bátran mondhatom, a gála legérzelgősebb köszönőbeszédét sikerült elrebegnie).

05:09 - Dustin Hoffman majdnem idő előtt nyitotta ki a borítékot, de szerencsére sikerült az utolsó ezredmásodpercig megőriznie a hétpecsétes titkot: ki kapja a legjobb forgatókönyv elismerést? A Túl a barátságon lett a befutó.

05:14 - Vincent Vega után érkezett Mia Wallace, azaz Uma Thurman és az eredeti forgatókönyv kategóriájában az Ütközések íróit invitálhatta a pódiumra.

05:20 - Tom Hanks élőben is megjelent, sőt, őt érte a megtiszteltetés, hogy a mezőny legjobb rendezőjének járó aranyszobrot kiszolgáltathassa, méghozzá Ang Lee-nek, a Túl a barátságon direktorának. Eddig minden papírforma szerint ment, és ...

05:23 - ... senki nem gondolt volna arra, hogy a független, kisköltségvetésű, ráadásul erősen Amerika-ellenes társadalombíráló gondolatokat tartalmazó Ütközések diadalt arat a legjobb filmek közt, ám mindenki kedvenc Jack Nicholson-ja - nem csalás, nem ámítás - valóban ezt az innovatív, közönségkedvenc alkotást hirdette ki, mint végső győztest.

Mire az óra fél hatot ütött, a “szertartás” befejeződött, és következett a díszvacsora. Nekünk, becsületes virrasztóknak pedig a jól megérdemelt alvás!

Kommentek

#6, 2006-05-29 22:26:47

Igazad van Armand, rendkívül rossz lett az utóbbi 3 rész, az Episode I, II és III! Méltatlanok a korábban elkészültekhez! Sajnos ez van, aki jót akar látni, az a továbbiakban is nézi a klasszikus trilógiát.

#5, 2006-03-08 15:31:33

Még jó hogy a star wars nem lett jelölve az új részek mind nézhetetlenül rosszak.

#4, 2006-03-08 12:47:06

Summer: Hayden nyert!!! Arany Málnát, mint legrosszabb mellékszereplő :)

#3, 2006-03-08 11:01:26

Lucas tavaly tényleg kitett magáért, de nem szabad elfelejeteni az előző két hatalmas baklövést…

#2, 2006-03-08 08:33:28

Igaz. A Star Wars, akár csak megemlítését én is nagyon hiányoltam :-(((. Szerintem pédául Hayden Christensen legalább egy jelölést megérdemelt volna a Revenge of the Sith- ben nyújtott alakításáért. Az effektekről nem is beszélve. Hát ennyit erről.

#1, 2006-03-07 13:47:19

Végtelenül unalmas és szörnyen kiszámítható volt az idei díjátadó és millió esetben hibás jelölésekkel és ebből kifolyólag középszerű alkotások díjazásával.

Gondolok itt afféle példaként, hogy a legjobb filmzene kategóriába nem került be Hans Zimmer és James Newton Howard Batman Begins-e, sem Harry Gregson-Williams-tól a The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe, sem Patrick DoyleHarry Potter and the Goblet of Fire-je, sem John Williams idei legjobbja a Star Wars Episode III Revenge of the Sith-je sem.

Vagy Russell Crowe mellőzése a legjobb férfi főszereplők között.

Vagy a Star Wars hangjainak, effektjeinek a semmibevétele.

Ez mind mind hatalmas HIBA!!!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink