Magazin / Összefoglaló

5 ok, amiért idén is érdemes felszállni a Titanic-ra

2010. április 2. 18:32

Hamarosan ismét vízre száll a Titanic, mi pedig, jó szokásunkhoz híven, idén is jegyet váltunk a fesztiválhajóra. Április 8. és 18. között tudósítássorozattal jelentkezünk majd a fedélzetről, ahová a kedves olvasókat is elvárjuk. Mert igaz ugyan, hogy a Titanic sosem lesz A-kategóriás nemzetközi mustra, s vannak hibái is bőven, mégis rendelkezik olyan erényekkel, amelyek miatt fokozottan érdemes a nagyközönség figyelmére. Most ezek közül szedtük össze az öt legfontosabbat.

1. Itt láthatjuk először…

Több magyarországi ősbemutatóval is szolgál az idei Titanic. Ezek közül a leginkább várt mozi a 9 című posztapokaliptikus bábanimációs film, amely Tim Burton és Timur Bekmambetov produceri közreműködésével készült; és ami tőlünk nyugatra már elnyerte a közönség kegyeit egyedülálló látvány- és hangulatvilágával. Az animációs szekcióban mutatják be nálunk először A fantasztikus Róka úr című Oscar-jelölt rajzos opuszt is. Az élőszereplős mozikra áttérve, s hogy kicsit hazabeszéljünk: a brazil-magyar koprodukcióban készült - és ilyen tekintetben unikum - Budapest is most debütál országunkban. Az pedig borítékolható, hogy a The White Stripes: Under Great White Northern Lights című zenés dokura is sokan kíváncsiak lesznek.

2. Erős versenymezőny

Mint fentebb utaltam rá, a Titanic elég messze van Berlintől meg Cannes-tól, de egy korrekt seregszemlét így is ki tud állítani olyan filmekből, amelyek más fesztiválokon már részesültek különböző elismerésekben. Nemcsak a zsűrik, a közönség is szerette ezeket a műveket: a versenyszekció kilenc indulója összesítve 7,35-ös imdb-átlaggal rendelkezik.

3. Új (film)kultúrákat ismerhetünk meg

A Titanicra szó szerint a világ minden tájáról érkeznek mozik, s ezek közül némelyik, kis túlzással, ismeretterjesztő filmként is élvezhető. A realista, olykor dokumentarista dolgozatok megmutatják, hogyan gondolkodnak a távoli vidékek mozgóképesei - mit s miképp akarnak megmutatni hazájuk és a világ közönségének arról, ami őket a mindennapokban körülveszi. A Közel-Kelet ebben különösen erős, ebből a térségből most is érkeznek ígéretes alkotások. Előfordul persze, főleg a filmes térkép eddigi “vakfoltjainál”, hogy a társadalomkritikai él kicsorbul, vagy más miatt sikerül kevésbé jól a mozi - ekkor a gyönyörű tájképek jelenthetnek vigasztalást. Bár ez egy igazi Titanic-veteránnak már-már közhelyes “földrajzi felhozatal”, érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy idén többek közt Kínából (a 2010-es fesztiválnak ez az egyik kiemelt régiója), Izraelből, Chiléből, Irakból, Mexikóból és Ausztráliából is érkeznek más kultúrszemlélettel átitatott mozik. (A képen Elly története Iránból.)

4. Mindig belefuthatunk egy gyöngyszembe

Összesen 61 filmet mutatnak be a fesztiválon, amely eddig minden évben szolgált kellemes meglepetésekkel. Lehetetlen ledarálni úgy egy Titanicot, hogy ne találkozzunk olyan mozival, amire azt mondjuk majd: “Ezért megérte öt másikat végigásítozni”. Ráadásul a Moziplussz gondoskodik arról, hogy minden kedves olvasó időben megtudja, melyik az a bizonyos “öt másik”…

S mivel a papírforma szerint egy bizonyos régióból egyáltalán nem meglepetésszerűen, viszont mindig jó filmek érkeznek, következzen az 5. pont:

5. Idén is lesznek a mezőnyben skandináv filmek

Lehet egy nemzetközi filmfesztivál akármilyen silány, féltucat skandináv mozi fel tudja dobni. Tavaly messze a legszínvonalasabb szekció volt a térség mozgóképeit magába gyűjtő Északi fények; a zsűri és a közönség is egy-egy észak-európai alkotást talált a legjobbnak (s ez korántsem először fordult elő). A svéd, dán, norvég, izlandi, finn és észt filmek a Titanic eddigi története során nem okoztak csalódást - miért lenne ez pont 2010-ben másképp? A skandi mozik közül is kiemelt ajánlatunk a nagysikerű börtöndráma, a versenymezőnybe nevezett R.

A 17. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál április 8-18-ig várja a kalandvágyó leendő utasokat és “vén tengeri medvéket” az Urániában, a KINO-ban, a Toldiban és az Örökmozgóban. Érdemes lesz elnavigálni ezen filmszínházakba, mozizás előtt pedig ide, a Moziplusszra.

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink