Magazin

41. Magyar Filmszemle - Forgatókönyvírói börze

2010. február 6. 22:11

Beülsz a Börzére. Jól indul, tele a helység.

Figyelsz, ott vagy. Aztán izzadtság csepeg a homlokodról, nézed, hogy alkalmasint hogyan és merre tudnál kisurranni. Aztán mégiscsak bent maradsz és veszed az adást.

6 ember, 6 különböző kiállás, 6 másik sztori.

Mi hiányzott? Aki kiáll, mert munkája arra érdemes, készüljön már fel. Tudjon beszélni, legyen átgondolt és érthető (jó-jó, azért erre is volt példa), na meg követhető. Otthon gyakorolja be a szöveget, segít, de tényleg.

Aki hallgat, legyen már felkészült. Ha érdeklődni megy oda, akkor nézzen utána, mert alapszintű kérdésekkel időt vesztünk, és az igazsághoz nem kerülünk közelebb. Ja, és tegyünk fel légyszi érthető, vagy éppen értelmesnek tűnő kérdéseket. Lazának lenni meg kint, a sör mellett.

Aki rendezi ezt a dolgot, figyeljen már a megjelenésre. Ha a srácok előadnak, segítse őket előadás-formátummal (esetleg tegye kötelezővé, füzet vs ppt vagy semmilyen segédeszköz helyett), mondja meg nekik, hogyan is öltözzenek (nem az ünnepélyes keret miatt, hanem, hogy a néző „döntését” ne befolyásolja az, hogy az egyik öltönyben van, a másik esetleg pulcsiban). Csapja le pontosan az időtúllépést!

Készüljön fel előre kérdésekkel (moderátori szerepkör az előadó felé), amik segíthetik általában a megértést, vagy éppen nem jutottak eszébe a publikumnak (pedig kellett volna), no meg csapja le a hülyeséget (moderáljuk a közönséget is) stb.

A felajánlás a végén: fél millió (az MTV elállt a támogatástól, remélem az, amit ezen megspóroltak jó helyre kerül!). Több mint a semmi, de nem sokkal. Meg egy CEU kurzus, de hát csak az szállhat ezért ringbe, aki még nem járt oda (6-ból 2 kiesik). Több mint a semmi, de nem sokkal.

Isten bizony, a pályázati rendszerek helyett összességében ez a forma lenne támogatandó. Itt szinte azonnal kiviláglik, hogy bár leírva jónak tűnik valami, hiányos a koncepció vagy fejleszteni kell, vagy igazából eladhatatlan (mert a baráti kör és rokonokon kívül a publikum már most utálja) és különben is: hajrá verseny. És szálljon mindenki egymás mellett és ellenében ringbe, újra és újra.

Akkor tehát legyünk szívesek onnan egy pár 10-100 milliót ide áttenni, és legyen negyedévente mustra. 

A Börze keretein belül továbbá fiatal forgatókönyvírók 9-es műhelye mutatkozott még be. Szuper, hogy összefogtak, hogy együtt akarnak gondolkozni. Jó látni, hogy műhelyt teremtenek. Reméljük, együtt maradnak, és sikert aratnak mielőbb… Ez kell, ezt megvesszük; mint koncepció, biztosan.

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink