Magazin

41. Magyar Filmszemle - 5. nap

2010. február 6. 22:41

Bibliothéque Pascal 10/10

Ha a Köntörfalak remek film (márpedig az), akkor a Bibliothéque Pascal maga a csoda. Hajdu Szabolcs most valami olyat varázsolt nekünk, ami után az a minimum, hogy tátva marad a szánk. Terry Gilliam pedig nagyon remélem, hogy összefut Hajduval és filmjével valamelyik A-kategóriás európai mustrán – ha így lesz, sanszos, hogy gratulál majd magyar kollégájának az ő filmjeiben láthatókhoz hasonlóan groteszk-gyönyörű világ megteremtéséhez. 

Lehengerlő, felemelő, vicces, tragikus, félelmetes és otthonos mozi, aminek jó mélyen a nézőbe kell hasítania ahhoz, hogy igazán boldoggá tegye. Mert a történet nem éppen habkönnyű, folyton történik valami hihetetlenül fontos, sorsfordító vagy lélekbemászó dolog – ezt a színészek minden percben hitelesen adják át nekünk, a csodálatosan érzékeny és érzékei Török-Illyés Orsitól a román színjátszás legnagyobbjain át a kislányát játszó bűbájos ifjú tehetségig. Nagyon jól muzsikál az egész, úgy, ahogy van.

Ja, és mit mondott Hajdu, miből lett ez a film? Egy exprosti visszaemlékezéseiből, meg Török-lllyés Orsi börtönben töltött napjaiban (!) összegyűjtött sztorijaiból. Elképesztő.

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink