Magazin

41. Magyar Filmszemle - 1. nap

2010. február 2. 21:20

Ez a nap is a dokumentumfilmek jegyében telt. Ma már bizony résen kellett lenni a jobb helyekért. A délutáni 3-as blokk érdekes csokornak ígérkezett. Fata morgana, az egyedülálló férfiak és az el nem érhető, utolsó hajadon világa, Házi paradicsom, egy az összecsiszolódás nyűgeit magán viselő szokatlan párkapcsolat története és Bernadett & Sanju igazi nemzetközi sztorija.

Pihenő. A blokk valóban erősíti azt a tényt, hogy ha jó a téma, akkor a filmnek nyert ügye van, vagyis hat, vagyis elgondolkodtat.

Némi kavarás, tesztvetítés indul, majd újra (vagyis időben) elkezdik a filmet. Páran kimentünk így az első 40 percre, hogy ne ismételjünk. Domokos János Palimpszesztje jön. Kedves, öreg, hiteles hölgy mesél. És oroszul mesél. Az igazság az, hogy eléggé élvezetesen teszi ezt, így mellette valahogy eltörpül a mondanivaló. A film amúgy megy az Urániához is. Jól áll.

Az Inkubátort nagyon vártam, szinte tele a nézőtér. Komoly és nehéz téma, briliáns környezetben, humort sem kihagyva.  Valahogy még mindig tetten érhető a 20. század magyar kérdéseinek tisztázatlansága. Ez is ezt feszegeti: amerikai magyarok, lét, hollét, itthon, otthon, magyarnak lenni. Mindez egy rockopera amatőr „reuniós” próbáján keresztül kel életre.

És aztán a baklövés, a Hunky Blues - Az Amerikai Álom, álom marad most már valóban. Nem tudják technikai problémák miatt vetíteni. Ez egy fájó pont, kár érte, de nagyon.

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink