Magazin / Összefoglaló

41. Magyar Filmszemle

2010. január 7. 09:20

2010. február 2-8. között rendezik meg a 41. Magyar Filmszemlét két helyszínen. A vetítéseknek a Palace MOM Park és az Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont. A nyitóünnepségre február 2-án a Palace MOM Parkban kerül sor, az idei szemle nyitófilmje pedig Jancsó Miklós: Oda az igazság című alkotása lesz. A díjkiosztó gálával egybekötött záróünnepséget február 8-án a Sportmax 2. Sport-, szabadidő- és rendezvényközpontban rendezik.

A szemlére összesen 36 játékfilm, 134 kisjátékfilm, 169 dokumentumfilm, 35 tudományos-ismeretterjesztő film és 10 tévéfilm jelentkezett. Ebből összesen 356 alkotás - 22 játékfilm, 132 kisjátékfilm, 158 dokumentumfilm, 35 tudományos ismeretterjesztő és 9 tévéfilm - nevezett a versenyprogramba.

A magas nevezési számra való tekintettel idén is előzsűrik tettek javaslatot a versenyprogram kialakítására, amelynek keretében a döntések alapján 16 játékfilm, 33 kisjátékfilm, 30 dokumentumfilm és 7 tudományos-ismeretterjesztő kerül vetítésre. A tévéfilm kategóriában minden versenybe nevezett film bekerült a programba.

- A játékfilm kategóriában a versenyszekcióba kerülő filmek mennyiségét a szemletanács határozta meg a beérkező nevezések száma alapján.
- A kisjátékfilmes előzsűri tagjai: Kocsis Ágnes, Mészáros Péter és Tóth Zsolt.
- A dokumentumfilmes előzsűri tagjai: Dér András, Muhi Klára, Papp Bojána, Sári László és Varga Balázs.
- A tudományos-ismeretterjesztő előzsűri tagjai: Bálványos Huba, Pölöskey István és Török Zoltán.

A megszokottól eltérően ezúttal a záróünnepség keretein belül adják át az Életmű-díjakat is. A 41. Magyar Filmszemle Életmű-díjasai: Révész Gitta fénymegadó, Nagy Anna színésznő, Szoboszlay Péter animációs filmrendező, Zsombolyai János operatőr-rendező, Pásztor József gyártásvezető és Djoko Rosič színész.

A 41. Magyar Filmszemle vidéki vetítései 2010. január 29-én Keszthelyen kezdődnek. A további vidéki vetítések Gyöngyösön, Veszprémben és Balassagyarmaton a szemle nyitónapját megelőzően zajlanak.

A 41. Magyar Filmszemle teljes nevezési listája megtalálható az alábbi linkre kattintva.

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink