Magazin / Összefoglaló

2005 sztárjai 1.: TERRENCE HOWARD

2006. január 18. 20:34

Ha a bevételeket nézzük, alighanem George Lucas, Steven Spielberg vagy Tom Cruise lehetne az Év Férfi Sztárja, ám a Moziplussz hagyományaihaz híven igyekszik mélyebbre látni - reméljük nem köveztek meg bennünket ezért ;)


[cim]Az év férfi sztárja: Terrence Howard[/cim]


Aki látta az Ütközéseket, az aligha feledi az afro-amerikai tévés rendezőt alakító Terrence Howardot. A 37. évében járó színész nevét tavaly ilyenkor még csak az afro-cinema rajongói ismerhették, 2005-ben azonban a legnagyobb sztárok közé küzdötte fel magát.

A kezdetek

Színészet iránti szenvedélyét nagymamájától örökölte. Minnie Gentry-nél (1915-1993), az ismert new yorki színpadi színésznő nyaranként mindig vendégül látta unokáját, s csöpögtette a kisfiúba a színjátszás fortélyait. Terrence 1993-ban kapta meg élete első tévésorozat-főszerepét. Bár a Tall Hopes c. sitcom néhány hét után lekerült a műsorról, Terrence azonban már jó vágányon volt. A Csendszinfónia c. 1995-ös, Oscar-jelölt film egyik fontos mellékszerepe után a Sparks c. 1996-os komédiasorozat következett, és általa a tévés hírnév is. Sorra jöttek a filmszerepek is: Égimeszelés, Gagyi mami, Angyali szemek, Hart háborúja… de a mozirajongók csak ezt követően fedezték fel igazán.

A sikerkrónika

[nyil] Minden a Ray-jel kezdődött. A Ray Charles életét feldolgozó megannyi díjat besöpört, és a Gossie McKee szerepében látható Terrence Howardnak is jutott a reflektorfényből.

[nyil] Bő két hónappal az Oscar-gála után mutatták be az Ütközéseket, és bár a tavaszi időpont általában előnytelen egy igényesebb (illetve: nem közönségfilm-kategóriába eső) alkotás számára, mégis betaláltak rá a nézők. Howard talán élete legvisszafogottabb és legjobb alakítását nyújtotta Cameron Thayer szerepében.

[nyil] Júliusban országos forgalmazásba került következő filmje, a Hustle & Flow, mely az év elején már begyűjtötte a Sundance Filmfesztivál közönségdíját. A sztárságra áhítózó ismeretlen, ám már 40 felé járó rapper szerepében egy teljesen más oldalát mutatja meg - kell-e mondani, parádésan. Alakításáért Golden Globe-díjra jelölték.

[nyil] Augusztusban került a mozikba a Négy tesó c. bosszúkrimi, amelyben ismét egy szolidabb figura bőrébe bújhatott: Green nyomozó mellékszerepét alakítva gyakorlatilag ő volt az egyetlen morálisan elfogadható, és egyértelműen legérdekesebb karakter ebben a giccsakcióban.

[nyil] A három sikerfilmen kívül még három csalódást keltő moziban is szerepelt 2005 során: a The Salon c. könnyed szépségszalon-komédia a Sundance-en debütált, de (még) nem került moziforgalmazásba; az Animal c. Ving Rhames-akciófilm csak dvd-n jött ki; a Get Rich or Die Tryin’ c. 50 Cent-mozi pedig minden tekintetben irdatlanul nagyot hasalt.

[nyil] ...és mégis könnyedén ki merjük jelenteni, hogy Terrence Howard az év embere. A fentebb említett 3 sikerfilm mellett ugyanis még két olyan tévéfilm is fűződik 2005-ös menetrendjéhez, amelyek azóta remek Emmy- és Golden Globe-karriert futottak be. A Lackawanna Blues egy ötvenes-hatvanas években játszódó “felnövés-sztori”, Their Eyes Were Watching God c. Halle Berry-tévéfilm pedig a húszas évekbe kalauzolta a nézőket.

Mit hoz a jövő?

Az eseménydús 2005-ös év után Terrence Howard már megteheti, hogy válogat a szerepek között. Tavaly augusztusban és szeptemberben az Idlewild c. zenés, harmincas években játszódó drámában vállalt szerepet (főszerepben Outkasték!), nemrég pedig az Awake c. Hayden Christensen-Jessica Alba-thrillerben működött közre. Bár ez a két alkotás nem feltétlenül kecsegtet sok jót, azért bátran elkiabálhatjuk: Terrence Howard miatt lassan kezdhetne izglni Denzel Washington - közeleg a trónfosztás!

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink