Magazin

17. Titanic fesztivál - 7-8. nap

2010. április 17. 11:15

Metropia

Rendező: Tarik Saleh
Ország, évjárat: Svédország, Dánia, Norvégia, 2009
Szekció: Animáció 1.0
Szerintünk: 10/10

Ha bármibe is bele lehet kötni a Metropia című össz-skandináv opusszal kapcsolatban, az az, hogy miért nem élőszereplős filmként készült el; hiszen ezzel a sztorival és látványvilággal megállná a helyét nem-animációs moziként is. Persze, ez tényleg csak kötözködés, ugyanis a bámulatos képek és a tűpontos forgatókönyv mellé kapunk pár izgalmas animációs megoldást is: a stílusosan darabos (száj)mozgás, a profilban más jelleget mutató, valóságosnál nagyobbra rajzolt fejek, a mesterséges környezet érzetét keltő fény-árnyék hatások mind-mind fontos jelentések hordozói. És segítenek - legalább absztrakciós - távolságot tartani ettől az ijesztően valóságosnak tűnő disztópiától.

Azon túl, hogy a Metropia van olyan jó, mint bármelyik, nem túl bíztató jövőképet felvázoló tengerentúli társa (Gattaca, Dark City…), bónuszként sajátos északi ízekkel is találkozhatunk a mozi látszólag teljesen steril és totálisan globalizált világában. A skandináv fekete humor földalatti vasúthálózatként szövi át a Metropiát; ezen felül még olyan helyi jellegzetességek is megjelennek, mint az arrafelé kiemelkedő fontosságú kerékpárkultúra. Ez teszi fel a koronát a Titanic egyik legizgalmasabb alkotására, ami tökéletesen tükrözi a fesztivál szellemiségét. (D.D.)

9

Rendező: Acker, Shane
Ország, évjárat: Amerikai Egyesült Államok, 2009
Szekció: Animáció 1.0
Szerintünk: 10/7

Kicsit légből kapott, de aranyos sztori. Története van, de mégis valahogy nehezen elhelyezhető. Valami pici az emberiségről, és mégsem. Nem folytatjuk, talán érthető a dolog. Tényleg aranyos, de nem maradandó (nem bírtam ki, ezt hozzá kellett tennem, bocsánat). A történet szerint az emberiség végét az önállósodott gépekkel vívott harc jelenti, bár a csatában a gépek is elpusztulnak. Aztán a főfej egy óvatlan mechanikai esemény miatt újraéled, és az utolsó élőlényekkel, azaz a rongybabákkal vív harcot. (B.I.L.)

Kutyám, Tulipán

Rendező: Fierlinger, Paul és Sandra
Ország, évjárat: Amerikai Egyesült Államok, 2009
Szekció: Animáció 1.0
Szerintünk: 10/5

Egy öreg úriember kutyát fogad be, és a kutyatartást szó szerint megéli. Nem csak tulajdonos, hanem társ, és kutyájának, mint társának a szemlélője. Igazi narratív film egy kapcsolatról, és gondolatokról - belső monológ. Kikapcsol, és talán közelebb visz ahhoz, hogy megértsük, miért is lehet olyan fontos a kutyával való kapcsolat (az emberek helyett). (B.I.L.)

Kedves, de egy idő után egyhangú film. Ha van kutyád, biztosan végig maradsz, vagy legalábbis tovább maradsz. 

Így ért véget a nyaram

Rendező: Popogrebszkij, Alekszej
Ország, évjárat: Oroszország, 2010
Szekció: Különös történetek
Szerintünk: 10/9

Briliáns és durva. Csöndes és reális. Kemény, érthető és érthetetlen – ezek a jelzők jutnak róla eszünkbe. Jeges-tengeri kutatóállomás két lakójának kapcsolata, pontosabban Szergej és Pavel élete egymás mellett fut: Szergej haza akar jutni családjához a sok-sok év után, a fiatal Pavel pedig a nagy kalandra vár. Más hozzáállások, amelyek még boldogulnának is egymás mellett, ám egy külső rádióhívás megváltoztat mindent. A karakterek apró képekből és mozdulatokból rajzolódnak ki - Popogrebszkij igenis megmutatja: ehhez nem kellenek óriás monológok, vagy nagy jelenetek.  (B.I.L.)

Élet és halál városa

Rendező: Lu, Chuan
Ország, évjárat: Kína, 2009
Szekció: Versenyben
Szerintünk: 10/7

A csütörtöki napot ezzel kezdeni, vagy egyáltalán, ezt betenni reggeli filmnek: kissé durva. Vér és erőszak, embertelenség.  A film Japán 1937-es kínai (Nanking) invázióját mutatja be, annak minden kegyetlen részletével együtt. A 135 percnek biztosan van oktató szerepe, történelmileg és az emberiség szempontjából is. Több karakter történetét mutatja be a film: épp csak pillanatokra, de az is bőven elég. Nem tudjuk jobban kommentálni, sokkoló. (B.I.L.) 

White Material

Rendező: Denis, Claire
Ország, évjárat: Franciaország, 2009
Szekció: Versenyben
Szerintünk: 10/3

Egyszerűen nem értettük. Nagyon-nagyon érdekes kérdéseket vet fel a film, de valahogy nem áll össze a kép. Nem tudtunk értelmezni jeleneteket. Afrikai országban egy fehér kávéültetvény tulajdonosa körül széthullik minden.  Vannak nagyon élvezhető pillanatok, de a végén úgy áll fel az ember, hogy ez meg ki, meg mi, az meg mégis hogyan, szóval elveszik a dolog bája.  (B.I.L.)

Hét perc a Mennyországban

Rendező: Givon, Omri
Ország, évjárat: Izrael, Franciaország, Magyarország, 2008
Szekció: Különös történetek
Szerintünk: 10/7

Már láttuk egyszer (most újra megnéztük) és kommentáltuk. (B.I.L.)

A tehén

Rendező: Guan, Hu
Ország, évjárat: Kína, 2009
Szekció: A Tigris éve
Szerintünk: 10/3

A kínai paraszt fejőstehenet véd, mindenáron, 1940 körül – ezt a feladatot kapta. A tehén egész értelmes, és még meg is védik. No, erre mondják, hogy: érdekes. (B.I.L.)

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink