Magazin / Összefoglaló

13+1 ok arra, hogy ledöbbenjünk az Oscaron

2006. március 1. 19:33

Tavaly egy kiszámítható és dögunalmas Oscart élvezhettünk végig - talán idén lesz pár meglepetés. Persze lehet, hogy ezeknek se örülnénk. A Moziplussz az alábbiakban összegyűjtött 13+1 olyan durvulást, amik megtörténése esetén 1: lefejeljük a tévéképernyőt; 2: kiugrunk az ablakon, 3: soha többet nem nézünk Oscart…

Íme tehát egy kis pesszimizmus néhány nappal a ceremónia előtt.


[cim]#1[/cim]
Balázsy Panna és Gönczi Gábor megszólal. Bár nem tudjuk még, hogy az RTL Klub idén is eme csudapárost kérte-e fel a közvetítés levezénylésére (túlélésére), mindenesetre az okos tévénéző már ezelőtt elkapcsol, hogy ez kiderülne. A Pro7-en idén is eredeti nyelven élvezhetjük a show-t.

[cim]#2[/cim]
Győzike lesz az RTL Klub szakkommentátora. Íme a hivatalos bizonyíték arra, hogy az apokalipszis fogalma nem merül ki Gönczi Gábor okoskodásaiban! És hogy a hölgyek is képviselve legyenek, a csatorna talán beveti Anettkát, Kiszel Tündét és Hajdu Pétert is.

[cim]#3[/cim]
Mégis Chris Rock lesz a házigazda. Valószínűleg csak üldözési mániánk van és félünk a harsány afro komikustól, mindenesetre egyáltalán nem ájultunk el tavalyi szereplésétől. Azóta persze megszerettük, hisz az Everybody Hates Chris c. sorozatot lehetetlen nem szeretni (ennek ő a narrátora - producere - szülőpapája, és saját gyermekkoráról szól). Szóval imádjuk Christ, csak éppen Jon Stewart ezerszer viccesebb.

[cim]#4[/cim]
Jon Stewart bejön a színpadra és nem vicces. Na jó, ez maga a vicc. Teljességgel kizárt, hogy a The Daily Show házigazdája csalódást okozzon az Oscar házigazdájaként. Az úriember jelenleg az USA egyik elsőszámú komikusa (januárban már ajnároztuk), és a Moziplussz jövőbelátó üveggömbje hosszú és sikeres Oscar jövőt jósol   számára.

[cim]#5[/cim]
Az első két poén egyikében sem lesz buzizás. Lássuk be, adja magát a téma! Túl a barátságon, Capote, Transamerica (és egyesek szerint a King Kong dínói is kacsintgattak egymásra!) - szóval garantáltan forró lesz a hangulat, és ne is reméljünk / akarjunk politikai korrektséget Stewarték részéről. Úgyis nyernek pár Oscart a cowboyok, pár melegebb poén belefér cserébe.

[cim]#6[/cim]
A kisebb kategóriák nyerteseinek idén nem átadják, hanem csak dobják az Oscart a színpadról. Tavaly voltunk páran, akik ledöbbentünk azon, hogy néhány kevésbé fontos díjazott fel sem mehetett a színpadra, hanem a helyéről felállva, a nézőtéren elhelyezett mikrofonba rebegett pár szót. Oké, értjük, hogy unalmas lehet ha a “Legjobb hangvágó asszisztensi kávéfőző-helyettes” díj nyertesei mind felmennek a színpadra, de azért nem kéne tovább fokozni ezt. Épp elég genyaság az, hogy a még náluk is kevésbé fontos Oscar-nyertesek már előző nap kapják meg a díjat, és az eseményről csak egy apró klip kerül bemutatásra.

[cim]#7[/cim]
Gyurcsány Ferenc Oscart kap a Legjobb Tánc-koreográfia kategóriában. Bármi lehetséges kampányidőszakban. Batiz Andrásnak még egész biztosan maradt annyi befolyása az RTL Klubon, higy elintézze új főnökének a díjat. Najó, az Oscar elég valószínűtlen, de egy Arany Csirkét biztosan megérdemel az aranypennájú bloggerként is tevékenykedő miniszterelnökünk riszája.

[cim]#8[/cim]
A Sorstalanságot mégis benyomták Legjobb Külföldi Film jelöltjei közé. Ne legyünk meglepve. A tavalyi Berlinaléra is utólag lett benyomva Koltai Lajos filmje (hálája jeléül a német fesztiváligazgató idén már nem is hívott magyar alkotást a mezőnybe) - talán az Akadémia is meghajol a magyar akarat előtt. Nézzük a napos oldalát: jó filmeket még nem igazán tudunk csinálni, de a nyomulás az megy!

[cim]#9[/cim]
Olyanok éneklik a filmbetétdalokat, akiknek van hangjuk. Botrány! Dolly Parton a hírek szerint saját maga énekli el a Transamerica-beli Dolly Parton számot. Pedig olyan vicces lenne, ha például Melanie Griffith sivítozna helyette. Férjurának, Antonio Banderasnak köszönhetjük ugyanis a tavalyi Oscar kiemelkedően humoros pillanatát: szerencsétlen Zorro kemény három percig próbálkozott a Che Guevara-film betétdalát elénekelni. Felejthetetlen élmény.


[cim]#10[/cim]
Nem Felicity Huffman lesz a Legjobb Női Főszereplő. Nem csak azért érdemelné meg Huffman a díjat, mert kirobbanó alakítást nyújt a Transamericában és egy elementáris színésznő úgy általában. Erős a mezőny, de a többiek nem érdemlik meg az Oscart, és kész! Reese Witherspoontól van beájulva mindenki, pedig ő Gimibosziként érdemelt volna aranyszobrot :P, Judi Dench unalmas nyertes lenne, Keira Knightley oly’ fiatal még, Charlize Theron pedig mintha tegnap nyert volna utoljára Oscart. Kezdek olyan lenni, mint egykori tanáraim. De eskü nincsenek kedvenceim! :P

[cim]#11[/cim]
Oscar-díjat nyer a Star Wars. Persze csak egy kategóriában jelölték (Legjobb Smink), ám így is fennáll a veszélye annak, hogy Anakin-Vader széteső pofája aranyszobrot hoz a konyhára. Az új trilógia első két fejezete összesen 4 jelöléséből eddig egyet sem váltott díjra, és mivel ezúttal csak A remény bajnoka és a Narnia Krónikái állhatják útját, így akár még oscaros is lehet az űrmese. (Persze a Narnia 3 (!) jelölése külön megérne egy misét. Vagy egy viháncolást.)

[cim]#12[/cim]
Woody Allen díj nélkül marad. A new yorki mester angliai kirándulása a thriller műfajába anyagi és kritikai szempontból is nagyot durrant, ám félünk, hogy a Match Point a gyenge mezőny ellenére sem váltja díjra egyetlen Oscar jelölését (Legjobb forgatókönyv kategória); a sznob szavazók valószínűleg az Ütközéseket fogják favorizálni. Woody egyébként utoljára 19 éve nyert aranyszobrot. Csak halkan jegyezzük meg, hogy Spielberg és Burton mellett ő az egyetlen élő klasszikus a mezőnyben, mégis rendre kiszúrnak vele. (Persze Woodyt ez a legkevésbé sem izgatja, de a Moziplussz készen áll a forradalom kirobbantására!)

[cim]#13[/cim]
Ha nem lesz botrány az Oscaron. Márpedig félő, hogy nem lesz. Tavaly pár másodperces csúszásokkal védték ki Chris Rock esetleges csúnyaságait, és Bush valamint vadásztársai érdekében az est éber producerei valószínűleg Jon Stewartot is cenzúrázzák majd. Persze még mindig lehet reménykedni, hogy becsúszik egy kilógó Janet Jackson cici vagy leszbicsók Madonna módra. Tapadjunk a képernyőre.

[cim]#14[/cim]
Elalszunk.


Ha a fenti huhogásaink nem vették el a kedveteket az Oscartól (amit őszintén remélünk), akkor nyomás készíteni a kóla / kávé / chips / pizza fejadagokat. A játékos kedvű Moziplussz olvasók tippelhetnek is, például itt az alanti komment boxban, az Oscar éjjelén pedig még ennél is interaktívabbak leszünk!

Kommentek

#9, 2006-03-07 16:49:08

Sajnálom h Dolly Parton nem nyert díjat:(
Pedig nagyon megérdemelni hiszen még így 60évesen is csodálatos hangja van.Ő a kedvenc énekesnőm és nagyon aranyos,ezt biztosan tudom.Azt is sajnálom h az a nyomi rapper nyerte el Dolly elől a díjat,szerintem egy rappelt számnak kevésbé van értelme.Na mind1 ez az én véleményem!Hajrá Dolly Parton! Remélem jövőre újra jelölve lesz,és akkor már ő nyeri.
Szeretlek mami!!;)

LOL!!

#8, 2006-03-06 14:39:21

Nem volna, mert sajnos kapkodtak azok rendesen :) Istenem, köszönöm, hogy Pro7-et adtál nékünk!

#7, 2006-03-06 06:31:09

A sejtésünk sajnos bejött!!!!!!
Balázsy Pannának voltak olyan beszólásai, hogy egy filmszerető ember a szívéhez kapkodott volna egyfolytában!!!

#6, 2006-03-03 22:21:10

Sztem legvalószínűtlenebb a Narnia bármelyik jelölésével. Nekem nagyon nem jött be. Ha röhögőgörcsöt kapok egy-egy drámainak szánt jelenetnél a húgommal együtt az már rég rossz. Pedig kiskoromban szerettem a könyvet… :(

#5, 2006-03-02 18:38:30

annyira valószínűtlen h szerintem esély van egy star wars oscarra

#4, 2006-03-02 15:01:10

Legutóbb a Rokonok után kellett újjáélesztenie a Jóban-Rosszban orvosgárdájának.
Majd szóljatok, ha lesz magyar melegfilm; addig is:

GO BROKEBACK MOUNTAIN !!!!!!!!!!

#3, 2006-03-02 14:19:28

gaben viccelt, de a sorstalanság télleg rossz

#2, 2006-03-02 13:09:26

MI AZ, HOGY NEM TUDUNK JÓ FILMEKET CSINÁLNI?
Ki írta ezt a…

#1, 2006-03-02 02:15:05

Hát ez nagyon LOL :))

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink