Filmkritika

Ébrenjárók

BG kritikája
2004. január 3. 13:41

Miklauzič Bence filmjének hősei teljesen hétköznapi emberek, olyanok mint, mi, a velük zajló történeteket pedig mintha a mi életünkből ollózták volna ki. Sándor, ez a negyvenes évei közepén járó férfi egy nyugati, biztosítási ügyekkel foglalkozó világcég alkalmazottja, ám képtelen felvenni a vállalat fiatal vezetőjének - illetve bocsánat, menedzserének - tempóját, s mivel némi emberség is szorult belé, ezért elbocsátják munkahelyéről. Hirtelen mintha elvesztette volna a gyökereit, s éppen ezért úgy dönt, hogy otthagyja a feleségét, s az éjszaka közepén elindul lakókocsijával Horvátország felé. Anna szintén nem találja a helyét ebben a megváltozott világban. Hogy eltartsa magát, reklámcigarettákat árul, ám valahogy ezen az éjszakán sehogy sem megy neki a munka. Valahogy ő is képtelen beletanulni az amerikai stílusba, s miután összeveszik arrogáns főnökével, neki is el kell hagynia munkahelyét. Harmadik hősünk, Bandi szintén igazi kelet-európai hős, ám ellentétben a többiekkel, ő vérbeli kelet-európai emberekkel kerül kapcsolatba ezen az éjszakán. Mikor munkahelyén megrázza az áram, teljesen megváltozik. Sehol sem találja a helyét, s mikor a házukban lévő áramszünet miatt bejelentést akar tenni, szembetalálja magát a szerelők igazi kelet-európai mentalitásával, a nemtörődömséggel, a lustasággal.

Mindhárom történet egy városban (talán nem is játszódhatna ez a történet máshol, mint Budapesten), egy éjszaka alatt játszódik le hőseinkkel, ám ez az éjszaka teljesen megváltoztatja életüket. Ez a három kisember, akik ezen az estén összetűzésbe kerültek néhány “felsőbbrendű” emberrel, a cégvezetővel, a menedzserrel, illetve a villanyszerelő brigáddal, hirtelen elvesztik a talajt lábuk alól, s szinte törvényszerű, hogy összetalálkozzanak. Találkozásuk, mikor egymás mellett ülnek, s együtt szívják el Anna reklámcigarettájának utolsó három szálát, a film egyik legmeghatóbb jelenete. S bár sokszor nevethetünk is ezen az igazán őszinte filmen, ám ez a keserű humor mégis inkább ráerősít hőseink szerencsétlenségére és elveszettségére ebben a világban, amely a rohanásról, a pénzhajhászásról szól, s amelyben egyre kevesebb szerep jut az emberségnek, illetve a másikra való odafigyelésnek.

Értékelés:

Ébrenjárók

Játékidő: 107 perc

Rendezte: Miklauzič Bence

Szereplők: Gazsó György, Márkó Eszter, László Péter, Pindroch Csaba, Almási Sándor, Bozsó Péter, Molnár Tamás, Hunyadi László, Lengyel Ferenc, Kovács Zsolt, Kardos János, Csuja Imre, Herskó János

Forgalmazó: Budapest Film

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."