Filmkritika

Hóhatár - A félelem felpörget

Peto kritikája
2004. január 2. 22:35

Képzeletbeli beszélgetés egy film készítéséről

Huncut mosollyal képzelem el, ahogy Christian Duguay, a Hóhatár rendező-operatőre a forgatókönyvírókkal és a prdoucerrel együtt kitalálták filmjüket. Valószínűleg így nézhetett ki a dolog:
Christian, Michael, Timothy és Mark a producer tárgyalójában ülnek.

- Rendben, mi az ötlet? - kérdezi a producer.
- Arra gondoltam, hogy mivel jól tudok síelni… 
- Remek ötlet - vág közbe a producer. - Akkor csináljunk egy síelős filmet! Már régen csináltak síelős filmet.
Michael, Timothy és Mark közben lázasan figyel a fejleményekre.
- Mi lenne, ha olyan igazi síelős-akciófilmet csinálnánk, tele veszélyes helyzetekkel? - kérdezi a producer Christiant. - Meg tudod csinálni?
- Meg. Mondom, jól síelek!
- Lássuk, mi is kell egy jó akciófilmhez? - vakarja a fejét a producer. - Először is kell valami ellenség.
- Most láttam a CNN-en, hogy Szerbiában elfogtak pár háborús bűnöst - szól lelkesen közbe Mark. Végre neki is van valami ötlete.
- Vannak ott hegyek? - kérdezi a producer.
- Egyszer voltam Ausztriában, ott jó magas hegyek vannak. Asszem Szerbia valahol arrafelé van - gondolkozik hangosan Christian.
- Rendben, de miért mennének amerikaiak Ausztriába síelni? - mondja az elbizonytalanodott producer. - Itt, Coloradóban, olyan szép sípályák vannak…
Ekkor megcsörren a telefon, a titkárnő bejelenti, hogy Kevin van itt.

A producer gondterhelten mondja a titkárnőnek, hogy engedje be. A producer elnézést kér Christiantól meg a többiektől, megbeszélik, hogy jövő héten újra összeülnek. Amint a producer Christianékat kitessékeli az ajtón, Kevin lép be a tárgyalóba, kezében egy forgatókönyvet lóbálva. Christian a folyosóról még ennyit meghall az irodából: Na de Kevin! A Waterworld óta senki sem bízza rád a pénzét!

Hóhatár igazi B-kategóriás film, nem akartak sok pénzt feccölni bele. Nincsenek benne igazi sztárok, viszont van benne akciójelenet dögivel, amihez pörgős zene járul. A számítógépes trükkök észrevehetőek, és rontják az élményt.

Christian Duguayról azt hallottam, hogy olyan bravúros operatőr, aki mindent megtesz azért, hogy a látvány izgalmas legyen. Akár még lóhátról is hajlandó filmezni, ha ezt kívánja meg a jelenet. Viszont a Hóhatárban semmilyen bravúros beállítást nem vettem észre, a síelős jelenetek nagyrészt fix beállításból vannak felvéve, az akciójelenetek - ahogy minden akciófilmben - a gyors, pörgős vágásra épülnek. Amúgy elég szórakoztató a film, ha valaki szeret síelni vagy boardozni, az nézze meg, mert jó kis trükköket láthat benne, azt viszont nem ajánlom, hogy kipróbálja őket a pályán, mert nem embernek valók. Ennyi, nem több, B kat.

Értékelés:

Hóhatár - A félelem felpörget

Játékidő: 93 perc

Rendezte: Christian Duguay

Szereplők: Devon Sawa, Bridgette Wilson-Sampras, Rupert Graves és Rufus Sewell, Heino Ferch, Klaus Löwitsch

Forgalmazó: SPI International

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."