Filmkritika

Halálos iramban

SJ kritikája
2004. január 2. 21:18

A cím mindent elárul. Egyszerre semmit- és sokatmondó. Halálos iramban száguld velünk a mozi, az első percektől kezdve egészen a film végéig. Úgyhogy, aki a megnézésére vállalkozik, az jobban teszi, ha már a kezdés előtt bekapcsolja a biztonsági övét, és szorosan az ölébe szorítja a popcornos poharat, különben menet közben csúnya baleset érheti. Ez egy tökéletes plaza film. Nem is tudom máshol elképzelni, csakis a hatalmas bevásárlóközpontok multiplexeinek a műsorán. Óriási vásznakon, dolbi sztereó, giga-mega szörraund hangzás - maximálisan a film hatása alá kerülünk, ha akarjuk, ha nem -, nem vonhatjuk ki magunkat alóla. Hogy miről szól? Ez igazán mellékes. Bár van némi sztorija , de az sokkal inkább csak a keretet szolgálja azoknak a versenyautóknak (és gazdáiknak), melyek megmutatása a film valódi célja. Házilag bütykölt, szalonképesre csicsázott versenyautókat látunk, melyekkel föl-alá száguldoznak a szereplők, - ha tehetik, akkor leginkább illegális utcai versenyeken.

Hőseinknek egész életét kitölti, hogy ezeket a kocsikat pátyolgassák, tökéletesítsék, és időnként persze megmérkőzzenek velük. Ez nem pusztán szenvedély, ez életmód. Ezzel együtt kell élni. Kocsival kelnek, dolgoznak, hódítanak, és még tökéletesebb, még nyerőképesebb kütyükről szövik álmaikat. Közben persze környezetükkel el kell fogadtatniuk magukat, állandóan bizonyítani kell, hogy ők is vannak legalább annyira jó fejek, mint más versenyzők. Sőt! Ők maguk diktálják a trendet. Ez persze csak úgy mehet, ha elfogadják az eddigi játékszabályokat, és ezek tudatában hozzák az újabbakat. Akárcsak ez a film is. Szervesen illeszkedik a plázába járók ízléséhez, szokásaihoz, és egy divatos üzlet kirakatához hasonlóan, újabb és újabb öltözködés-, és viselkedésbeli sémákat kínál. Mint mondtam, a hangsúly nem a sztorin van, még csak nem is a szereplőkön, hanem sokkal inkább a tárgyi világon. Az autókon, a cipőkön, a dzsekiken, a napszemcsiken, a tetkókon, a belőtt sérókon, és a jól nyomott szlengeken. Itt akkor vagy nyerő, ha Te látszol a leglazábbnak. Az nem baj, ha belülről vatta vagy, csak ezt a többiek ne lássák! És persze a közösség nélkül mit sem ér az egész. Amit otthon begyakoroltál a tükör előtt, csak akkor ér valamit, ha van hol szerepelned. Apropó szereplők! Szép fiúk és szép lányok; izmosak, kisportoltak, egész nap friss a leheletük. Többségük eddig farmerreklámokban, sorozatokban és/vagy tinihorrorfilmekben szerepelt. Ki tudja, talán éppen ez számukra a nagy kitörési lehetőség. A rendező Rob Cohennek olyan filmek vannak a háta mögött, mint “A Sárkány - Bruce Lee élete” (nem véletlen, hogy itt is feltűnik egy-két Bruce Lee utalás), a “Sárkányszív”, valamint a Stallonéval készített “Daylight”.

Tehát, kalandra fel! És ha már órákat töltöttünk kirakatok nézegetésével, és belefáradtunk a játékautomaták püfölésébe - akkor lazításképpen bátran vegyünk egy jegyet a filmre, és adjuk át magunkat egy szép új világnak.

Értékelés:

Halálos iramban

Játékidő: 106 perc

Rendezte: Rob Cohen

Szereplők: Vin Diesel, Paul Walker, Michelle Rodriguez, Jordana Brewster, Rick Yune, Chad Lindberg, Johnny Strong, Matt Schulze, Ted Levine, Ja Rule, Vyto Ruginis

Forgalmazó: UIP-Duna Film

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."