Filmkritika

De kik azok a Lumnitzer nővérek?

Durucz Dávid kritikája
2006. március 12. 15:34

Bacsó Péter hosszabb kihagyás után rendezett. Ez jó hír. Meg az is, hogy ezzel az étteremkritikusokról szóló filmjével, legjobb szándéka szerint, új életet kívánt lehelni a magyar szatírába. De hogy ebből végül semmi jó nem sült ki… kár, nagy kár.

Valódi ízorgiát ígér a pompásan tálalt nyitány. Előbb Mucsi Zoltán művész úr „magyar narancsba” harapott ábrázatát láthatjuk, aztán megismerkedünk magukkal a Lumnitzer nővérekkel, akiket két, egyébként kitűnő alapanyagul szolgáló színészünk játszik. Kellemes kacaj fut végig a nézőtéren, amint porcukor gyanánt elhinti Alföldi Róbert és Rudolf Péter az első poénokat.

Eztán következik a főétel. Itt már azért erősen gyanakszunk arra, hogy talán a rossz étteremben ülünk… Az első szálka, ami megakad a torkunkon, Szabó Győző karaktere. Bosszantó, hogy a rendező-szakács csak a megszokott, jól bevált figurát tudta kihozni a manapság minden második magyar film fő-vagy epizódszerepét játszó, egyébként tehetséges színészből. Van egy tipikus „szabógyőzős” nézés, ami egy minimum csibészes (tovább megyek, gazfickós) mosollyal társul – nos, ebben a filmben itt ki is merül aktorunk eszköztára.

A másik nagy probléma, amitől már egyenesen rágóssá válik minden egyes filmfalat, az a főszereplő páros erősen hullámzó teljesítménye. Alföldi Róberten sajnos nagyon meglátszik, hogy a színpad után a vászon még egy nagyon szokatlan világ a számára. Nem rossz, de néhol igencsak íztelen a játéka, néhol meg erősen túl van fűszerezve. Rudolf Péter pedig… egész egyszerűen fáradt. Ez minden gesztusán, minden szaván látszik-hallatszik. Nem erre a filmre (hanem valószínűsíthetően az Üvegtigris második részének kimerítő munkálataira) összpontosította energiáit. Van ilyen…


Az még kukacoskodásnak tűnhet, hogy a Hegyi Barbara (először túlkorosnak tűnik ehhez a szerephez, de aztán rá kell jönnünk, furamód jól áll neki) játszotta szláv bérgyilkosnő még csak nem is erőlködik, hogy a magyart akcentussal beszélje, ellenben a „Bozse moj”-t igencsak „ungvárusul” ejti. Az viszont egyenesen kínos, ahogy „jobbnál jobb” álruhákban megpróbálja becserkészni célpontjait, a nővéreket a különböző éttermekben.Ilyenkor jut az ember eszébe, hogy a szatíra, mint műfajmeghatározás nem mentesít minden alól…Ez itt színtiszta írói és rendezői gyengeség, nincs mese.

Hogy akkor mégis, mitől lesz végül ehető ez a vacsora? Még a legszörnyűbb ételeket is fel lehet javítani…némi fűszerrel. Jelen esetben ez a fűszer néhány, sajnálatosan keveset foglalkoztatott színész képében kerül ételünkbe: Benedek Miklós mint a pénzéhes, nőfaló főszerkesztő, Szacsvay László mint a szakácsok szakácsa, a séfek Hattori Hanzója, és a fentebb már említett Mucsi művész úr, aki egy elmegyógyintézet ápolójaként villan meg a film legelején.

Végül a desszert: édes, de sajnos, túlságosan is. Már-már émelyítő. Persze, nem rossz ötlet egy álom (vagy nem is az?) képével függőben hagyni egy sztorit, de mintha ezt valahol, valamikor már láttuk volna…A három főszereplő (a nővérek és Milica, az időközben „jó útra tért” bérgyilkosnő) kisétál a filmből, mint akik jól végezték dolgukat. Csak mi érezzük azt, hogy visznek egy-egy üres tálcát a kezükben, és mintha meg is kérdeznék: hogy ízlett? Mi pedig szomorúan nézünk magunk elé, és megállapítjuk, hogy bizony, erre a menüre kár volt ennyit várni…


Mindazonáltal, annak a mesterszakácsnak, aki a habostortát az asztalunkra varázsolta egykoron, még most az egyszer elnézhetünk egy ilyen kevéssé sikerült gasztronómiai kirándulást. Szeretett volna minket elkápráztatni, ám a sok hozzávaló lehet, hogy időközben szétmállott a kezei között. Nem bűnrossz mozi, csupán tökéletesen ártalmatlan. Az elvárhatónál sokkal kevesebb ingert kelt a kedves vendégben/nézőben. Nem a Lumnitzer nővérek fogja forradalmasítani a magyar szatírát. És ennek biztos tudatában kijelenthetjük, hogy Bacsó mesternek vagy gyakrabban kéne forgatnia, vagy sokkal ritkábban…

Értékelés:

De kik azok a Lumnitzer nővérek?

Játékidő: 89 perc

Rendezte: Bacsó Péter

Szereplők: Alföldi Róbert, Rudolf Péter, Hegyi Barbara, Udvaros Dorottya, Szabó Győző, Benedek Miklós, Szacsvay László, Mucsi Zoltán, Kránitz Lajos, Molnár Piroska

Forgalmazó: Hungarotop

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."