Bejelentkezés

Eladóak a moziplussz.hu és moziplusz.hu domain-ek + a hozzá kapcsolódó közösségi fiókok. További információk.
Filmkritika

Kútfejek

Gaben kritikája
2006. február 16. 10:05

Még ki sem hevertük a Csak szex és más semmit valamint az Üvegtigris folytatását, máris itt egy újabb szórakoztató magyar vígjáték, mely nem világmegváltást tűzött zászlajára, hanem sokkal fontosabbat: a közönség szórakoztatását. Mission accomplished.

Az Üvegtigris (társ)rendezésével ismertté vált Kapitány Iván akcióvígjátéka szinte teljes egészében egy benzinkúton játszódik. Felvonul benne szökött fegyenc, balfék zsaru, féltékeny kutas, középkorú hacker, szőkenőbarnában és még néhány válogatott figura. Narrátorunk egy kimondottan unszimpatikus forgatókönyvíró-wannabe, aki filmes kiszólásaival és álomképeivel teszi idézőjelbe az egész hercehurcát. És épp ez adja az egésznek a báját. Bár rengeteg a kézi kamera (három operatőr dolgozott a filmen, egyszerre!) és a felvonuló társadalmi réteg, mégsem a nagymagyarvalót akarják ábrázolni. Ennek felismerése után kényelmesen hátradőlhetünk, és megnyugvással teljes vigyorral nézhetjük a Kútfejeket.


Mert a film nem kezdődik túl biztatóan. Az expozícióban mintha túl sokat akarna markolni, de aztán szerencsére mégis megfog - mire elkezdődik a benzinkút kirablása, a közönség már meg lett szerezve. Az 1 köbméterre jutó balfékek száma soha nem volt magasabb, és ezt valahogy nem lehet nem szeretni. Persze ez önmagában édeskevés lenne, ám a forgatókönyvírók (szám szerint öten) humoros szituációkat gyártottak köréjük, néhol mérnöki precizitással. Muszáj azon vigyorogni, ahogy Dörner György fekve laptopozik, vagy Gesztesi Károly gyermeki lelkesedéssel bámulja a tévét. És, valljuk be nyugodtan, a zártajtónaknekiszaladó, majd bazinagyottanyáló és egyéb helyzetkomikumok is olyan jól vannak előkészítve, hogy lehetetlen nem röhögni rajtuk.


A magyar színjátszás néhány leginkább alulfoglalkoztatott színésze bizonyítja be, hogy helye van a vásznon. A legemlékezetesebb alighanem Kálloy-Molnár Péter fergeteges párosa Gesztesi Károllyal, de remekül áll Kaszás Attilának a harsány szerep, akárcsak a régen látott, de borzasztóan hiányolt Dörner Györgynek a visszafogottabb figura. Már pusztán emiatt is kötelezővé tenném a Kútfejeket: nem modellek vagy valóságshow „hősök”, és nem is az anyagi szempontból biztos sikert hozó bajorimik a főszereplők, hanem SZÍNÉSZEK. Meg kell becsülni az ilyet.

Lehet, hogy sokan most felkapják fejüket, de ha rokonságot kéne állítanunk valamelyik közelmúltbeli hazai filmmel, akkor az Argót említeném. Profin megcsinált mozi volt az is, remek figurákkal, és olyan alkotókkal, akik nem majmolják, hanem ismerik és alkalmazzák a nyugati filmkészítést. A Fej vagy írás, a Szőke kóla, az Egy szoknya egy nadrág és a többi fájdalmas mozikatasztrófa készítői pedig egész nyugodtan vegyenek elő tollat, papírt, és kezdjenek jegyzetelni. Néhány támpont a számukra: ne akarjunk szociotanulmányok lenni, merjük hülyére venni magunkat, tudjuk a szponzorcégeket okosan eladni… na és persze: humorérzék, forgatókönyv, dramaturgia.

Értékelés:

Kútfejek

Játékidő: 100 perc

Rendezte: Kapitány Iván

Szereplők: Gesztesi Károly, Kálloy Molnár Péter, Kaszás Attila, Ullmann Mónika, Dörner György, Selmeczi Roland, Fenyő Iván, Szerednyei Béla, Hirtling István, Pápai Erika

Forgalmazó: Hungarotop

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."
A figyelmedbe ajánljuk