Filmkritika

Végállomás a Paradicsom

Maja kritikája
2003. december 26. 12:51

Norica és Mitou, a boldogság számkivetettjeiként tengetik napjaikat, míg egymásra nem találnak. Már az első találkozás rövid, de annál tartalmasabb éjszakája után úgy döntenek, hogy együtt töltik életük hátralévő részét. Első pillanatban úgy tűnhet, hogy az elhatározásnál és közös egyetértésnél több nem is kell a békés élethez. A szándék valóban tiszta, de a “Mechanikus narancs”-ból már jól ismert környezet, ez esetben a kilencvenes évek román lakótelepe nem megfelelő helyszín az eddig csavargó tizenéves lány és a “vodka meditációt” gyakorló férfi újrakezdéséhez. Ehhez társul Norica Manon Lescaut-ra emlékeztető természete, Mitou üres, vádaskodásokkal teli kapcsolata apjával. Nem is beszélve a fiú besorozásáról és a “G. I. Jane”-t próbáló a katonaság lelki terrorjáról. Izzadtság szagú katonai erőszak és önsajnáló napraforgó lelkek mérik össze erejüket a több féle igazságot hirdető zászlók alatt. Norica és Mitou önző szeretetük csapdájába esnek és a se vele se nélküle “játék” tragédiába torkollik. A hiba a Rendszerben van és a változás lehetősége csak amerikai álom. Mitou minden áron bizonyítani akar, próbára téve önmagát és környezetét. A gyarló megtorlás és kétségbeesett önigazolás eszközei között szabadon választ annak ürügyén, hogy az állam számára minden megengedett, az egyház pedig Isten nélküli, vagy Isten háta mögötti mezőn legelteti nyáját.

Ez az alkotás a rendező nyolcvanas években készült munkáihoz képest optimista, mégis szomorú képet fest a román társadalom mai helyzetéről. A vége felirattal a rendező nem fejezte be történetét, mégis csend van. Csend, Bergman “Csend”-je: a mindent elnyomó sziréna sikító hangja.

Értékelés:

Végállomás a Paradicsom

Játékidő: 99 perc

Rendezte: Lucian Pintilie

Szereplők: Costel Cascaval, Dorina Chiriac, Gheorghe Visu, Victor Rebengiuc

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."