Filmkritika

Egerek és emberek

Czeller Péter kritikája
2005. november 24. 12:13

John Steinbeck talán legsikeresebb, legismertebb és legnagyszerűbb regényét filmre vinni mindenképpen veszélyes vállalkozás, hiszen megvan annak a csapdája, hogy a rendező a nagy siker elérése érdekében eltúlozza a könyv egyes részeit. Az Egerek és emberek esetében az egyik leg(el)ismertebb epizódszínész, Gary Sinize próbálkozott meg a kemény feladattal, megrendezvén ezzel élete második filmjét. Az eredmény egészen röviden összefoglalható: tökéletes adaptáció! Semmi túlzás, semmi átírás. Nincs olyan, hogy a könyvben szőke hajú férfi a filmen fekete. Egyszerűen minden egyezik. És pont ebben áll a film nagy hatása, melyet sok hasonló esetben valóban elrontanak.

A történet végi drámai fordulatot sem túlozták el. Olyan hirtelen áll be a tragédia, hogy még a könyv olvasóinak is ugrik egyet a szíve. A néző pedig átéli a munkásélet keserves perceit, a csendes nyomort, a fájdalmas és idegesítően felesleges kötelességeket, a soha be nem teljesülő álmokat, az egyszerű és legtisztább szeretetet, és a barátságot. Megismerhetjük, mennyire fájdalmas, ha valaki a sok buta parasztember között kicsit több érzelemmel rendelkezik.

hogyha a film fekete-fehér lenne, talán el is hinnénk, hogy akkoriban készült. Az a nemes egyszerűség, ahogyan John Malkovich zseniális módon alakítja Lenny-t, a fogyatékos fiút, és ahogyan Gary Sinize tündököl George, az álmodozó munkás szerepében, ez teszi az Egerek és embereket erős hatású és felejthetetlen filmmé. Aki megnézi ezt a filmet, garantáltan megjegyzi a két főszereplő nevét - egy élere. Az icipici hiba, ami feltűnt, és amely mégiscsak hiányzik a filmből, az a könyv végén olvasható utolsó beszélgetés Lenny és Slim között, mely talán más színezetet adott volna a történet végének, ez azonban csak kis mértékben rontja az összképet. A film szomorú, fájdalmas, és nemes egyszerűséggel: igaz mese.

Értékelés:

Egerek és emberek

Játékidő: 115 perc

Rendezte: Gary Sinise

Szereplők: Gary Sinise, John Malkovich, Ray Walston, Casey Siemaszko, Sherilyn Fenn, John Terry, Richard Riehle, Alexis Arquette

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."