Filmkritika

E.T. - A földönkívüli

Hubay József kritikája
2002. április 13. 03:20

Ördögűző, E.T., ... Indiana Jones(?)...? Ezt azért nem vártuk. Folytatgatni, feldolgozgatni korábbi filmeket szintén nem túl ötletdús dolog, de már kezdjük megszokni. De nem volna jó, ha mostantól a felújítások korát élnénk, kérem szépen. Példátlanul mértéktelen ürességről és arcátlanságról lenne szó, ha ez így folytatódna. A hollywoodi stúdiók ennyire féltik a pénzüket, hogy jobban bíznak a régi, bevált sikerek leporolásában? Hangilag felfrissítve, a nézőt néhány új képsorral beetetve próbálnak minket levenni ugyanazzal a munkával.

Itt kicsit más a helyzet, mivel az E.T. a maga 10 millió dolláros költségvetésével és máig megtermelt 7300%-os hasznával a 9. legtöbbet hozó film világszerte. Pápájának, Spielbergnek is van mit a vaníliás tejbe aprítani, igazán nem szorul ilyen olcsó húzásra. De nem bírta ki, 20 éves nagyfiát, úgy gondolta, újból elő kell hoznia, rendbe és közszemlére tenni megintcsak. Számítógéppel átfésülték minden egyes kockáját és az egyenetlen trükköket tökéletessé re-alkották, E.T. hibáit az utolsóig eltüntették, minden olyan, mintha ma húzták volna ki a CGI skatulyából.

A nagyon nagy kérdés csak az, hogy szükség volt-e erre. Az E.T.-nek csak a videókölcsönzéséből több pénz folyt be, mint a Ponyvaregény teljes forgalmazásából. Lehet, hogy van olyan gyerek a földön, aki nem tudja felsorolni a hét törpét, de ezt az egyet mindegyik ismeri. Alig van filmes figura, amit a más filmekben olyan sokszor idéztek, vagy hivatkoztak, mint ez a kis űrkrapek. Ő már minden ember szívében ott nyújtogatja nyakát, és mindenki fel tudja idézni, amint óriási szemeivel ábrándosan a csillagokat vizslatva, csücsörítve hörgi, hogy hazatelefonál. Esetlen, nem tökéletes, de maximálisan szívünkhöz szólt apró hibáival együtt. Ennyit a mítoszról.

Oda a kultúrtörténelmi hűség, azok a szövegek huss, amik nem tetszenének a nézőnek egy mai filmben. Kiretusált fegyverek, a mai politikai korrektség jegyében megváltoztatott dumák, és hangyányi új jelenetek, ezt kapjuk a kozmetikai szalonból. Maga a történet ma is gyönyörű mese, tagadhatatlan, azt képtelenség elrontani. Mindenkinek meg kell néznie egyszer (minimum), mint a Hugó, a vízilovat. De többnyire ezen már mindannyian átestünk, tévén, videón, DVD-n, ki tudja hányszor. Most viszont nem biztos, hogy érdemes elmennünk a moziba csak azért, hogy újra átélhessük a hétéves Drew Barrymore pusziját az űrmanó homlokára, és tanúi lehessünk annak a gazdaságtörténeti pillanatnak, amikor az M&M drazsé elindul hódító világkörútjára. Csak azért, hogy E.T. ráncait zselészerűen tökéletes hullámzásában is megtekinthessük. Csak azért, hogy a Hold előtt átbringázó Elliott illúziója 100%-ban tökéletes legyen.

Csak reményleni lehet, hogy nem indul meg tömegesen a régi trükkfilmek számítógépes vágóasztalon újrakevert felújításainak hosszú sora. Mert volna mit javítgatni több száz filmen, nem vitás. Csak nem érdemes Ezt a mindenképpen szép történetet úgy kellene megőriznünk szívünkben, ahogy van. Az egészen kiskorúak számára, akik még nem látták, feltétlenül ajánlott, a többieknek viszont egyszerűen nem érdemes újranézni a filmet. Csak szeretni.

(Hosszasan tanakodtam magammal, végül úgy döntöttem, az értékelés nem a felújítás tényére, hanem E.T.-re vonatkozik, mert ő örök mese, nincs mese.)

Értékelés:

E.T. - A földönkívüli

Játékidő: 115 perc

Rendezte: Steven Spielberg

Szereplők: Henry Thomas, Dee Wallace-Stone, Peter Coyote, Robert MacNaughton, Drew Barrymore, C. Thomas Howell

Forgalmazó: UIP-Duna Film

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."