A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: fopen(/var/lib/php/sessions/ci_sessionlvi0d34dvo989redmorfubthastg538p): failed to open stream: No space left on device

Filename: drivers/Session_files_driver.php

Line Number: 172

Backtrace:

File: /var/www/moziplussz.hu/application/libraries/Ion_auth.php
Line: 91
Function: library

File: /var/www/moziplussz.hu/public/index.php
Line: 315
Function: require_once

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): Failed to read session data: user (path: /var/lib/php/sessions)

Filename: Session/Session.php

Line Number: 143

Backtrace:

File: /var/www/moziplussz.hu/application/libraries/Ion_auth.php
Line: 91
Function: library

File: /var/www/moziplussz.hu/public/index.php
Line: 315
Function: require_once

Kritika: 6 nap, 7 éjszaka - Moziplussz.hu
Filmkritika

6 nap, 7 éjszaka

Hubay József kritikája
1998. augusztus 10. 02:00

Nem hiszek a szememnek: igaz hogy a premier napján mentem, és este, de hát az mégiscsak csütörtök… nem sietem el, 5 perccel nyolc előtt értem az mozihoz, és kérem szépen SOR volt a pénztár előtt, méghozzá reménytelenül hosszúnak tetsző. Már azon vagyok, hogy másnapra veszek jegyet, de aztán mégse. Az elejét úgyis tudom, a landoláskor indul be a sztori. Jól tettem, mert igaz, hogy lemaradtam a kedvenc reklámomról, de a film csak jóval később kezdődött, így nem hagytam ki semmit. Ez pedig azért jó, mert különben nem tudtam volna értékelni a főhősnő (Anna Heche) és fiatal, bájgúnár vőlegénye (David “Ross” Schwimmer) felületes kapcsolatát, noha később majdnem minden erre épül a szigeten-helyszínen: kontraszthegyek, merthogy az öreg csataló nem vén csataló (Harrison Ford), bizony kiáll minden összehasonlítást, sőt. Ivan Reitman rendező ügyesen nyúlt a lecsóba, szinte észrevétlenül operál finom kis dolgokkal, amikkel arra kispályázik, hogy szurkoljunk a párosnak; jöjjenek össze. Pedig semmi közük. Ha nem kerülnek együtt vészhelyzetbe, jól elmennek egymás mellett az utcán. Azt meg már Sandra Bullock is megmondta a Féktelenül-ben, hogy ezekből a kapcsolatokból nem lesz szalonna. (Második rész?!)

Reitmant azért szeretem, mert mindig megröhögtet. Még akkor is, ha egyedül megyek moziba. Romantika, az ugye van dögivel, de tekintve, hogy a figurák már nem húszévesek, kell még valami a bimbódzó kapcsolat köré: és ez a humor. Sármosan kedves, zsörtölődve dörmögő, illetve hetykén magabiztos, és rapszódikusan gyámoltalan a film, pont mint a két főszereplő. Harrison Ford vigyorait meg egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni, az a jellegzetes féloldalasan induló, majd mindkét irányban felfutó vigyor, s vele a hahotázó szemek… ellágyulnék tőle teljesen, ha néni lennék. Ő mondja a filmben az elején a repcsiről, hogy öreg, de megbízható. Mintha csak magáról. Merthogy stabil rajongótábora minden filmjére elkíséri, pedig az utóbbi években akadt néhány gyengécske. Megbízható: ha benne van, csörög a kassza. Ő teszi a címben szereplő közhelyet is, méghozzá kétszeresen: az egyik a pilótaszerep mert - bár nem az volt az első filmje, mégiscsak - az Ezeréves Sólyom Han Solo-jaként ismerte meg a világ végérvényesen. Ennek pedig már több, mint 20 éve (vénülünk). A másik pedig az eredeti foglalkozása, ami ács volna (nem rokona John Carpenter-nek) az egyik kulcsjelenet a filmben pedig éppen ezzel függ össze, nem részletezhetem, de fával dolgozik. És láthatóan érti a dolgát!


Anne Heche is rendben van, ami megdöbbentett, az más. A trailerben, meg képeken láttam, mondom magamnak: nem nyerne Elite Modell csempionsipet. Ehhez képest gyönyörű szemei vannak és hatalmas kisugárzása, nem hiszem, ha nem látom mozgóképen. Tulajdonképpen azt kellene mondani, ha itt lakna a szomszédban, hogy kár érte…

Jószeműek felfedezhetik Danny Trejo-t ismét: az egyik kalózban. Mióta híre ment, hogy kilenc évet ült hűvösön, minden, magára valamit is adó rendező őt akarja igazán hiteles gaznak. Joggal…

Amit külön díjazok: az elkerülhetetlen happy end nem lett nyálas, sőt, nem mertem volna rá mérget venni. Ráadásul amikor az ember az örömkönnyeivel csatázik (ha van neki ilyen), Reitman akkor is inkább nevettet.

Értékelés:

6 nap, 7 éjszaka

Játékidő: 101 perc

Rendezte: Ivan Reitman

Szereplők: Harrison Ford, Anne Heche, David Schwimmer, Jacqueline Obradors, Temuera Morrison, Danny Trejo, Amy Sedaris

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."