Filmkritika

Mostohám a zsánerem

BG kritikája
2003. december 29. 11:26

A film főhőse egy, a valóságban igen ritkán megtalálható figura, aki tizenöt éves kora ellenére - amikor azok a bizonyos hormonok már igencsak elkezdenek mozgolódni az emberben - nem a vele egykorú lányok fenekét, illetve egyéb domborulatait veszi, hanem csak a gyengébb nem kezeit veszi szemügyre. Bár ez még talán nem is lenne akkora baklövés ettől az igencsak koravén fiútól, csakhogy mindemellett elvárja tőlük, hogy ugyanolyan jártasak legyenek Voltaire világában, mint ő. Vagy ha nem, akkor is legalább tudjanak franciául. Szóval komoly válsághelyzettel néz szembe fiatal barátunk - talán még az álla is pelyhedzik, bár azért ekkora mélységekbe nem ment bele a film - amiből csupán egyetlen kiutat lát: beleszeret nevelőanyjába. Hogy aztán mégsem ő lesz az, akivel végül ágyba bújik, az már mellékes.

A probléma inkább az, hogy az ember eleinte nem tudja, milyen reakciója legyen a filmmel kapcsolatban. Mert van benne némi társadalmi dráma, meg némi vígjáték is, ám végeredményben épp e kettő közötti ingadozás gördíti a legnagyobb akadályt a film pozitív megítélése elé. S mintha az lenne az ember érzése, hogy az Oscart alakító Aaron Stanfordon kívül, aki láthatóan nagyon igyekszik, hogy ezután a film után továbbra is bent maradjon ebben a körben, s legközelebb is számítsanak játékára, a többiek mintha nem erőltetnék meg magukat. Sigourney Weaver könnyedén hozza magát, ugyanúgy, mint a film többi szereplője. Talán a legüdébb színfoltot a negyven és ötven közt lévő Bebe Neuwirth jelenti, aki a sminkeseknek és a kamera-beállításoknak köszönhetően éveket fiatalodott a filmben. Bár szerintem ez még mindig kevés ahhoz, hogy ez az alkotás teltházat tudjon varázsolni a mozitermekbe.

Értékelés:

Mostohám a zsánerem

Játékidő: 78 perc

Rendezte: Gary Winick

Szereplők: Aaron Stanford, Sigourney Weaver, John Ritter, Bebe Neuwirth, Kate Mara, Ron Rifkin

Forgalmazó: Best Hollywood

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."