A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: fopen(/var/lib/php/sessions/ci_sessionjm079iqknvqj1h1okitl886c64tb4ohi): failed to open stream: No space left on device

Filename: drivers/Session_files_driver.php

Line Number: 172

Backtrace:

File: /var/www/moziplussz.hu/application/libraries/Ion_auth.php
Line: 91
Function: library

File: /var/www/moziplussz.hu/public/index.php
Line: 315
Function: require_once

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): Failed to read session data: user (path: /var/lib/php/sessions)

Filename: Session/Session.php

Line Number: 143

Backtrace:

File: /var/www/moziplussz.hu/application/libraries/Ion_auth.php
Line: 91
Function: library

File: /var/www/moziplussz.hu/public/index.php
Line: 315
Function: require_once

Kritika: Az elnök különgépe - Moziplussz.hu
Filmkritika

Az elnök különgépe

Hubay József kritikája
1997. november 3. 23:32

germánok és olyan, de olyan ízig-vérig amcsi filmeket csinálnak, hogy azokból csak úgy szakad ki a nagy american hazafiasság. Mert ugye volt az Emmerich Roland, aki utoljára függetlenített, majd’ szétrepedt a vászon a hatalmas amerikai tutiságtudattól. Ilyet az amerikai rendezők majdhogynem szégyellnek megtenni… Most meg ez a Petersen Wolfgang... Egyszerűen megfoghatatlan. Hát ki az amerikai elnök, egy szent, vagy mi? Ha eddig nem volt az…

tűzparancsos, Airport x-es módra, a nyúlfarknyi újdonság annyi, hogy most a világ legbiztonságosabb repülőjét szállták meg, és az Elnök a túsz. Szóval a sztori nem szakít nagyot, sőt kicsit is alig. Az is világos, hogy a rossz nem győzhet, és megint nem győz, ott enné meg a fene! Akkor hát minek ez a film?

Harrison Fordot szeretjük, akár nagyképű ügyvéd, akár kemény zsaru, teherűrhajópilóta, vagy Indy. Most éppen lelkiismeretes USA elnök, kicsit büdös, hogy vietnámi veterán, aki sőt pláne repülőt is tud vezetni (lásd ID4 - Bill Pullmann-elnök-vadászpilóta), tehát abszolút sablonos figura, de meggyőzően őrlődik a “haza első emberének fontosságtudata” és a “családját féltő apa gondjai” malomkövek között. Gary Oldman végre első látásra akár még egy kedves cserkészrajparancsnok is lehetne, tehát nincs messziről “magam vagyok a rothadás” szaga, de később, ha kell, akkor úgy brutális, ahogy csak ő tud, ami lassan legfőbb ismertetőjegyévé vált. (Az a hír járja, hogy a hollywoodi partykon kezdik kerülni a társaságát, mert egyre inkább azonosítják a színészt az általa játszott szemétládákkal.)

A Digital Domain trükkjei meglehetősen középkoriak, de erre a filmkészítők is rájöttek, és sikerült úgy vágni a trükkös képsorokat, hogy alig tűnik fel valami. A gyengébb beállítások olyan rövidek, hogy mire felismernénk, hogy ki is az, aki hol is lóg, addigra már teljesen máshol járunk. És ha kikapcsolunk, még izgulni is lehet. Mármint, ha kikapcsoljuk tudatunkból, hogy az elnöknek nem lehet semmi baja - ami nem könnyű -, felváltva lehet szorongatni a karfákat. Az idilli kezdés (családi fotóalbum) után beindul a feszültség és pillanatnyi lankadás nélkül fokozódik. Majd mikor minden megoldódni látszott, és kezdjük gémberedett tagjainkat nyújtóztatni, megint csak jön a görcsös kapaszkodás, a jól bevált recept szerint.

Értékelés:

Az elnök különgépe

Játékidő: 124 perc

Rendezte: Wolfgang Petersen

Szereplők: Harrison Ford, Gary Oldman, Glenn Close, Wendy Crewson, Paul Guilfoyle, Xander Berkeley, Elya Baskin, William H. Macy, Jürgen Prochnow, Dean Stockwell

Forgalmazó: InterCom

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."