Filmkritika

Megszólít az éjszaka

tufee kritikája
2003. december 29. 11:12

1993-at írtunk, amikor az X-akták-láz begyűrűzött Magyarországra (is). Az addig sablonos életet megélt, Twin Peakset néha látott magyar átlagember mit sem tudott az FBI titkos aktáiról, paranormális tevékenységkről, nem is beszélve “dévid dácsovniról” és “dzsilian ánderszonról”. Chris Carternak hívták az illetőt, aki az évtizedes rejtélyeket (UFO-k, jetik, összeesküvések, szörnyek) képileg is meg merte fogalmazni, melynek kirobbanó sikerére maga sem számított. Nemrégiben ismét elkezdték vetíteni a sorozatot egy kereskedelmi csatornán, és az első izgalmasabbra sikeredett rész valami molyemberről szólt. Habár azon kívül, hogy piros a szemük és hasonlítanak az indiánokra, semmi extra nem derült ki, ami már csak azért is érdekes, mert az ún. molyember (mothman) létéről mindmáig hatalmas legendák keringenek világszerte. Ők azok a lények, akik hatalmas katasztrófák előhírnökeiként bukkannak fel, váratlanul. Legtöbbször sejtésünk sincs mi célból jöttek, de ők ezzel mit sem törődve próbálják az emberekbe táplálni a baljós jeleket, amiket legtöbbször rendre félreértenek. Akár hiszitek, akár nem, de Csernobilban is láttak már molyembert…

John Klein (Richard Gere) újságíró feleségével házat vásárol, azonban hazafelé a kocsival elütnek valamit. Valamit, amit John nem látott, és amiről úgy gondolja, hogy csak felesége fejében létezik. A baleset utáni vizsgálatokon derül ki, hogy súlyos betegségben szenved, és életét nem lehet megmenteni. John teljesen kikészül, de gyanakodni kezd a furcsa idegenre felesége elmondása és rajzai alapján. A felesége meghal. 2 év telik el magányosan, amikor is egy miniszterelnöki riport kapcsán más városba küldik. A 8 órás utazás végén mégsem a kitűzött célhoz érkezik, ami New Yorktól 300 mérföldre lett volna, hanem az annál sokkal távolabbi, nyugat-virginiai városba. John értetlenül áll a titokzatos esemény előtt, de hamarosan rájön: valami vagy valaki céllal vezette a kisvárosba. A helyi rendőrnő (Laura Linney) megmagyarázhatatlan dolgokról és tanúkról mesél John-nak, aki egyre inkább párhuzamot von felesége és az események között. Megállíthatatlanul folytatódnak titokzatos jelenések, villannak fel fények, érkeznek titokzatos telefonhívások. A helybeliek szárnyas lényeket vélnek látni éjszakánként, akik kommunikálni próbálnak velük, hol emberi alakban, hol másképp. John egy neves, visszavonult parapszichológushoz fordul segítségért, de az elküldi, mondván: ha fontosabb az élete, ne legyen kiváncsi az igazságra, mert az övét is az tette tönkre. Ekkor választás elé kerül.

A film egyszerűen ZSENIÁLIS! Lebilincselő, izgalmas, érdekes és remekül megkomponált. Finom és vad képek váltják egymást, miközben a háttérben ott szól az a zene, amely nemcsak hogy passzol is a filmhez, hanem egyszerűen elképzelhetetlen lenne nélküle. Mark Pellington mint Shyalman vagy Amenabar, Hitchcock-i technikát alkalmaz, vagyis keveset mutat magából, a gonoszból. Rettegésünk alapját inkább saját fantáziánkra bízza. A speciális effektek helyett mi álmodjuk meg a szörnyeket hangokból és fekete árnyakból. A színészek is tökéletesen a helyükön vannak, még Richard is, akinek ha ez is élete első sci-fije, úgy remekel szerepében mint kisovis az új nadrágban. Sajnos a legnagyobb bajom az, hogy erről a filmről nehéz kritikát írni anélkül, hogy ne lőném le a poénokat (mert az bizony van dögivel!). A legtöbb kedvenc jelenet pont akkor tűnik fel, amiről nem szívesen szeretne tudni az ember, ha a filmet valóban megnézné és végig szeretné izgulni minden egyes kockáját. Egyetlen negatívum, - ami nem is nagyon negatívum - hogy amikor vége a filmnek, mindenki a folytatást várná, mert azt hiszi nem kapott a molyemberre magyarázatot. Pedig ez nem így van. Ha valóban kíváncsi vagy a válaszra, ülj be egy kései előadásra, aztán gyere ki a moziból, és sétálj egy keveset. Figyelj a hangokra, az éjszakára, a lágy szellőre. Figyeld amint megrezegnek a falevelek. És ha egy pillanatra vörös szempár figyelne rád: ne félj, mert ő nem akar bántani! Csak figyelmeztetni akar, hogy ezt a filmet mindenképp vésd örökre a tudatodba!

Értékelés:

Megszólít az éjszaka

Rendezte: Mark Pellington

Szereplők: Richard Gere, Laura Linney, Will Patton, Debra Messing, Lucinda Jenney, Alan Bates, David Eigenberg

Forgalmazó: InterCom

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."