Filmkritika

Mátrix - Forradalmak

tufee kritikája
2003. december 29. 11:03

Laza gyerek legyek?  Kezdjem én is úgy a kritikámat, ahogy a legtöbben? Végülis miért ne. Khm, szóval: “minden, aminek kezdete van egyszer véget is ér”. Igen-igen, eddig tartott a közös vélemény, de most valami olyan jön, ami igyekszik megvédeni a Wachowski tesók hátsó felét.

Mátrix nevű marhaságot játszot-tak a mozik. A bemutatójában látszott valami hosszúkabátos fazon napszemüvegben, aki kitér 1mm/perc gyorsasággal haladó golyók elől. Pár hónap elteltével ebből a filmből kultusz lett. Miért? Mert egyszerre állította valós probléma elé a nézőt, és egy-szerre szórakoztatta is. Méghozzá látványosan (akarom mondani korszakalkotóan). Később felröp-pentek a hírek egy esetleges folytatásról, amit a friss infor-mációkra éhes rajongók tábora kiélezett késekkel várt, bízva abban, hogy a friss hús íze hasonló lesz azon tápanyaggal, amit egyszer jóízűen már elfogyaszthattak. Aztán persze, ahogy lenni szokott a folytatásoknál, némelyiküknek gyomorrontása lett, némelyikük meg jól lakott, de nem értette, miért az utóíz. A megválaszolatlan kérdések. És most mindenki azt várta, ezekre a kérdésekre választ kap. Lényegében a háromnegyedére (köztük a végkifejletre!) választ is kaptunk - már a második részben. A maradék rejtélyre nem futotta a rendezői kvalitásból. Gondolhatjuk, hogy ezeket a betöltetlen láncszemeket a néző fantáziájára bízták. És valószínű, gondolkodásunk helyes.

Visszatérve témánkhoz, ahogy a Merovingi mondaná: ok és okozat. Elvárás és csalódás. A túlzott elvárásunk az, ami a Mátrix trilógiát vegyessé teszi. A sok agyalás és a “jobbnál jobb” hajszolása mondatja ki velünk azt az érzést, hogy “jó volt, de nem ezt vártam”. Mégis mit vártunk? Hogy lesz egy trilógia, amely túlszárnyalja a Star Warst? Vagy hogy teletömhetjük a Wachowski tesók bukszáját? Az utóbbi lehetőséget (figyelembe véve a fivérek eddig megismert személyiségjegyeit) kötve hiszem, ellenben az előbbi alapos indok. Jó lenne végre, ha elvárásainkat kizárólag a szórakoztatás irányába fordítanánk. Pont. Körülbelül eddig tartott a hatalmas, negatív sajtóvisszhang megtámadása.

Mátrix - Forradalmak lezárja a trilógiát és nem ad folytatásra okot. Ha valaki mégis hitetlen-kedve állna előttem, az rakja össze a puzzle-t és lássa meg a végtelenséget (tudom, kicsit közhely manapság ez a buddhista hozzáállás). Szóval a gépek jönnek, Neo meg megindul a maga kis küldetésére, ami vagy sikerrel jár vagy nem. Bár minden egyes perc alatt tudjuk rá a választ, mégis izgulunk, ha egy ajtó nem nyitódik ki, ha az utolsó pillanatban elesik egy fontos védőbástya, vagy ha a cselekmény alapján nem látjuk a kiutat. A szereplők nem változtak, így felesleges azok hitelességét kétségbe vonni. Mindenki továbbra is hozza a formáját, beleértve az időszakos és alakváltott szereplőket. Kétségkívül ennek a résznek is megvannak a maga gyermek-betegségei. Míg az első rész akciói visszanézve rövidnek és lassúnak tűntek, a második részben túl sokat harcoltak azért az információért, amit voltaképp a néző fél óra alatt megtudott volna. A harmadik ezzel szemben már megfelelő mennyiségben optimalizálta a harci jeleneteket, de kissé átlendült érzelgős kategóriába. A zene ugyancsak háttérbe került: a Mátrixtól eltávolodva szépen, csendben eltűntek a techno ritmusok, az effekt gyűjtemények, helyüket Zion vonósai vették át, akik ideális légkört teremtettek a világmindenséget védelmező harcban.

Egy szó, mint száz: a Mátrix jött, látott, győzött és reméljük, ha a Wachowski tesókon múlik is, örökre bevégeztetett. Azért tanuljunk az esetből: legközelebb ne várjunk világmegváltást! Hisz lehet most is egy Mátrixban élünk, de azért még meg tudjuk különböztetni a véresen komoly dolgokat a felhőtlen szórakozástól.

Értékelés:

Mátrix - Forradalmak

Játékidő: 129 perc

Rendezte: Andy Wachowski és Larry Wachow

Szereplők: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Monica Bellucci, Daniel Bernhardt, Jada Pinkett Smith, Matt McColm, Harold Perrineau Jr., Harry Lennex, Stuart Wells

Forgalmazó: InterCom

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."