Filmkritika

Bazi nagy görög lagzi

Hubay József kritikája
2003. január 31. 03:11

Mi volt a tavalyi év legnagyobb mozisikere Amerikában? Kétféle ember létezik a világon, az egyik erre azt válaszolja, hogy Két torony, a másik azt, hogy Titkok kamrája. Pedig valójában a Bazi nagy görög lagzi kapja ám a címet, legalábbis a költség-bevétel arányt nézve. A maga 4500 %-os hasznával lepipálja az eddigi top Ideglelést is.

Bridget Jones a múlt, Toula Portokalos a jelen! Harmincas görög szingli, de eszében sincs görcsölni azokon a gondokon, amiken helyzetéből adódóan kellene, tudomást sem vesz róluk. Serényen dolgozgat a család éttermében ápolatlan hajjal, SZTK-jellegű szemüvegben, és sehová sem illő kardigánban. Naphosszat hallgatja apja okosságait a világról, aminek alappillére, hogy ami nem görög az univerzumban, az nem is létezik, lásd: a kimonó is görög eredetű szó. Míg egyik napon be nem toppan a herceg - fehér ló nélkül - az étterembe, amitől Toulának vér tolul az arcába, szerelmes lesz, és gyökeresen megváltozik egész élete. Bár a történet szerint rút kiskacsa szindróma van, itt azért álljunk meg egy szóra. A főszereplő Nia Vardalos nem egy görög szépség. Viszont a saját (igaz) történetének megírójáról és eljátszójáról van szó, aki mindenképpen hitelesen akarta alakítani Toulát. A szokásos átváltozás Hollywoodban úgy zajlik, hogy adott egy szépséges csitri, akire először gagyi szemüveget és kontyot biggyesztenek, hogy legyen honnan átváltozni, ami aztán nahát, de parádésan sikerül. Most viszont kaptak munkát a sminkesek rendesen: jobb híján befestették és bongyorították Vardalos haját, levették a szemüvegét, és bár picínyeg kancsalít imígyen, de csakugyan jobban néz ki sminkelve, mint annak előtte. Mondjuk így: kedves jelenség. Szóval kirobban a görögségből, továbbtanul, máshol vállal munkát, és járni kezd a kolónián kívüli, 100%-ban amerikai Ian-nel, a család óriási felháborodására. De nem titok (ha másért nem, akkor azért, mert már a címben benne van), hogy a vége hét határra szóló lakodalom lészen.

Nem lehet kikerülni a Macskajajt. Kusturica a végletekig feszítette a húrt, és szívvel de végtelenül agyonfigurázta a délszláv cigányokat. Úgy nevettünk rajtuk, hogy a fal adta a másikat, de mitagadás, hülyék is voltak, emlékezzünk csak a folyóba esett hűtőre vagy a pitbull terrierre. A Bazi nagy film is pengeti ezeket a húrokat, de távolról sem veszi hülyére a görögöket. Nem röhejesek, csak imádnivalóan jópofák, ahogy őrizgetik hagyományaikat és görögségüket, zárt szigetet alkotva a modern Amerikában. Éppen ezért a film sem olyan harsány, mint a Macskajaj volt. A görög kolónia összetart, mint higany a lázmérőben, és hermetikusan elzárja magát a külvilágtól, hogy sajátjában élhessen. Ha valamelyik major amerikai stúdió készíti el a filmet, tutter, hogy nem ilyen lesz. Vagy agyonnyálazzák a szerelmi szálat, vagy a szingli-vonalat vastagítják túl, vagy majmot csinálnak a görögökből, hogy rajtuk röhögjünk. De ez egy független film, nulla pénzből, és sok görög vérből. Nem Touláról szól, nem szerelmes történet, és nem is egy verbális poénokra épülő vígjáték, ami szinte másodlagossá tenné a cselekményt. Azt a görögök létezése teszi másodlagossá, róluk szól, ők a főszereplői, a mozgatórugói mindennek. Tökéletes propagandafilm egyébként, a bemutatása után mindenki csak görög étteremben akart enni és tányért aprítva mulatni. A kolónia összetartása és szokatlan közvetlensége, temperamentuma vonzó, bájos és irigylésreméltó.

Ha valaki röhejes a filmben, akkor azok ők. Mindenesetre azon is látszik a függetlenség, hogy nem kepeszkedtek feltétlenül az alkotók a fergeteges vígjáték felé, inkább igyekeztek megmaradni a hihetőség keretein belül, az életben is van nevetnivaló bőven. Olyannyira, hogy az idén útjára indul a tévésorozat is.

Hamar híre ment az Interneten, hogy van ez a hellén-amerikai Bridget Jones, akit ráadásul felkarolt Tom Hanks és neje, Wilson (nem a röplabda, hanem Rita, aki maga is görög származású), és először a kíváncsiság, majd a szájhagyomány behajtotta az amerikaiak millióit a mozikba. (Annak ellenére, hogy a premier hetében a nagy filmeknél megszokott 3500 terem helyett alig több, mint 100-ban mutatták be…) A megszokottól eltérően, semmilyen húrt sem agyonfeszítve, lágyan, óvatosan és finoman kezeli az etnikumot, és mégis vicces tud lenni. Talán nem elég vastag a magyar mozinézőség gyomrának, de bizonyosan sokan fogják majd szeretni.

Értékelés:

Bazi nagy görög lagzi

Játékidő: 96 perc

Rendezte: Joel Zwick

Szereplők: Nia Vardalos, John Corbett, Michael Constantine, Lainie Kazan, Joey Fatone, Gia Carides, Louis Mandylor, Bess Meisler, Bruce Gray, Fiona Reid

Forgalmazó: InterCom

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."