Filmkritika

Még mindig tudom, mit tettél tavaly nyáron

Hubay József kritikája
1999. március 21. 02:51

Emlékszünk még a tavaly nyáron vetített Tudom mit tettél tavaly nyáron-ra? Nem? Nem baj, most megnézhetjük, mert a Még mindig tudom, mit tettél tavaly nyáron ugyanarról szól, ugyanazokkal a szereplőkkel (mert minek is változtatni azon, ami egyszer már bejött…). Nem elképzelhetetlen, hogy a filmkészítők Freddy nyomdokait keresgélik, aki képtelen módon hétszer is (?) visszatért, hogy riogasson.Kampókéz lyuggat mindenkit, aki hagyja magát. Újbólilag. Igaz, hogy az első részben, ha jól emlékszem, kétszer is meghalt, de, mint tudjuk Ripleyt is visszahozták a forró ólomban vett frissítő fürdő után… Aztán majd jöhet a folytatás “Tudom, mit tettél tavaly előtt nyáron”, “Még mindig tudom, mit tettél tavaly előtt nyáron” és “Most már soha a büdös életben nem felejtem el, mit tettél tavaly előtt nyáron” jellegű hangzatos címekkel.


A sok szarvashiba között, amiket felhalmoz a film, a legterebélyesebb aggancsot hordja a tény, hogy ez biza komoly horrorfilm szeretne lenni. Csakhogy kérem szépen az alapvető séma semmiben sem különbözik az átlag alatti, negyedrangú videofilmként is hiába árult horror-kezdeményektől, amiknek tartalma a következő: csapat tinédzser valahol a világ végén, mindentől távol próbálja jól érezni magát, de jön egy torzszülött horrorjankó, többnyire valami maszkban és jól lekaszabolja a társaságot, láncfűrésszel, szigonypuskával, baltával vagy tamagocsival. Kivéve azt a jómellű, hosszú szőkét, aki a végén valahogy mégis megmenekül, netán még le is öldököli a horrorjankót. No most a Bahamákon zajlik az eposz, totális holtszezon, de megérdemlik az ifjak, ha olyan hülyék, hogy még azt sem tudják, hogy már vagy 40 éve Brasilia a fővárosa Brazíliának és nem Rio. Hogy ez a mondat miről szólt, az csak a filmből fog kiderülni.


A kedvencem a leszámolós jelenet, amikor meghúznak egy ravaszt. Nos, forgópisztolyról van szó, abban a rekeszben éppen nem volt golyó. Majd picit később a tökös főhőslány szintén megpróbálkozik a dologgal, neki hamarjában 8 golyót is sikerül kilőnie, s mind beleszalad kampókézbe. (jajj, ezt elszúrtam, megmondtam a végét, bocsi.) És végül a tanulság is feketén-fehéren szánkba van rágva: aki másnak vermet ás, az kampókéz, és maga esik bele

Értékelés:

Még mindig tudom, mit tettél tavaly nyáron

Játékidő: 100 perc

Rendezte: Danny Cannon

Szereplők: Jennifer Love Hewitt, Freddie Prinze Jr., Brandy Norwood, Mekhi Phifer, Muse Watson, Bill Cobbs, Matthew Settle, Jeffrey Combs, Jennifer Esposito, John Hawkes

Forgalmazó: InterCom

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."