A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: fopen(/var/lib/php/sessions/ci_sessionck2p0fdc51hcb5e6qjkjjspotgldt63u): failed to open stream: No space left on device

Filename: drivers/Session_files_driver.php

Line Number: 172

Backtrace:

File: /var/www/moziplussz.hu/application/libraries/Ion_auth.php
Line: 91
Function: library

File: /var/www/moziplussz.hu/public/index.php
Line: 315
Function: require_once

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): Failed to read session data: user (path: /var/lib/php/sessions)

Filename: Session/Session.php

Line Number: 143

Backtrace:

File: /var/www/moziplussz.hu/application/libraries/Ion_auth.php
Line: 91
Function: library

File: /var/www/moziplussz.hu/public/index.php
Line: 315
Function: require_once

Kritika: A nagy hullarablás - Moziplussz.hu
Filmkritika

A nagy hullarablás

tufee kritikája
2005. április 1. 12:31

A szinopszissal ellentétben A nagy hullarablás nem az 1973-ban, kábítószer-túladagolásban elhalálozott country rock legenda, Gram Parsons bizarr életének, csupán halálának és az azt követő óráknak bizarr története. Gram és barátja Phil Kaufman egyezséget kötnek arra az esetre, amennyiben bármelyikük meghalna, a másik majd “méltó” temetést szervez számára: testét kiviszi a sivatagba, Joshua Tree-be, azután elégeti, hogy hamvai a természet lágy ölén szórodjanak szét, szabadon. A film morbid humorral és némi drámaisággal próbálja elmesélni a hihetetlen, de mégis valós alapukon nyugvó történetet - egy barátság történetét.


A filmhez olyan (el)ismert színésztábort toboroztak az alkotók, mint Johnny Knoxville a Jackassből, Christina Applegate a Rém rendes családból, Robert Forster a Jackie Brown-ból vagy Marley Shelton a Buborék srácból, ám ez mégsem elég arra, hogy a másfél órányi játékidőt az ember teljes odafigyeléssel végigülje. Az addig rendjén van, hogy Phil hullát lop és ebben tudatlan segítőtársa a drogoktól elhülyült hippi, Larry (Michael Shannon), de hogy a minimáleszközökkel ábrázolt hajszába a rendőrök alig érzékelhető igyekezetén kívül az elhunyt apja, Stanley és ex-barátnője, Barbara is - természetesen Phil barátnőjével, Susie-vel karöltve - bekapcsolódjon, kissé időhúzó lépésnek tűnik, mégha a történet igazságfonalához hozzátartozik.

A mozi legabszurdabb, ám gyengeségeit legjellemzőbb jelenete az, amikor elérve a végcélt - az egyébként kiválóan játszó -, Johnny Knoxville felgyújtja a koporsót és bőgni kezd a meghatódottságtól - egészen addig nem is érdekelte, hogy legjobb barátja közvetlen mögötte, a halottaskocsi rakterében utazik vele mérföldeken keresztül…


Mindent összevetve A nagy hullarablás egy sovány nyersanyagból készült szórakoztató road-movie túlhangsúlyozott (Christina Applegate) és elhanyagolható (Robert Forster) karakterekkel. Annak ellenére, hogy maga a történet szerintem nem kiáltott egyértelműen filmes adaptációért, az alkotók kitettek magukért és minden kreatívitásukat bevetve azért sikerült nevethető poénokkal teleszórni a filmet.

Értékelés:

A nagy hullarablás

Játékidő: 88 perc

Rendezte: David Caffrey

Szereplők: Johnny Knoxville, Christina Applegate, Michael Shannon, Robert Forster, Gabriel Macht

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."