A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: fopen(/var/lib/php/sessions/ci_sessiont6p9psjfljbdoh25e48e0qr4polv13rh): failed to open stream: No space left on device

Filename: drivers/Session_files_driver.php

Line Number: 172

Backtrace:

File: /var/www/moziplussz.hu/application/libraries/Ion_auth.php
Line: 91
Function: library

File: /var/www/moziplussz.hu/public/index.php
Line: 315
Function: require_once

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): Failed to read session data: user (path: /var/lib/php/sessions)

Filename: Session/Session.php

Line Number: 143

Backtrace:

File: /var/www/moziplussz.hu/application/libraries/Ion_auth.php
Line: 91
Function: library

File: /var/www/moziplussz.hu/public/index.php
Line: 315
Function: require_once

Kritika: Joe, az óriásgorilla - Moziplussz.hu
Filmkritika

Joe, az óriásgorilla

Hubay József kritikája
1999. április 1. 17:05

King Kong utánrebbenésről beszélhetünk a Joe, az óriásgorillánál. Joe-ban egy recesszív gén gerjed fel, mint minden ötödik gorillagenerációban arrafelé egyszer. (Ez, ha jól számolom, nagyjából 150-200 évet jelent.) De ez az állat nem ám gonosz – ennyit a rontombontom King Kong image-ről – sőt, igen jámbor fajta, kedves, aranyos, épphogy csak nem pirospacsizik az arrajáróval. Viszont bújócskázik, mint egy kétéves gyerek, aki úgy bújik el, hogy eltakarja a szemét – ha ő nem lát, biztos nem látják őt sem. Cukorfalat. És eljövének az orv vadászok, nevükhöz méltón orvul ölik Joe-mamát és Jill édesanyját, aki Diane Fossey-ként vizslatja egész életében a gorillákat Közép-Afrikában kislányával. Jill ekkor 9 éves, Joe még csak fél. Mármint, hogy ½. Csak azért, hogy tudjuk, mi a mélyen gyökeredző elõzmény, ezt jól megnézhetjük, mert utána egy 12 éves ugrás, mindenki jól felnőtt. Joe ötméteresre, de sebaj. Idill a köbön. Aztán jön egy zoológus (Bill Paxton) és jól kiderül, hogy itt van ez az állat, és megint baj lesz. Nem akármilyen konfliktus. A világtól úgy akarják megmenteni King Kong II.-t hogy kirakatba teszik egy luxus állatkertbe. És jő ismét az orvul vadász, és Joe emlékezik és … na hagyjuk, ennyi. Ennyire elszomorítóan banális sztorit már régen ettünk.

mellettem 13 éves-forma lányok is panaszkodtak, hogy akkor most miért van műből az az állat. Se a számítógépes animáció (pl. az utcajelenetben), se az animatronikus modell (azaz bábu, pl. a bombabiztos ketrecben) nem bír meggyőzni. És ezzel végképp sikerült mindent tönkretenni.

Próbálnak lenni humorok, de zsengék, gyatrák, erőtlenek. Joe átmászik magányos túrája során a Hollywood feliraton (de semmi több, rá se néz, vagy rettyent egyet, vagy valami). Az első felében még akadnak halvány kísérletek némi élces, szinte már kis híján humoros beszólásra, de aztán ezeknek a vékonykán csörgedező hajszálere is elapad, merthogy a drámára kell koncentrálni. Lehett volna azzal valamit kezdeni, amikor a zoológus megöleli Jillt, és Joe féltékenyen morog a háttérben sanda szögben figyelve, de nem. Úgy tűnik, mintha ez eredetileg így is lett volna, csak végül kivágták a két kan konfliktusát (nem úgy, mint a Kutyám Jerry Lee-ből), mert sajátos magasságokba komplikálta volna az amúgyis ultrabonyolult cselekmény szálját.

A végére lehetett volna belőle valami, valami komoly, valami mondanivaló, szinte sikerült is. Ha Joe belegebed abba a megközelítőleg 30 méter magasból süvítő hanyattesésbe, amit önfeláldozó mentőakciója végén senyved el, akkor igen. Akkor kaptunk volna a pofánkba, miszerint ilyen barmok vagyunk mi, emberek, hogy kapzsiságból, önzésből elpusztítunk egy ilyen állatot, ami ijesztő külleme ellenére a légynek sem árt, ha békén hagyják. De ezt nem a Disney fogja kimondani, az is zicher. Szóval nagy a szomorúság, de aztán mégsem, csak elájult a mazsom, szépen feléled és a megmentett kiscsávó adja az első dollárt a tuti menhely felépítésére, amire szépen össze is gyűlik a lé hamarost. Kösz’ szép’. Ez volt az, ami az utolsó kockát is lelopta a végső értékelésből.

Charlize Theron Az ördög ügyvédjé-ben tűnt fel főszerepben Magyarországon először, Keanu Reeves feleségét domborította kellemesen és szexin, majd később meggyőzőn megkattanva. Azóta lelkesen vártam, merre bukkan fel legközelebb. Nálunk azóta ez az első jelenése szegénynek. Meglepő módon már öt másik filmben is kapott szerepet, úgy tűnik, ezt a botlását hajlandó volt neki elfelejteni Hollywood. Ebben a rettenetben viszont esélye sem volt bármiféle alakításra sem.

Egyetlen jó szó: James Horner igen kellemes, afrikás, helyenként bennszülöttes szagú szimfonikus zenét szült a képsorok alá, rendesen megihlették a gyönyörű tájak. De ez inkább a stáblista alatt válna élvezhetővé, amire viszont már összehúzzák a függönyt, gépek kikapcs. Most az egyszer kivételesen nem bántam.

Értékelés:

Joe, az óriásgorilla

Játékidő: 114 perc

Rendezte: Ron Underwood

Szereplők: Charlize Theron, Bill Paxton, Rade Serbedzija, David Paymer, Regina King, Naveen Andrews

Forgalmazó: Intercom

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."