Filmkritika

On-lány

siz kritikája
2003. december 28. 18:09

telekommunikáció jóisten tudja, hány pólusú korszakát éljük. Ma már semmi sem lehetetlen drót- és bájthalmazon keresztül: sem a kapcsolattartás, sem a bevásárlás, sem pedig menyasszony rende-lése. Erre már külön internetes honlapok szakosodtak, s egyre ke-vésbé tartozik a “ciki” vagy “vér-gáz” dolgok kategóriájába. Hiszen miért ne? Olyan hölgyekkel vagy urakkal lehetséges a fall in love, akikkel valószínűleg az életben nem futnánk össze a sarki közértben. És letagadhatatlan az is, hogy nagyon “szexi bír lenni” például jéghideg (de persze könnyen “olvadó”) orosz szépségekkel való testi (s akár lelki) affér. A téma egyértelműen filmre kívánkozott-kínálkozott. Tehát az On-lány: veni, vidi… fincsi!

Nicole Kidman karakterétől elsőre tán idegennek tűnhet filmbeli szerepe a meg-jelenésekor, de ahogy halad előre a történet, úgy válik világossá, hogy az ausztrál szépség éppannyira illik az orosz vamp, Nadia (valójában Sophia) igencsak ennivaló bőrébe, mint Satine csábító szépségéébe a Moulin Rouge-ból. A két figura között ugyanis fennáll egyfajta hasonlatosság: mindketten ártatlanok a “felszínen”, míg a “mélyben” romlott, de korántsem pokolra való predesztinatív természet lappang. Nadia titokzatosságával (no meg szexuális túlfűtöttségével) csavarja az ujja köré a szolid orosz menyecskére vágyó (valóban? És a pornó-kazetták…?) Johnt (Ben Chaplin), s vele együtt kevéssé sportszerű módon a nézőket is.

Nadia úgy trónol a film közép-pontjában, hogy minden (és mindenki) mást elhomályosít. Ki-számíthatatlan és rejtélyes termé-szetével teljes összhangban csa-pong vagy halad nyílegyenesen a történet, és kavarognak csábító alakja körül a szereplők. A szto-riban jólesően kevés a séma és a tudatosság (nemhiába brit a film, távol a hollywoodi “fertőtől”), s az angol humor is érvényesül itt-ott. Nem mondom, hogy majd’ elszálltam a röhögéstől, de kellemesen szóra-koztató a vígjáték és thriller váltakozó egyvelegére hajazó történet. Szeren-csére sikerült két olyan erős karaktert írni a filmbe, akik átlendítik az On-lányt a döcögős részeken (s pontosan ezek a sablon jelenetek). Egyikük Nadia, akiről már volt szó, másikuk pedig a szintén titokzatos Yuri (Mathieu Kassovitz). A francia színész és Kidman között vibrálás-szerűen változik a viszony, s ez felturbózott dinamikát csempész a filmbe.

Mathieu Kassovitz nagyon hiteles az erőszakos Yuri szerepében. Kiszámít-hatatlan személyiségjegyekkel van felruházva az orosz “maffiózó”, s ebből természetszerűleg következik erőszakra való hajlama. Ez pedig annyira eltúlzott, hogy a “másik oldalt” képviselő John képtelen ellensúlyozni. Különben is, Ben Chaplin karaktere végletesen halovány, csak sodródik az eseményekkel, esélye sincs, hogy valamelyest alakítsa azokat. Ezért mondtam, hogy Yuri és Nadia azok, akik a film dinamikáját szolgáltatják.

Összességében az On-lány nem rossz film. Kevés hollywoodi vo-nást mutat, felcsillant némi ere-detiséget, a történet kiszámíthat-atlansága pedig nálam nyerő. Kár, hogy a film végét összecsap-ták, s mézes-mázos happy enddé varázsolták. A “Szia John!”, “Szia Sophia!” egyenesen már fájó, s rendesen agyonnyomja az elmúlt másfél óra értékét. Hát már nem lehet egyetlenegy filmet sem úgy befejezni, ahogy azt előzőleg felvezették? Miért mindig a forgatókönyv utolsó sorainál fogy el a kreativitás?
Azért nem irigylem John és Sophia (Nadia) új országban kezdett új kapcsolatát. Yuri nélkül szerintem pokoli unalmas lesz az életük.

Értékelés:

On-lány

Játékidő: 93 perc

Rendezte: Jez Butterworth

Szereplők: Nicola Kidman, Ben Chaplin, Vincent Cassel, Mathieu Kassovitz, Kate Lynn Evans, Stephen Mangan, Alexander Armstrong

Forgalmazó: UIP-Duna Film

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."