Filmkritika

Fergeteges forgatás

Hubay József kritikája
1999. november 15. 21:11

Steve Martin, Eddie Murphy, Robert Downey Jr., Heather Graham, plusz Frank Oz rendezőnek. Ez önmagában is elég a feszültségkeltéshez, még ha trailerekben nem is nagyon tobzódtunk a filmet illetően, vagy csak nekem tűnt úgy, hogy egyszercsak előkerült valahonnan a semmiből a fergetegesen magyarított Bowfinger, a Fergeteges forgatás? És fogalmam sincs, mi került rajta 55 millióba, hacsak nem a sztárgázsik (merthogy azok bizton), de már az USÁ-ban is túl van a 65-ön, innen kezdve javában hasznot termel mindenhol.

Gotcha, suckers! (az übermerész feliratozás szerint: Megvagytok, rüszük!) Sikerül is stúdiót találnia a remeknek, de a főszereplőt, a námbörvan akcióhőst (Murphy) nem tudja megnyerni, ezért úgy kezdenek bele a forgatásba valami 2581 $-ból - á la Kevin Smith - hogy a tagnak nem szólnak, lesikamerázzák, a többi szereplő meg alakítgat körülötte, és valami módon összepofoznak egy F kategóriás rettenetet. A stáb önmaga is siralmas: a simlis rendező (Martin), a legkevésbé sem szende, újonc kiscsaj (Graham - minden éjjel valamelyik hím kolléga alhasi fullánkját csiszolja fényesre a karrierje érdekében, és vidéki, mint kocsmázás a vasárnapi mise után), a latino pufi könyvelő-író, egy kivénhedt, sosemvolt nagy színésznő, egy szépreményű fiatal operatőr, valamint a menetközben előkerült, fogszabályozós, mamlasz dublőr (Murphy) és néhány mexikói menekült, akiket a határról menekítettek át a költségvetés alacsonyan tartása érdekében. Murphy a már bevált módon két szerepet tol: egyrészt ő a nagyszájú fekasztár, másrészt a saját öccse. Az első figurát az ultraszájmenéses Murphyből és De Niro hisztis maffiafőnökéből varrta össze, az öcs fogszabályzós, félügyű mamlasz szerepe viszont igazi parádé: mi több, zseniálisan visszafogott, bárgyú és mégis szimpi.

Steve Martin viszont a megszokott gesztusaival és az időnként behajított grimaszaival a szolidan unalmas kategória.

Folyamatosan és egyre nagyobb hévvel vártam, hogy mikor történik már valami, de gyakorlatilag ugyanazokat a jeleneteket látjuk újból és megint és ismét: forgat a “stáb”. Elsőre még hagyján, de azután valami új kellene, csakhogy nincs, és csak minden harmadik alkalommal van igazán nyerő ötlet. A forgatókönyvért magát Steve Martint okolhatjuk.

Minden adott lenne egy fergeteges vígjátékhoz, de ehhez meglehetősen kevés a jó vicc, szatírához pedig nem elég mély a gyártmány. Egy kicsit emlékeztet az egész a Játékosra, miszerint hogyan is alakul a világ a Fagyalerdőben (Hollywood). No meg a Get Shorty-ra, ahol a Fagyalerdőben ügyeskedve még a pitiáner tyúknak is áll a világ, ha eléggé szemes. És az egésznek Boogie Nights-fílingje lett számomra, ahol szintén nem bírtam rájönni, hogy a nyögvenyelősség egyszerűen dilettantizmusra vall, vagy a film-a-filmben típusú eszenciára akartak rátenni egy lapáttal azáltal, hogy a mozifilm világa ugyanolyan lapos és sivár lett, mint a pornófilm készítésé. Most sem tudom, hogy ez gyakorlatilag paródia, vagy csak szimplán sovány. És ennek eldöntéséhez a hetvenes évek mozijaiból kölcsönzött, az eredetinél leheletnyivel funkysabbra áthangszerelt zene sem volt nagy segítség.

A végén a fűzfafilmkészítők naná, hogy sikeresek lesznek, új filmet eszkábálhatnak, amibe van szerencsénk betekinteni. Na, az vicces, sőt annyira harsányan béna, hogy ott egyértelműsíthetjük a kérdést, de visszamenőleg még mindig nem magyarázza meg a talányt.

Értékelés:

Fergeteges forgatás

Játékidő: 97 perc

Rendezte: Frank Oz

Szereplők: Eddie Murphy, Steve Martin, Heather Graham, Jamie Kennedy, Robert Downey Jr., Christine Baranski, Terence Stamp, Adam Alexi-Malle, Kohl Suddoth, John Cho

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."