Filmkritika

Macska-jaj

Hubay József kritikája
1999. november 10. 12:06

Ej élet, be szép élet, ennél jobb sem lehet. Csak az jöjjön olajcsempésznek, aki ilyet szeret. Mert milyen király dolog is az, amikor az emberfia és maga is naphosszat vízparti házának panorámás teraszán ücsörög, esetleg masszív függőágyában pókerezik egyedül és így jó eséllyel folyamatos nyerőszériában van. Ha megéhez, bedob két tojást (részben) a serpenyőbe, és máris kész a fejedelmi tükörtojás. Közben árgus fülekkel várja az orosz hajót, amiből majd festett vízet vásárolhat dízelolajáron, és remek mosógépet, ami könnyedén és hanyag eleganciával elúszik.

Legszívesebben mást sem tennék, mint hogy idézem sorban a képeket és történéseket, annyira mélyen beivódtak, pláne másodszori nézés után. De ez nem az a műfaj. Ez is a gondom, mert ez tipikusan az a film, amire csak annyit lehet mondani: úgy jó, ahogy van, változatosak, kidolgozottak, esetenként kellően röhejesek a figurák, a cigányok világát nem ismerők számára talán kissé groteszk, de mindenképpen érdekes és eredeti a történet, prímán nyomja a hangulatot a délszláv zene, ami végigkíséri az egészet, és harsány röhögés szinte minden jelenet, olyan helyzetkomikumok jönnek elő, amiket máshol ritkán… szóval tessék megnézni, mindenáron. Amikor a néző széles vigyorral az orcáján jön ki a moziból, és ha nem rohan sehová, és nincs egyedül, órákon keresztül képes partnerével labdázni: emlékszel, amikor beszakadt a plafon Matko alatt? Ja, és amikor a pofa a hajóról kijött virágot locsolni? Ja, és amikor lecsúszott a jégtömb a lépcsőn? Ja, és amikor…

Casablancát stíröli feszített víztükrű baszomnagy tévéjén, miközben neki magának “két sor foga van, az egyik igazi, a másik arany”.

A zenéje is régen klasszikus, ma már ha valamilyen híreket látunk a tévében a Balkánról egy magazinműsorban, csakis a Macskajaj zenéje szólhat alatta, ez a nagyon tömény film így százas, ahogy van.

Két fontos tanulság a végére még lejön a történetből. Az egyik: a zamatos pálinka karafból esik igazán jóízűen. A másik: ha már nyakig merülsz a szarban, legalább egy liba legyen kéznél.

Értékelés:

Macska-jaj

Játékidő: 135 perc

Rendezte: Emir Kusturica

Szereplők: Bajram Severdzan, Srdjan Todorovic, Branka Katic, Florijan Ajdini

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."