Filmkritika

Halálos iramban

Hubay József kritikája
2004. január 25. 00:16

A Playboyról az egész világon mindenkinek a kihajtható havinyuszi jut az eszébe, és ez rendjén is van. Aztán akadnak, akik nem átallják végig is lapozni, ők két dolgot említenének még meg: az egyedi és mesteri interjúkat (igen!) és azt, hogy mindig végigcsemegéz a magazin egy kívül-belül festő ecsetjére vágyakozó, meseautócsodát. A földi halandó pedig nyáltúltengéstől fuldokolva áhítozik az oldalak felett. Ezen halandóknak készült ez a film.

hatásvadász, üres dolog ez, semmi tartalom ... de ihaj, micsoda hangulata van! Szinte szégyellem bevallani, hogy tetszett ez a film, de mégis megteszem. Jópár efféle eposzhoz volt már szerencsém, ami a villogó kipufogókról és karöltve a csikorgó gumikról szólt, de harmadennyire sem volt professzionálisan felturbózva egyik sem. És mindegyik elkövette azt a hibát, hogy megpróbált valamiről szólni a rendeltetésén kívül, ami pedig semmi más, mint hogy dicshimnuszt zengedezzen az Otto-motorban duruzsoló dugattyúról. A legutolsó a Tolvajtempó volt, aminek már csak az előzetes alapján is egy 16 szelepes benzináriának kellett volna lennie, kísérő szálként Nicolas Cage és Angelina Jolie ólommentes formaegyes szexfutamaival. Ehhez képest amit kaptunk: egy lelkifuritól gyötrődő, elfuserált autótolvaj, aki bánatos szemeivel a menet végét jelentő kockás zászlót vizslatva elnyúl pát tucat masinát, öcsikéjét mentendő, 3-4 üldözéses jelenet és a végén egy hajmeresztőn bóvli ugratás egy hídon át, amit már az óvodások sem kajálnak be. No most a Halálos iramban nem cicózik, az egyszerűen kitépi az ABS-biztosítékát, televágja a turbófeltöltőt, az első pillanatban padlógázzal, aszfaltrongyoló gumikkal kilő, és meg sem áll a vége főcímig. Csak amikor sebességet vált (dupla kuplunggal), olyankor lassul, mintegy 4-5 percre. Az ember azt hinné, hogy jönnek a beszélgetős részek, de ezek csak annyi ideig tartanak, mint mikor az ember megtankol egy kispolszkit. Ilyen még nem volt: annyi szépen kamerázott, príma autós akciójelenet van a filmben, amivel a hétvégi B-filmdömping a kereskedelmi csatornákon összetett kézzel megelégedne hónapokra. És mindezek alá természetesen üvölt az állat hangzás, illetve nyomulnak az atomhúzós zenék (R. Kelly, Scarface, Funkmaster, Limp Bizkit, DMX, Method Man…) Így aztán kőkeményen körvonalazódnak a jellemek (tökös csávó, agyatlan csávó, érzelmes beépült zsaru csávó, kattant csávó, illetve tökös csaj, érzelmes csaj). Nahát és a hűdekirálycsávó japán maffiózók, ugye. Ezt követően kibontakozik a szövevényes cselekmény is: illegális utcai autóversenyek vannak, ez még hagyján, de autós banditák kamionokat is fosztogatnak. Schumacher-vénájú, ártatlanfejű zsarusrác beépül a gang-be és bebuktatja az egész társaságot. Ha valaki elvesztette volna a fonalat, olvasson vissza nyugodtan, megvárom. (...)

Baljós árnyak mélyen szántó dialógusainak betanulása jelenthetett volna komolyabb feladatot. Röpködnek a benzingőzben az izomszagú beköpések (- Ne vaxold a verdát, ha rajta a ponyva” - amikor hozzádörgölőzik egy pasi egy csajhoz) az asztali áldás pedig imígyen szól: “Köszönjük néked a hengerenkénti nitroinjektort…” Egy valamit nem értettem ugyan, miszerint hogyan lehet az, hogy 3 percen keresztül 200 fölött repesztenek végig egy versenyen a járgányok egy nyílegyenes sugárúton, és mikor célba értek, már ott várták őket azzal a pénzzel, amit induláskor letettek tétnek, de mire fölocsúdtam, már régen máshol taposták a pedált, és így szinte el is felejtettem.

Viszont ha egy szédületes tempójú, agydurrantó audiovideo-orgiára vágynánk, akkor egyenesen erre a mozira hajtsunk be! Vigyázat, beninszármazék-allergia esetén garantáltan halálos!

Értékelés:

Halálos iramban

Játékidő: 106 perc

Rendezte: Rob Cohen

Szereplők: Vin Diesel, Paul Walker, Michelle Rodriguez, Jordana Brewster, Rick Yune, Chad Lindberg, Johnny Strong, Matt Schulze, Ted Levine, Ja Rule, Vyto Ruginis

Forgalmazó: UIP-Duna Film

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."