Filmkritika

Mátrix

Hubay József kritikája
2004. január 1. 17:27

MATRIX. URALKODIK rajtunk és ez tény. Nem vagy, nem létezel, legalábbis nem itt és nem így. Amit eszel, amit iszol, amit érzel, akit szeretsz, amit látsz, ahová menni készülsz, amit csinálsz, amit élsz, amit álmodsz, az NINCS. Ez a MATRIX. Egy cyberneurózis. Egy megtervezett és összvezérelt nagy mintha, a legösszetettebb program, gyenge pontok nélkül, tökéletes és megtámadhatatlan. Javított verzió, ezért kikezdhetetlen. És nincs, aki felvehetné ellene a harcot, nincs eszköz, nincs mentális képesség a Földön, ami ehhez kellene. A elmédet láncolja le, nem tehetsz ellene semmit. Már csak azért sem, mert észre sem veszed. NEM IS TUDOD. Boldog tudatlanságban éled mindennapjaidat, miközben máshol vagy. Ez a MATRIX. Virtuális kéjmámor a lelki szegényeknek, de mind azok vagyunk. Csak hisszük, hogy azok vagyunk, ott vagyunk, azt csináljuk és azzal, akivel, azt érezzük, azt esszük, azt látjuk, oda megyünk, azt álmodjuk, azt éljük, amit.

Mátrix. Dolgok történnek benne, amiket nem lehet leírni, csak hosszasan és unalmasan boncolgatva, vagy elpoénkodva ezzel el is komolytalankodva. Csakhogy ez komoly tényálladék. És sem így, sem úgy nem szabad, mert az egyik gigantikus erénye a műnek a története, az utolsó byte-ig. Nem tudod, mi van, nem érted, hogy van. Nem értetted, csak azt hitted. Mindössze ennyi a hasonlóság. Most még csak nem is hiszed, hogy érted, mert nem értheted. Így vagy kitalálva a Matrixban. Nézed, és gúvad, káprázik, jojózik, éget, dörzsölöd. Agyrobbantó képek, fülrepesztő hangok, hiperballisztikus zenék, übercool szereplők. Megatonnás erővel taszít mellbe és zúdít a falnak, beléd eszi magát, ezredmásodperc alatt szétárad benned. Bűvköre alá von és SOHA nem enged el.

MATRIX MINDEN. Egyetlen hibája, benne van a róla szóló film is. Eddig senki még csak gondolni sem mert a létezésére, de így most néhányan talán rádöbbenhetnek a valóságra, s míg a többiek hiszik, hogy filmet néznek, ők talán felvehetik a billentyűt és harcolhatnak az uralma ellen. Talán legyőzhetik. Reménykedjünk, és talán azok lehetünk majd akkor, akik vagyunk.

Értékelés:

Mátrix

Játékidő: 136 perc

Rendezte: Andy és Larry Wachowski

Szereplők: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Gloria Foster, Joe Pantoliano, Marcus Chong, Julian Arahanga, Matt Doran, Belinda McClory, Anthony Ray Parker, Paul Goddard, Robert Taylor, Fiona Johnson

Forgalmazó: InterCom

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."