Filmkritika

Resident Evil - A kaptár

tufee kritikája
2003. december 28. 17:57

A történelem ismétli önmagát! - felettébb bölcs mondat még akkor is, ha filmtörténelemről van szó. Az ilyen filmek esetében, mint például “A kaptár” kiváltképp értelmet nyer jelentése. Hogyan is kezdtem a 13 kísértet kritikám? Hogy jó film-e a “13 kísértet”? Tovább megyek: Hogy jó film-e “A kaptár”?

NEM. Sőt. Nem is FILM. Valami egetverő borzadály. Tintapaca a vásznon. Szürkületi zóna. Szétszórt kenyérmorzsa a konyhaasztalon. Miért van az, hogy akárhányszor hozzányúlnak egy remek kis számítógépes játékhoz, ezek a forgatókönyvírók (akik talán kétszer, ha játszottak életük során az alapművekkel) szakácskönyvi módszerrel összekutyulnak valamit, belekeverik a jellegzetes szereplőket, díszleteket és momentumokat, majd mixeléskor elveszik mindaz, ami valójában a játékot jellemezte, a hangulat, a játékélmény (lásd “Tomb Raider”, “Street Fighter” meg társai, de mit tesz Isten, a “Mortal Kombat” lenne szerintem az egyedüli kakukktojás, melynek rendezője ugyancsak ez a kaptáros Paul Anderson - változnak az idők). Magához, a Resident Evil című játékhoz nem volt sok szerencsém. Egyszer talán ha játszhattam vele, mivel jobban köt le a komolyabb felhasználói programok kavalkádja (pl. Számológép, Lomtár, Jegyzettömb). De a lényeg, vagyis, hogy egy mászkálós-lövöldözős zombivadász progiról van szó, már akkor tisztán látszott, hogy ha csak ennyit emelünk ki a játékból már meg is született az alapötlet. A Paul W.S. Anderson vezette stáb fantáziája ugyancsak eddig tartott. Alaphorror-módszerrel az ötlet köré alkottak egy kommandós csapatot (“Kell egy csapat!”), egy-két amnéziás Y-kategóriás “színészóriást” (pl. a modellből színésszé avanzsált Millát, aki eddigi legjobb teljesítményét ötödik elemként hozta), zombikat (ettől lesz a film: horrorfilm),  több tucat shotgunt végtelen tölténytárral, hozattak kb. 1 000 000 hektoliter művért (hadd tocsogjon) és végül ötlöttek hozzá egy világméretű veszélyforrást. Na mit? Mégis mit! Terrortámadásos időkben vírusok a menők! Nem tudtad?!? Szörnyű. Most már nem lehetsz a stáb tagja.

Az odáig még oké volt, hogy az elején azt hitted Milla Jovovich Rambo lesz és mégsem az lett. Hiába reklámozta a trailer az elitcsapat tagjaként, köze sem volt hozzá. Max annyi, hogy “mindketten” tudnak verekedni. Hanem aztán kiderül, Alice (Milla Jovovich) jobban. Csak éppen amnéziája van és elfelejtett, de ahogy jönnek a szörnyűséges teremtmények (amolyan “minden napra egy mese” szinten) hipp-hopp, az eszébe jut. A csapat háromnegyede már az első fél órában kidöglik, így jogos kérdés: minek a gázsi, minek a filmbe egyáltalán szereplő? Azt gondolja Hollywood, hogy szórakoztató amikor a színészeket már a filmek elején likvidálják? Vagy esetleg félelmetes? Ja igen. Peeeersze. Maholnap feltalálják a zombikat és a beleélés lehetősége 100%-kal megnövekszik. De addig még várunk, és próbáljuk megérteni az ilyen agyament filmek értelmét. Közben a producerek meg összedobtak egy folytatást (Resident Evil 2: Nemesis) ...

Értékelés:

Resident Evil - A kaptár

Játékidő: 100 perc

Rendezte: Paul W.S. Anderson

Szereplők: Milla Jovovich, Michelle Rodriguez, Eric Mabius, James Purefoy, Martin Crewes, Colin Salmon, Heike Makatsch

Forgalmazó: SPI International

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."