Filmkritika

Zsiguli

Gaben kritikája
2004. december 4. 13:40

Vattatyúk, Európa kemping, Citromdisznó, Kiss Vakond, Boldog lovak, Helyfoglalás, Tündérdomb - csak néhány állomás a több tucat amatőr- ill. félamatőrfilmet jegyző Szőke András filmográfiájából. Az idén 42 éves színész-író-rendező-operatőr-masszőr fontos fordulóhoz érkezett, hisz első ízben találkozott nagyjátékfilmes költségvetéssel, és először forgatott 35 mm-re. A szóban forgó alkotás Zsiguli névre hallgat. (Ne kérdezzétek, miért.)

“A dinnyés-ügy teljes nyomozati anyaga” alcímű film története két vidéki rendőr körül forog. Ric és Endúrós igazi magyar zsernyákok - kellően sötétek és jó viszonyt ápolnak a kisváros bicskamaxijaival (élükön a Szigorú fedőnevű Horváth Csabáné Margitkával). A két antihős azáltal kerül az események középpontjába, hogy valamilyen véletlen folytán megoldanak egy ügyet, melyben érintett jó néhány dinnye és egy politikus. Utóbbi a Piroska nevű rendőrszukát uszítja Ricre és Endúrósra, hogy a kihallgatás során kiderüljön, melyik kiváló rendőrkollégáé az érdem…  A különböző epizódokat a kihallgatási jelenetek kapcsolják össze, narrátorunk pedig Üveges professzor (Szőke András alakításában), aki időről-időre megszakítva az események (koherensnek nem nevezhető) láncolatát.

Szőke korábbi filmjeiben összesen nem volt annyi hivatásos színész, mint a Zsiguliban. Gáspár Sándor és Györgyi Anna, bár remekek, mégis kissé kilógnak ebből a világból, viszont a magyar film ügyeletes kisembere, Szarvas József valamint a filmben eleddig ritkán látott Gazdag Tibor remekelnek. Rajtuk kívül a legemlékezetesebb színészi teljesítmény Zelei Gábor szolnoki színészé, aki Horváth Csabáné Margitkaként lubickol.

A filmben tucatnyi cameo szerep is van, ám a hírességek felbukkanása 1-2 kivételtől eltekintve gyengére sikerült. Ahogy a Magyar vándorban is történt (igaz, ott nagyobb dózisban), nem az ismert arcok szereplése, hanem puszta jelenlétük kellene, hogy vicces legyen. Jakupcsek Gabriella mint rendőrnő, Fábry Sándor mint kurvákkal tárgyaló motoros, Kokó mint Kokó, Hajós András mint tévébemondó (és még jópáran) legfeljebb 1-1 mosolyt csalnak majd a nézők arcára. Szabályt erősítő kivétel Demjénék “Memini-együttesének” felbukkanása, valamint a kocsmárost parádésan alakító Lilienberg Ferenc operatőr.

A sztárok megjelenése ill. profi színészek szerepeltetése mellett a költségvetés látható jelei miatt is másmilyen a Zsiguli, mint a korábbi Szőke-filmek. A néző szemének mindenképpen jót tesz, hogy ez már 35mm-re forgott, és örömteli, hogy a profibb körülmények között is igyekszik megőrizni azt az amatőrséget, amelynek hála, egyfajta kultstátusznak örvend. Mindezt már a főcímmel is jelzi: a két főhős nagy táblákon mutatja az alkotók neveit… Mindemellett Szőkéék nem tudták megállni, hogy film a vége felé ne legyen egy rövid motoros kaszkadőrjelenet, majd helikopterezés - ezek teljesen feleslegesek ebben a filmben.

Összességében a Zsiguli nézhető, sőt, általában szórakoztató film, mely Szőke-fanoknak kötelező. Jöhet a következő.

Értékelés:

Zsiguli

Játékidő: 81 perc

Rendezte: Szőke András

Szereplők: Szarvas József, Gazdag Tibor, Györgyi Anna, Badár Sándor, Gáspár Sándor, Szőke András, Zelei Gábor, Fábry Sándor, Kovács 'Kokó' István, Jakupcsek Gabriella, Demjén Ferenc

Forgalmazó: Tisza Mozi Kft

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."